A legnagyobb román magánegészségügyi cég betör Magyarországra
Gazdaság

A legnagyobb román magánegészségügyi cég betör Magyarországra

Portfolio
Mi sem mutatja jobban a magyar magán egészségügyi piac potenciálját minthogy a legnagyobb román egészségügyi szolgáltató megérkezett Magyarországra. A román tőzsdén jegyzett MedLife ugyanis szerdán bejelentette, hogy megvásárolta a Rózsakert Medical Center 51%-os tulajdonrészét és a tranzakció értékére is tettek utalást a felek. A bejelentés nem teljesen újdonság, azonban komoly jelzésértéke van, a MedLife alapító-tulajdonosa, Mihai Marcu ugyanis először a Portfolio-nak adott interjújában beszélt arról tavaly decemberben, hogy elérkezett az idő arra, hogy az országhatáron kívülre fókuszáljanak.
Click here for the English version of this article.

Újabb tranzakció a magyar magánegészségügyi piacon

A MedLife közleménye emlékeztet arra, hogy a magyar magánegészségügyi piacon a legnagyobb 10 szereplő egyike a Rózsakert Medical Center, amely intézmény multidiszciplináris klinikával rendelkezik, emellett kisebb műtővel és fogászati központtal is felszerelt.

Az RMC közleménye azt emelte ki, hogy ezzel a magyar vállalkozás Közép-Kelet-Európa leggyorsabban fejlődő magánegészségügyi hálózatának tagja lett.

A befektetés jelentős fejlesztéseket, országos terjeszkedést és a szolgáltatási portfolió további bővülését jelenti

- olvasható a Rózsakert közleményében. Így a fúzió legnagyobb nyertesei a Rózsakert Medical Center jelenlegi és leendő páciensei lesznek.

Az is kiderült, hogy a MedLife csoport korábban meghívta a Rózsakert Medical Center tulajdonosait, hogy nézzék meg, hogyan működik a hálózat Romániában, és ők a saját értékrendjéhez illeszkedő, nagyon sikeres vállalkozást láttak. "Nagyon otthonosan éreztük egyből magunkat, hiszen nemzetközi színvonalú csúcsmedicinát láthattunk, óriási méretben, ami rendkívül jól szervezett volt. Úgy jöttünk haza, hogy bár nem gondolkodtunk eladásban, de ez az a csapat, akikkel szívesen folytatnánk a történetünket" - kommentálta az akkori eseményeket az RMC alapítója.

Így indult el a tárgyalás-sorozat, amely sikeresen zárult és a felek aláírták a szerződést. A megállapodás értelmében az RMC Property Kft. 51 százalékát adták el a tulajdonosok a MedLife LA-nak és a 49 százaléka a korábbi tulajdonosoknál marad. A stratégiai cél további akvizíciókkal a bővülés és az intenzív növekedés. A cégcsoport igazgatója dr. Csermely Gyula, aki személyében is garancia arra, hogy az RMC további növekedése során megmaradnak azon alapértékek, amelyekre építkezve létrehozta 2001-ben a rendelőt. A folytonosságot ebből a szempontból nem csak az garantálja, hogy a Rózsakert Medical Center 49%-a hazai alapító tulajdonosoknál marad, hanem az is, hogy a szakmai befektetők ugyanezzel a szemlélettel építették a Medlife csoportot.

A most megvalósuló befektetés sem csupán üzlet, hanem egy tőkeerős szakmai partner bevonása

- érzékeltette Csermely Gyula.

A legnagyobb román magánegészségügyi cég betör Magyarországra
Csermely Gyula. Forrás: RMC

Így értékeli a román vásárló

Ez az első alkalom, hogy román magánegészségügyi vállalat az országhatáron kívülre lép, és büszkék vagyunk arra, hogy Románia vezető magánegészségügy szolgáltatójaként a MedLife teszi meg ezt a lépést - fogalmazott Mihai Marcu, a MedLife csoport vezérigazgatója és elnöke, aki szerint Magyarország vonzó és növekvő magánegészségügyi piaccal rendelkezik.

Erre a befektetésre első körben 4-5 millió eurót különítettünk el, a következő időszakban pedig további expanziós lehetőségeket fogunk vizsgálni - részletezte a tőzsde cég elnöke. Vagyis 1,3-1,6 milliárd forintot különíthettek el a tranzakcióra.

"Európának szüksége van a határokon átívelő vállalkozásokra, eddig azonban kevés vállalat érte el ezt, különösen a gyógyászat komplex területen, ahol klinikákat, képalkotó diagnosztikával foglalkozó intézményeket, laboratóriumokat és kórházakat kell egy tető alá hozni. Most lehetőségünk van arra, hogy sikeres példát mutassunk, Magyarország és Románia a magánegészségügy terén a regionális együttműködés úttörője lehet" - tette hozzá Mihai Marcu.

