Gazdaság

Az egész EU-ban Magyarországon az egyik legrosszabb a korrupciós helyzet

MTI
A Transparency International (TI) korrupcióérzékelési indexében (CPI) a legjobban teljesítő 20 ország közül 14 nyugat-európai, illetve európai uniós ország. Ennek ellenére a térség országaiban megrekedtek a korrupcióellenes törekvések, és gyengülnek a demokratikus intézmények - állapítja meg a berlini székhelyű szervezet kedden kiadott éves jelentésében. Magyarország egy pontot javított tavalyhoz képest, azonban még így is a harmadik legrosszabb helyen áll az EU-s országok között.
A tavalyi évre vonatkozó felmérésben a 100 fokú skálán a legjobb helyre visszatért Dánia a maga 88 pontjával, ami ugyanannyi, mint egy évvel korábban, csak éppen a tavalyi első Új-Zéland az akkor elért 89 pontról 87-re csúszott vissza. Utánuk következik Finnország, Szingapúr, Svédország, Svájc, Norvégia, Hollandia, Kanada. Általánosságban véve az elmúlt négy évben a globális korrupciós helyzet romlását állapította meg a TI.

Az EU-ban a leggyengébben szereplő országok: Bulgária, amely egy ponttal 42-re rontott tavaly, Görögország, amely három ponttal rontott 45-re, és Magyarország, amely egy pontot javított tavaly óta (46-ra). A tavalyit megelőző években Bulgária teljesítménye valamelyest javult, és hasonlóan alakul a korrupció Romániában is, mert felfelé araszolás után ez az ország is egy pontot rontott tavaly 47-re.

Az EU-ban Magyarország mellett Málta rontott a legtöbbet az utóbbi években a korrupcióérzékelési indexén: az apró szigetország tavalyi pontszáma 54.

Az EU, illetve Nyugat-Európa átlaga 66 pont volt tavaly, amivel messze a legjobban teljesítő régió a világon, de a nemzeti és uniós hatáskörök összevisszasága problémákat okoz, és a blokk még távol van attól, hogy hatékonyan tudjon fellépni a korrupció ellen - állapítja meg a felmérés.

A szervezet szerint a korrupció annál súlyosabb egy országban, minél rosszabb a demokrácia helyzete. Az elemzés kiemeli ezen a téren Törökországot és Magyarországot, ahol a demokratikus helyzet romlása a korrupció súlyosbodásával járt együtt. A TI Magyarország esetében - mint tavaly - most is kiemeli a civil társadalom és a független sajtó terének gyors szűkülését.

Az Európán kívüli térségekről szólva a TI megállapítja, hogy a fékek és ellensúlyok rendszerét érő fenyegetések miatt az Egyesült Államok tavaly kiesett a 20 legkevésbé korrupt ország köréből, 2011 óta először: egy év alatt négy pontot rontott, 71-re. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor a korrupció súlyos problémát fog okozni az országban, amelynek pedig a világ vezető hatalmának kellene lennie ebből a szempontból is - olvasható a jelentésben. A TI szerint ez egy olyan probléma, amelyet a Republikánus Párt és a Demokrata Párt csak közösen tud megoldani.
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
baba_baby
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
shutterstock_1488477983