Népesedési katasztrófa Romániában - Zuhan Erdély lakossága
Gazdaság

Népesedési katasztrófa Romániában - Zuhan Erdély lakossága

Portfolio
Románia nagyon komoly demográfiai válságban van. Nem csak a természetes fogyás magas, hanem a kivándorlás is sújtja az országot. A friss adatok szerint Erdély lakossága tovább csökken, egyre kevesebb a magyar.
Az Európai Unió országai közül Romániának volt a legnagyobb arányú lakosságvesztése az utóbbi évtizedben: állampolgárainak 17 százaléka távozott külföldre, az elvándorlási arány dinamikája tekintetében pedig világszinten a második helyen áll, Szíria után - írtuk korábbi cikkünkben.

Népesedési katasztrófa Romániában - Zuhan Erdély lakossága
Az ENSZ becslései szerint a román uniós csatlakozás (2007) óta 3,4 millió román állampolgár költözött el az országból. 2017-ben csaknem 70 ezerrel csökkent Románia lakossága, és ez a szám 25 százalékos növekedést jelent az előző évi népességfogyáshoz képest.

A friss adatok alapján Erdély népessége 2018 első 11 hónapjában tovább csökkent, habár kisebb mértékben, mint korábban. A kronika.ro szerint a magyarlakta régiókban felgyorsult a népességfogyás.

Erdélyben a születések száma 0,3%-kal magasabb, míg a halálozásoké 1,1%-kal alacsonyabb volt, mint 2017 azonos időszakában. Így 2018-ban a népességfogyás tempója Erdélyben lassult az előző évhez viszonyítva, de a javuló tendencia ellenére tizenegy hónap alatt így is csaknem 15 ezer fővel csökkent a lakosság - derült ki az Erdélystat statisztikai szolgálat adataiból.

A két magyar többségű székelyföldi megyében 2018. január-novemberben az élveszületések száma 0,5%-kal alacsonyabb, a halálozások száma ugyanakkor 4%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál - így ebben az időszakban Székelyföldön a fogyás tempója erőteljesen gyorsult. A magyarok által nagyobb számban lakott Partiumban és Közép-Erdélyben szintén gyorsult a népességfogyás.
volkswagen_getty
áder jános_mti
hindenburg_getty
borkai zsolt_győr_mti
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
áder jános_mti