Amit az RMC-ről tudni kell

A Rózsakert Medical Centert 2001-ben dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász alapította, aki ezt megelőzően a Telki magánkórház első igazgatója volt. A Rózsakert Bevásárlóközpontban egy rendelőt bérelt, ahol kezdetben a saját pácienseit látta el, majd eldöntötte, hogy szeretne olyan magánklinikát létrehozni, ahol emberközpontú, modern, a nemzetközi irányelveknek megfelelő medicinán alapuló ellátást nyújthat a pácienseknek. Ennek érdekében az Amerikai Egyesült Államokból hazatelepülő orvosokat vont be partnerként, akikkel együtt 18 év alatt egy ezer négyzetméteres járóbetegellátó központot és egynapos sebészeti központot építettek fel. Mára 100 orvos dolgozik itt, lefedve a teljes járóbetegellátást és egy közel ekkora csapat, amely az ellátást támogatja. A Rózsakert Medical Center évi 40 ezer pácienst lát el és 1,3 milliárd forintos forgalmat ért el a 2017-es évben.

A szolgáltató független auditon is megmérettette magát, és elsőként nyerte el a Minősített Magánegészségügyi Szolgáltató védjegyet. Csermely Gyula, a RMC igazgatója akkor hiánypótlónak nevezte a független minőségbiztosítási rendszert. Azt is elárulta, hogy nem kellett a cégnek külön felkészülnie az auditra. A szolgáltató egyébként 94%-os teljesítményt ért el az auditon. Erről itt számoltunk be:Nagy szerencse, hogy a 2000-es évek elején megtaláltam azokat a partnereket, akik ugyanúgy gondolkodnak, mint én. Többségük az USA-ból, vagy Nyugat-Európából tért haza. Így egy nyelvet beszéltünk és létrehoztuk ezt az intézményt, amire nagyon büszke vagyok - fogalmazott Csermely Gyula.

A Rózsakert Medical Centert üzemeltető RMC Property Kft. 100 százalékos tulajdonosai eddig dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász, magzati ultrahang specialista mellett, dr. Bodnár Eszter belgyógyász, dr. Elekes Tibor klinikai genetikus, dr. Jókay Kinga gyermekgyógyász, dr. Gudor Orsolya gyermekgyógyász, dr. Bodó Imre hematológus, dr. Hirschberg Andor fül-orr-gégész, audiológus és Benkő Vilmos közgazdász voltak. A tulajdonos orvosok az RMC vezető orvosai, akik saját munkájukkal és a szemléletükkel biztosítják a mindennapokban az RMC ellátás minőségét.

Az alapító azt is elmondta: ők is tapasztalták, hogy a hazai egészségügyi piacon fellendülés van, egyre több a felvásárlás, ami nagyon pozitív, hiszen a szektor fejlődése mindannyiunk érdeke. "Az RMC-t is több befektető kereste fel, hogy megvásárolja. A tulajdonosok azonban nem szerettek volna pénzügyi befektetőkkel érdemi tárgyalást folytatni, hiszen az egész RMC-modell másról szól. Az RMC tulajdonosai szakmai alapon irányítják az intézményt, ahol a legmagasabb színvonalú medicina volt az elsődleges cél, és nem a profit maximalizálása" - árulta el.

A MedLife már pedzegette

A Portfolio tavaly decemberben készített interjút a MedLife alapító-tulajdonosával. Mihai Marcu akkor elmondta:

elérkezett az idő arra, hogy az országhatárainkon kívülre fókuszáljunk. A román piacon ugyanis már nem lesz annyira erős a növekedés, mint eddig.

Az interjú a Portfolio angol oldalán is megjelent, ide kattintva olvasható.

Képek a román szolgáltató egységeiről:

Mihai Marcu, az alapító Mihai Marcu a MedLife igazgatótanácsának elnöke és a tőzsdén jegyzett társaság vezérigazgatója. A legnagyobb romániai magánegészségügyi szolgáltatót 1996-ban alapította a család, testvére Nicolae Marcu 2016 óta tagja az igazgatótanácsnak. A 2017-es éves jelentés szerint Mihai 21%-os részesedéssel rendelkezett a cégben, testvére Nicolae 15%-os, míg édesanyjuk Cristescu Mihaela szintén 15%-os tulajdonos volt az akkori adatok szerint. Az 1970-ben született Mihai Marcu 1995-ben végzett a Bukaresti Egyetem Matematika és Számítástudományi Karán. A MedLife előtt a román bankszektorban vállalt vezető pozíciókat, például a RoBank alelnöke volt (azóta az OTP megvásárolta azt a bankot).

A legnagyobb román magánegészségügyi cég betör Magyarországra

chips
2019 év vége 2020
ott_one_2019_1500x844
új lakások
varga mihály
dolgozó hegesztés
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
chips