Küszöbön az óriási fordulat Magyarországon -  Néhány órán belül megágyazhatnak neki Matolcsy Györgyé
Gazdaság

Küszöbön az óriási fordulat Magyarországon - Néhány órán belül megágyazhatnak neki Matolcsy Györgyék

Portfolio
Az elmúlt hetekben egyértelművé vált, hogy a Magyar Nemzeti Bank már nem halogathatja sokáig a nagy döntést, vagyis, hogy több mint hét év óta először a monetáris szigorítás útjára lépjen. A Portfolio által megkérdezett elemzők arra számítanak, hogy a holnapi kamatdöntő ülésen még nem jelentik be a nagy fordulatot, arra legkorábban márciusban kerülhet sor. Ennek ellenére izgalmasnak ígérkezik a keddi döntés, egyrészt a jegybanki kommunikáció várható szigorodása, másrészt a kritikus szint közelében tartózkodó forintárfolyam miatt.
Tavaly látványos fordulat következett be a hazai monetáris politikában. Januárban ugyanis még a lazítás irányába mozdult el a Magyar Nemzeti Bank, a nemzetközi folyamatok azonban közbe szóltak, ezért júniusban kénytelen volt beismerni, hogy tartósan nem mehet szembe a világgal.

A júniusi kamatdöntést követően kiadott közlemény már úgy fogalmazott, hogy az 5-8 negyedéves időhorizonton nem tarthatók fenn a jelenlegi laza monetáris kondíciók. Ez volt az első lényeges lépés a szigorítás irányába.

Ezt követően néhány hónapos kommunikációs zsonglőrködés következett, a hazai infláció azonban közben folyamatosan gyorsult. A fő inflációs mutatót ugyan elsősorban az üzemanyagárak emelkedése hajtotta felfelé (egészen novemberig), a mögöttes folyamatokat megragadó mutatók viszont egyértelműen jelezték, hogy az árnyomás fokozatosan erősödik a magyar gazdaságban.

A Magyar Nemzeti Bankot is meglephette az inflációs nyomás erősödésének üteme, ezért a decemberi kamatdöntést követően kiadott közleményében látványosan a szigorítás irányába mozdult el kommunikációjában, kijelentve, hogy kulcsfontosságúak lesznek a következő hónapok árstatisztikái. Korábban inkább az állt a jegybanki kommunikáció középpontjában, hogy az inflációs cél tartós elérése 2019 közepére várható, decemberi kommunikációjában már nem ezt sugallta az MNB.

Aztán két héttel ezelőtt közzétette a KSH a decemberi inflációs számokat, emellett pedig az MNB is közölte saját inflációs mutatóit, amelyekből egyértelműen kiderült, hogy a mögöttes árnyomás (a várakozásokat meghaladó mértékben) tovább erősödött. Az egyedi hatásoktól megtisztított infláció gyakorlatilag elérte az MNB 3%-os célját (2,9%-ra emelkedett a mutató értéke).

Erre jött aztán Nagy Márton MNB-alelnök január 16-i nyilatkozata, amelyben gyakorlatilag elismerte, hogy az infláció elérte (illetve nagyon rövid időn belül eléri) a jegybanki célt, ennek megfelelően pedig küszöbön áll a monetáris politika szigorítása.

Ezzel nagyon fontos fordulóponthoz érkeztünk, ugyanis legutóbb 2011 decemberében történt monetáris szigorítás Magyarországon, azóta gyakorlatilag folyamatosan lazított a jegybank (hol konvencionális, hol nem konvencionális eszközökkel).Küszöbön az óriási fordulat Magyarországon -  Néhány órán belül megágyazhatnak neki Matolcsy Györgyék
A Portfolio által megkérdezett elemzők szerint a holnapi MNB kamatdöntő ülésen még nem történik tényleges bejelentés. Erre lehet számítani Nagy Márton szavai alapján is, aki két héttel ezelőtt azt mondta, hogy először látni akarja a Monetáris Tanács, hogy az adószűrt maginfláció valóban eléri a 3%-ot. Erre még nem került sor, de az izgalmakat fokozza, hogy az elelnök ennek bekövetkezését az idei első negyedévre tette.

