Mindenki Németországba tart, de ez sem elég az EU leghatalmasabb gazdaságának
Gazdaság

Mindenki Németországba tart, de ez sem elég az EU leghatalmasabb gazdaságának

Portfolio
Az újraegyesítés óta nem látott magasságba, 83 millió főre emelkedett Németország népessége, amit legfőképp a bevándorlásnak köszönhet, a születések száma ugyanis évtizedek óta elmarad a halálozásokétól. Azonban ez sem állítja meg az elöregedést.
Soha nem laktak még olyan sokan Németországban, mint tavaly. A népességszám annak ellenére döntött új történelmi rekordot, hogy a halálozások száma tartósan meghaladja a születésekét - derült ki a szövetségi statisztikai hivatal előzetes becsléséből.

Németországban népessége tavaly 83 millió főre emelkedett, ami annak köszönhető, hogy a nettó migráció (a bevándorlás tartósan meghaladja a kivándorlást) bőven ellensúlyozta a természetes fogyást. Egy évvel korábban, 2017 végén még 82,8 millióan laktak az Európai Unió legnagyobb gazdaságában.

Mindenki Németországba tart, de ez sem elég az EU leghatalmasabb gazdaságának

A német népesség alakulásában 2011-ben látható egy törés. Ezt a népszámlálás okozta, ugyanis a továbbvezetett/becsült adatok egy idő után pontatlanok voltak. A népesség 1,5 millióval volt alacsonyabb 2011-ben, mint ami az 1987-es továbbvezetett adatokból becsülhető.

A hivatal előzetes becslése szerint 785-805 ezer gyermek született Németországban, miközben 950-970 ezer halt meg. Tehát a halálozások száma 150-180 ezerrel haladhatta meg a születésekét, vagyis a német népesség migráció nélkül csökken. Nem elég, hogy csökken, de folyamatosan öregszik is el.

A nettó migráció azonban 340-380 ezer fő között volt tavaly, a bevándorlók és a kivándorlók egyenlege hosszú évek óta pozitív. Egy évvel korábban 416 ezren érkeztek az országba. A népességnövekedés nem csak a menekültek befogadásával, hanem azzal is összefügg, hogy Németország igen kedvelt célország a többi EU-s munkavállaló számára. Ugyanakkor a 2015-ös rekordhoz képest (ami a migrációs válság csúcsa volt) már kevesebben vándorolnak be az országba.

Mindenki Németországba tart, de ez sem elég az EU leghatalmasabb gazdaságának

Egy évvel korábban, 2017-ben a hivatalos adatok szerint 785 ezren születtek, miközben 932 ezren haltak meg. Vagyis hiába növekedhetett éves alapon kismértékben a születések száma tavaly, a halálozások száma biztosan magasabb volt, mint a megelőző évben, így a természetes fogyás egyenlege nem tud javulni. A halálozások száma már 1973 óta meghaladja a születésekét, vagyis a népesség bevándorlás nélkül már több mint 40 éve csökkenne.

A hivatalos adatok alapján 2017-ben átlépte a 200 ezret a Németországba vándorolt magyarok száma:A német gazdaság nem csak a munkavállalókat, hanem az EU más országaiból érkező tanulókat is vonzza, akik tanulmányaikat követően az országban vállalnának munkát. A népesség növekedése ellenére nem áll meg a társadalom elöregedése a statisztikai hivatal elemzése szerint annak ellenére sem, hogy a bevándorló népesség fiatalabb, mint a helyi lakosság, ami lassítja az elöregedést.Miközben Németország lakossága folyamatosan növekszik, több vidéki területen népességfogyást figyelhetünk meg. Azokban a térségekben, ahol a népesség növekedése jellemző, ott jelentősen emelkednek az ingatlanárak és a lakásbérlés díja is.

A statisztikai hivatal előrejelzése szerint a népesség növekedése nem tart ki a következő években. Németországban 2030-ban 79 millióan laknak majd.
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
kórház