Lopások, betörések, gyilkosságok - Térképen Magyarország legveszélyesebb helyei
Gazdaság

Lopások, betörések, gyilkosságok - Térképen Magyarország legveszélyesebb helyei

Portfolio
2010 óta sokat javult Magyarországon a közbiztonsági helyzet, azonban vannak olyan részei az országnak, ahol még mindig bőven akad tennivalója a bűnmegelőzési szerveknek. Összeszedtük a tavalyi első félév adatai alapján Magyarország legveszélyesebb helyeit, ahol a legmagasabb volt az 1000 lakosra jutó súlyos bűncselekmények száma.
2010 és 2018 között jelentős mértékben visszaesett a bűnelkövetések száma Magyarországon. A Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával létrejött Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattár (PRE-STAT) statisztikái alapján míg 2012-ben az összes elkövetett bűncselekmények száma meghaladta a 450 ezret, a tavalyi első félévben alig több mint 110 ezer esetet regisztráltak (vagyis az éves szám valamivel 200 ezer felett lehetett, de erről még nem áll rendelkezésre adat, csak az első félévről, így ezt arányosítottuk).

Lopások, betörések, gyilkosságok - Térképen Magyarország legveszélyesebb helyei
A közbiztonsági helyzet javulása a súlyos, vagyis az úgynevezett kiemelt bűncselekmények esetében is látványos volt. Kiemelt esetnek tekintendő az emberölés, testi sértés, kiskorú veszélyeztetése, embercsempészés, garázdaság, önbíráskodás, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények, lopás, rablás, kifosztás, zsarolás, rongálás, orgazdaság, illetve járműlopás. Ezek száma nyolc év alatt 240 ezerről 100 ezer közelébe esett (szintén az arányosított első féléves adat alapján).

Lopások, betörések, gyilkosságok - Térképen Magyarország legveszélyesebb helyei
Az adatbázis olyan részletes, hogy településekre lebontva is meg lehet nézni, egyes bűncselekmény-típusokból mennyit követtek el egy adott évben. Bár az országos bűnözési helyzet sokat javult (miképp az a fenti ábrákon is látszik), akadnak olyan települések, ahol bőven van még teendője a bűnmegelőzési szerveknek.

Általánosságban kijelenthető, hogy a népesség és az elkövetett bűncselekmények száma között pozitív korreláció van. Az alábbi ábrán a 2018 első félévére vonatkozó kiemelt bűncselekmények számát vetettük össze az egyes települések népességszámával. (A népességadatok a 2018. január 1-i állapotot tükrözik, Budapestet kerületeként külön vettük számításba.)

Lopások, betörések, gyilkosságok - Térképen Magyarország legveszélyesebb helyei
Az ábra magáért beszél: minél nagyobb egy város, annál több a súlyos bűncselekmény. Ugyanakkor az is látszik, hogy vannak olyan települések, amelyek adatpontjai messze helyezkednek el a (lineáris) trendvonaltól, vagyis a helyi népesség arányában kiemelkedően magas, vagy éppen alacsony bűnözési rátával bírnak. (Azzal persze lehetne vitatkozni, hogy a népesség és a bűnesetek közötti feltételezett kapcsolat inkább exponenciális, nem pedig lineáris, több ember jelenléte ugyanis exponenciálisan magasabb interakciót tesz lehetővé, mi azonban inkább a lineáris kapcsolatnál maradtunk.)

A 100 ezer fő feletti nagyvárosok közül 2018 első felében Szeged volt a legbiztonságosabb, a dél alföldi város büszkélkedhet ugyanis a legalacsonyabb az 1000 lakosra jutó kiemelt bűnesettel. Szegedet Debrecen, majd Nyíregyháza követte, míg a sor másik végén Budapest és Győr foglalt helyet.