Tényleges lépésre most még nem számítunk a jegybanktól, de a közleményben az inflációval kapcsolatos kommunikáció esetleg kissé tovább szigorodhat.

- írja Módos Dániel, az OTP Bank elemzője rövid kommentárjában.

Módos hozzáteszi, hogy az MNB annak ellenére rövidesen a szigorítás útjára léphet, hogy a nemzetközi hangulat romlása miatt a globális kamatvárakozások az utóbbi hónapokban csökkentek. Ennek oka a hazai inflációs alakulása. Meglátása szerint legkorábban márciusban kerülhet sor az első lépésre, ami az FX-swapok állományának csökkentése, illetve a O/N betéti kamat emelése lehet. A márciusi kamatdöntő ülésig a januári és februári inflációs adatok ismertek lesznek, így a jegybank ezek tükrében tud dönteni a következő lépésekről.

Küszöbön az óriási fordulat Magyarországon -  Néhány órán belül megágyazhatnak neki Matolcsy Györgyék
Virovácz Péter, az ING szakértője is úgy gondolja, hogy legkorábban márciusban jöhet a nagy bejelentés az MNB-től, megvárva addig két további inflációs adatot.

A tényleges szigorítás, vagyis az FX swapok egy részének kivezetése a második negyedév folyamán kezdődik meg. Az állomány a jelenlegi 2000 milliárd forintos szintről 1800 milliárd közelébe süllyedhet. Egészen pontos úgy gondolom, hogy a kiszorítandó likviditás mennyiségére vonatkozó kommentárt írják át a jelenlegi 4-500 milliárdról egy kisebb összegre és ezzel arányos mértékben vezetnek ki FX swapokat.

- fogalmaz Virovácz.

Regős Gábor, a Századvég szakértője szintén nem számít egyelőre szigorítási lépésre a jegybank részéről, hiszen célszerű lenne megvárni legalább a januári inflációs adatokat, ugyanis az év eleji árváltozások a maginflációs tételeknél mindig kulcsfontosságúak. Első lépésként bejelentett likviditásszűkítésre számít, valamint sor kerülhet az O/N hitelkamat emelésére is. A Portfoliónak elküldött kommentjében hangsúlyozza, hogy a szigorítás lassú és fokozatos lesz, emellett a jegybanki kommunikációnak is fontos szerepe lesz ebben a fokozatos szigorításban.

Kuti Ákos, az MKB elemzője szerint a holnapi kamatdöntésen a jegybank megerősíti a szigorítás irányába mutató korábbi üzeneteit, de nem ad új iránymutatást a monetáris politikát illetően. A globális és lokális pénz- és tőkepiaci folyamatok, illetve az inflációs kilátások tükrében az MNB nincs lépéskényszerben, emellett a jegybank várhatóan azt is el akarja kerülni, hogy túl hamar kezdje meg a monetáris szigorítást - teszi hozzá.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank szakértője is arra számít, hogy semmilyen konkrét bejelentésre nem kerül sor a holnapi ülésen. Úgy véli, hogy jegybanki kommunikáció a decemberi kamatdöntést követően kiadott közlemény üzenetét fogja nyomatékosítani. Legkorábban a második negyedévben kezdődhet meg a szigorítás, de nem kizárt, hogy eltolódik az első lépés június utánra.

Ürmössy Gergely, az Alquity elemzője is úgy látja, hogy legkorábban márciusban érkezik majd új releváns információ a monetáris politika jövőbeni irányát illetően, amikor a frissített inflációs előrejelzést publikálja az MNB.

Véleményem szerint az MNB a harmadik negyedévben elkezdheti szűkíteni a forintlikviditást a devizaswap állomány leépítésén keresztül. Az utolsó negyedévben már az O/N betéti kamatot is megemelheti az MNB. A likviditás szűkítésének és az O/N betéti kamat emelésének megkezdése attól is függ, hogy az EKB monetáris politikája milyen gyorsan alakul át - vagy egyáltalán változik-e. Az MNB kommunikációjának "hangereje" és intenzitása pedig leginkább attól függhet, hogy milyen lesz a nemzetközi piaci hangulat és a kockázat iránti étvágy.

