Előfizetői tartalom

A Brexit-szöveg módosítását kéri May az EU-tól - Itt a ma esti menetrend!

Portfolio
Bár az Európai Unió vezetői világosan jelezték már az elmúlt hetekben, hogy nem tárgyalják újra a novemberben Nagy-Britanniával megkötött kilépési megállapodást és annak északír tartalékmegoldását, ma Theresa May brit kormányfő mégis azt kérte az EU-tól, hogy nyissák újra a tárgyalásokat és jogilag kötelező érvényű módosításokat hajtsanak végre a kilépési szövegen. Ez azonban csak látszólagos ellentmondás, mivel az elfogadott Brexit-megállapodás az északír tartalékmegoldás helyett alternatív megoldást is lehetővé tenne, csak konkretizálni kellene annak tartalmát. A következő hetekben várhatóan erről szólnak majd a tárgyalások, ha az EU is valóban rábólint az "újranyitásra". May reményei szerint egy módosított tartalék-megoldással már át tudja vinni a brit parlamenten az egész Brexit-megállapodást és akkor így már nem lesz se megállapodás nélküli kizuhanás, se elnyújtott Brexit.

Mivel az elfogadott Brexit-megállapodás az északír tartalékmegoldás helyett (ami az északír területet és így az Egyesült Királyságot a vámunióban tartaná addig, amíg nincs átfogó kereskedelmi megállapodás az EU-val) alternatív megoldást is lehetővé tesz, ezért úgy tűnik, hogy May a mai döntéssel "nyitott kapukat dönget" az EU-nál. Ehhez a stratégiájához ma este remélhetőleg...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés