Alapnyugdíjat, korrupcióellenes ügynökséget javasol Magyarországnak az OECD
Gazdaság

Alapnyugdíjat, korrupcióellenes ügynökséget javasol Magyarországnak az OECD

MTI, Portfolio
A magyar gazdaság prosperál, és a következő években is erőteljes, bár valamelyest lassuló ütemű növekedés várható: a GDP a tavalyi 4,6 százalékos bővülést követően az idén 3,9 százalékkal, jövőre pedig 3,3 százalékkal bővülhet - állapította meg a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) csütörtökön kiadott országelemzése. Az OECD kockázatokat is azonosít: elkésettnek tartja a jegybank szigorító monetáris politikáját, túlfűtöttnek a munkaerőpiacot, regionálisan egyenetlennek a gazdasági növekedést. A szervezet többek között a közmunka programok leépítését, képzési programok indítását javasolja. A monetáris és fiskális politikában egyaránt szigorítást sürget, elkerülendő a gazdaság túlhevülését és véget vetve a gazdaságpolitika prociklikusságának.
A magyar gazdaság teljesítménye jórészt a lakossági fogyasztás számottevő mértékű reálbér-növekedésére, valamint a vállalati és építőipari beruházások dinamikus növekedésére támaszkodva javul az OECD megállapítása szerint.

Az infláció a jegybank 3,0 százalékos, plusz-mínusz 1 százalékos tűréshatárral megszabott céljának felső határa felé tart. A tavalyi 3,0 százalékos infláció az idén és jövőre 4,0 százalékra emelkedik az OECD szerint. Ez a jegybanki inflációs cél felső toleranciahatára, vagyis a prognózis egyben azt mutatja, hogy az OECD szerint az MNB meg van késve a szigorítással. Ezt a tanulmány ki is mondja: a jegybank növekedésösztönző monetáris politikát folytat azzal együtt is, hogy már jelezte készségét az óvatos és fokozatos szigorítás megkezdésére - írják, hozzátéve, hogy szükségesnek tartják a monetáris politika szigorítását és ezzel párhuzamosan a nem konvencionális monetáris politikai eszközök alkalmazásának leépítését.

Az erre való felkészülés egyébként valóban elkezdődött, a jegybank tulajdonképpen az első negyedévre ígéri a szigorítás megkezdését. Ugyanakkor a képet (és az OECD értékelését) átírhatja, hogy a globális konjunktúra rosszul indult az idén, ami az inflációs kilátásokat is befolyásolja, illetve érezhetően óvatosabbá tette a szükséges szigorítás mértékét és tempóját illetően a világ nagy jegybankjait.

A magyar gazdasági növekedést veszélyeztető kockázatokról szólva az OECD egyaránt tesz említést külső és belső veszélyforrásokról elemzésében. Magyarország eszerint nagymértékben ki van téve a nemzetközi külkereskedelmi ellentétek elmélyülése, valamint a bérnövekedést versenyképességet csorbító veszélyének. A kereskedelmi ellentétek elmélyülése elsősorban az exportra lehet sokkoló hatással, és ronthatja a beruházási hajlandóságot is.

A bérnövekedés a versenyképesség rontása mellett az inflációs várakozások révén a monetáris politika módosítását kényszerítheti ki, erősítve ezzel a ciklikus kilengéseket. A nemzetközi pénzpiacokon esetleg bekövetkező zavarok pedig a bankrendszeri hitelezési hajlandóságát rontva vetheti vissza a magyarországi növekedést - írták.

A fő ajánlásait a szervezet egy táblázatban összegezte. Ebben többek között fokozatos kamatemelést, szigorító költségvetési politikát sürget, és megfontolásra ajánlja a munkát terhelő adók csökkentését, az alapnyugdíj bevezetését, bölcsődék építését, korrupcióellenes ügynökség felállítását.

Alapnyugdíjat, korrupcióellenes ügynökséget javasol Magyarországnak az OECD
Magyarország nagy sikerrel vont be közvetlen külföldi beruházásokat (FDI) gazdasága fejlesztésébe, és integrálta az ország termelőiparát a nemzetközi beszállítói láncba - állapítja meg az OECD. Megjegyzi ugyanakkor, hogy ez a folyamat elsősorban az ország nyugati és középső régióit érintette előnyösen, a keleti régiókat már kevésbé. A feldolgozóipar integrálása a nemzetközi beszállítói láncba és a szolgáltatóipar terjeszkedése megnövelte a keresletet a magasan képzett munkaerő iránt. Az elmaradottabb régiókban ugyanakkor szükségessé tette az alacsonyan képzett munkaerő felzárkóztatását.

Az OECD a munkaerő-ellátás javítására a közfoglalkoztatási programok leépítését és a képzési programok szerepének a növelését, valamint a munkaerő mobilitásának javítását javasolja. Összességében az oktatás, a mobilitás és a fejletlenebb területek gyorsítása szükséges ahhoz, hogy a gazdasági növekedésből való részesedés méltányosabb szerkezetű legyen.

Az OECD prognózisa a GDP növekedésére nem változott a tavaly novemberi előrejelzéshez képest. A GDP-növekedés ütemének várható lassulását részben a termelési kapacitás korlátainak megközelítésére, részben a kereslet kielégítésében az import növekvő részarányára vezeti vissza az OECD.
shutterstock_1077839366
BET
hr munkaerő
LONDON, ENGLAND - SEPTEMBER 20: Britain's Prime Minister Boris Johnson arrives to welcome the Emir of Qatar, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani for bilateral talks at 10 Downing Street.
Commerzbank
forintarfolyam
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
A Magyar Köztisztviselõk, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) egynapos sztrájkja