- írja kommentárjában.

A szakértők többsége tehát arra számít, hogy legkorábban márciusban jöhet a tényleges szigorításról szóló bejelentés, az első lépés pedig az FX-swap állomány leépítésének elindítása lehet. Ugyanakkor többen is megfogalmaztak olyan véleményt, hogy a likviditásszűkítés mellett akár már a betéti kamathoz is egyből hozzányúlhat a jegybank.

Abban egyetértés van az elemzők körében, hogy már nem halogathatja sokáig a szigorítás kezdetét az MNB, abban viszont megoszlanak a vélemények, hogy az irányadónak mondott, jelenleg 0,9%-os alapkamathoz mikor fog hozzányúlni a jegybank. Egyesek szerint már az idei év végén bekövetkezhet ez, a többség azonban 2020-re teszi az első alapkamat-emelés időpontját.

Érdemes lesz figyelni a forintot

Nagy Márton MNB-alelnök két héttel ezelőtti nyilatkozatára hirtelen erősödni kezdett a forint, több fontos technikai szinten is áttörve.Múlt héten azonban nem tudott tovább menetelni a hazai fizetőeszköz, annak ellenére sem, hogy az euró-forint árfolyam felett megjelent a sokak által figyelt halálkereszt, aminek jelen esetben a forint erősödését kellett volna segítenie. A megtorpanásban fontos szerepet játszhatott az, hogy a hazai fizetőeszköz hirtelen és jelentős erősödése miatt az RSI momentumindikátor értéke a napos grafikonon nagyon megközelítette a forint szempontjából túlvettséget jelző tartományt, ami önmagában növeli egy rövid távú korrekció esélyét. A múltbéli tapasztalatok azt mutatják, hogy amikor ilyen alacsonyra esett az RSI értéke, akkor utána gyengülés következett, vagy legalábbis rövid távon nem tudott tovább menni a forint.

Bár az RSI értéke a múlt heti oldalazás következtében kicsit eltávoldott a túlvettséget jelző tartománytól, az elmúlt évek átlagához képest még mindig nagyon alacsonyan van, ami rövid távon csökkenti egy hirtelen és jelentős forinterősödés valószínűségét, amit két héttel ezelőtt láttunk.

Küszöbön az óriási fordulat Magyarországon -  Néhány órán belül megágyazhatnak neki Matolcsy Györgyék
Persze sok múlik azon, hogy az MNB holnapi kamatdöntését követően kiadott közlemény miként fogalmaz, hiszen egy kellően héja üzenet tovább erősíthetné a hazai fizetőeszközt. Igaz, felmerülhet a kérdés, hogy az MNB közleményében milyen erősebb üzenetet fogalmazhat meg annál, mint amit Nagy Márton január 16-án elmondott.

  • Látszólag a piacokon már beárazódott az MNB közelgő szigorítása, a tényleges esemény (vagyis egy erősebb jegybanki kommunikáció) a megerősítés következtében újabb lendületet adhat.
  • Ennek ugyanakkor az ellenkezője is igaz lehet, vagyis buy the rumor, sell the fact (durva fordításban "vedd a pletykára, add a hírre") alapon egyáltalán nem, vagy inkább gyengüléssel reagál a forint a döntésre.


Mivel kritikus szinten van az árfolyam (sokat erősödve, több technikai akadályon áttörve visszakerült a 320 alatti sávba, most azonban nem látszik egyértelmű irány), nagyon nehéz megmondani, hogy miként reagál majd az MNB kommunikációjára, mindenesetre a forint szempontjából izgalmasnak ígérkeznek a következő napok.
Hiventures konferencia
közút baleset rendőr mentő
shutterstock_785823109
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500
maci
Frankfurti tőzsde
GettyImages-915743840
Renault
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500