Lopások, betörések, gyilkosságok - Térképen Magyarország legveszélyesebb helyei
Budapesten kívül Győr az egyetlen magyar nagyváros, ahol a népességszám által indokoltnál sokkal több bűncselekmény történt. Az indokolt szó alatt azt kell érteni, hogy amennyiben a népesség kizárólagos függvényében nézzük a bűncselekmények számát, akkor a tényleges adatok magasabbak voltak, mint amit a népesség-bűncselekmény grafikon adatpontjaira illesztett trendvonal alapján várni lehetne (vagyis a Győrhöz tartozó adatpont jóval a trendvonal felett helyezkedik el). Ha az indokolt és a tényleges bűncselekményszám közötti különbséget nézzük, akkor Győr a bűnözés által legfertőzöttebb magyar nagyváros, ugyanis a fővárost is maga mögé utasította.

Nem jelenthetjük ugyanakkor ki egyértelműen, hogy Győr a bűn városa, Budapest egyes kerületeiben ugyanis sokkal rosszabb a helyzet, mint a nyugat-dunántúli régió központjában. Ha az 1000 lakosra jutó bűncselekmények számát összevetjük a trend által indokolt számmal, kirajzolódik, hogy arányaiban melyik a legveszélyesebb fővárosi kerület.

Lopások, betörések, gyilkosságok - Térképen Magyarország legveszélyesebb helyei
Látszik, hogy Pest belső kerületei a legveszélyesebbek, különösen az 5., a 6. és a 8. Ebben nyilvánvalóan szerepet játszanak a turisták ellen elkövetett bűncselekmények, így a lakosság arányában regisztrált bűncselekményszám torzítja a tényleges helyzetet, hiszen az átlagon felüli turistaszám jóval több emberi interakciót, vagyis potenciális bűnesetet eredményez.

A kiemelkedően magas bűnözési ráta ellenére nem Budapest 5. kerülete rendelkezett a tavalyi év első felében a legmagasabb 1000 lakosra jutó súlyos bűncselekmény-számmal. Az alábbi táblázat országos viszonylatban mutatja azoknak a településeket, ahol a legmagasabb volt ez az arány.

Lopások, betörések, gyilkosságok - Térképen Magyarország legveszélyesebb helyei
Érdemes azonban hozzátenni, hogy mivel a lista élén relatíve kis lélekszámú települések szerepelnek, az adatok torzíthatják a valóságot, hiszen esetükben egy-egy rendkívüli esemény (vagy eseménysorozat) jelentősen befolyásolhatja a lakosság arányában kimutatott bűncselekmény-számot. Ráadásul fél éves adatról van szó, így hosszú távú következtetést sem lehet egyértelműen levonni. Mindenesetre beszédes adat, hogy 2018 első felében több olyan falu is volt Magyarországon, ahol minden 30. lakosra jutott egy súlyos bűncselekmény.

Amennyiben eltekintünk a kis lélekszámú falvaktól, akkor kijelenthetjük, hogy az ország bűnnel leginkább fertőzött helyei a fővárosban találhatók.

A Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattár oldaláról letölthető országos térképen látszik, hogy merre találhatók a leginkább fertőzött területek. (Megjegyzés: a PRE-STAT adatbázisa a 100 ezer lakosra jutó kiemelt bűncselekmények számításakor a KSH 2016-os népszámlálási adatait használja fel, így számszakilag nem egyezik meg az általunk képzett mutatókkal, a cikk mondandóján viszont ez nem változtat.)

Lopások, betörések, gyilkosságok - Térképen Magyarország legveszélyesebb helyei
Megyei bontásban Budapesten, Heves megyében és Borsod-Abaúj Zemplén megyében a legrosszabb a bűnügyi helyzet, miközben Zala és Veszprém tekinthető a legbiztonságosabbnak.(Címlapkép: MTI Fotó: Varga György)
matolcsy191211
Frankfurti tőzsde
GettyImages-1186405330 ursula
tesla nemet berlin autogyar
greta191211
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
matolcsy191211