Hatalmas amerikai-norvég rakétavásárlási ügyletet köthet az Orbán-kormány
Gazdaság

Hatalmas amerikai-norvég rakétavásárlási ügyletet köthet az Orbán-kormány

Portfolio
Amerikai rakétákkal felszerelt norvég légvédelmi rendszer vásárlását tervezi az Orbán-kormány - tudta meg a 24.hu az amerikai külügyminiszteri látogatás napján megjelent cikkben, amely a több ezer milliárd forintosra tervezett haderőfejlesztési program egyik legdrágább darabja lehet. A lap másik cikke szerint a honvédelmi vezetés komolyan mérlegel egy amerikai vadászgép beszerzést is.
A lap emlékeztet rá, hogy Benkő Tibor honvédelmi miniszter a napokban egy rádióinterjúban hozta nyilvánosságra, hogy hamarosan új rakétarendszerrel növelik a honvédség légvédelmi képességeit. A miniszter azt mondta, hogy a szerződést a tervek szerint az év első felében kötik meg, de a rendszer típusát nem árulta el.

A 24.hu úgy tudja: a honvédség egy amerikai rakétákkal felszerelt norvég légvédelmi rendszer mellett teheti le a voksát. Ez a NASAMS (Norwegian Advanced Surface to Air Missile System) rendszer lehet. Hozzáteszik: a nemzetközi hadiipari piacon is jelentősnek számító beszerzések mozgatórugója egy NATO-nak tett magyar vállalás: 2023-ra egy közepes, 2028-ra egy nehézdandárt küldünk az észak-atlanti katonai szervezet kötelékébe. A Zrínyi 2026 elnevezésű haderőfejlesztési program keretében ezért nagyarányú technikai fejlesztéseket indított a kormány. Amint a Portfolio részletesen beszámolt róla: az elmúlt hónapokban egymást követték a milliárdos beszerezésekről szóló hírek: veszünk német Leopard harckocsikat, csapatszállító repülőket, Airbus helikoptereket.A most tervezett rakétavásárlási ügylet kapcsán olyan szárazföldi rakétakomplexumot kerestek az illetékesek a piacon, amely az ország egész területén képes felderíteni, nyomon követni és megsemmisíteni a légi célokat. Azaz a katonai szakzsargon szerint a teljes légvédelmi képességet hoznia kell a kiválasztott rendszernek.

A honvédelmi miniszter által ismertetett feltételek alapján a legnagyobb esélyesnek tűnő NASAMS alaprendszerét a norvég Kongsberg Defence Systems fejlesztette ki együttműködésben a világ egyik vezető gyártójával, a Raytheonnal, amely az AMRAAM rakétákat szállítja hozzá. Az amerikai cég gyártja a Gripen vadászgépeken használt légi és földi célok elleni rakétákat is. A lap megjegyzi: a holland és a spanyol hadsereg mellett az Egyesült Államok is a NASAMS-t használja és Washington légvédelmét szintén ez a rendszer biztosítja. A haditengerészeti és légvédelmi rendszerekre specializálódott Kongsberg DS többségi tulajdonosa a norvég állam és a cég rendelkezik magyar leányvállalattal is, és szállított már harcászati rádiókat a magyar honvédségnek.

A Gripen a 24.hu egy másik cikkében is felmerül, mégpedig abban a kontextusban, hogy lehet: mégsem veszi meg 2026-ban a magyar honvédség a lejáró lízingszerződés után a 12 darab negyedik generációs Gripent, mivel információi szerint a honvédelmi vezetés komolyan mérlegel egy ötödik generációs amerikai vadászgép beszerzést is. Ezeket így a Gripen-szerződés kifutásáig le is szállíthatja a gyártó, és az új repülők 2026-ra hadrendbe állhatnának. Ezzel a döntéssel további 30-35 évre oldanák meg a hazai légvédelmet, méghozzá a jelenleg elérhető legmodernebb technológiával, míg a Gripenek saját tulajdonba kerülése után még becslések szerint 10-15 évig lennének üzemeltethetők.

Címlapkép forrása: JACK GUEZ / AFP
wall street_shutterstock
wall street_getty
walmart_getty
facebook_getty
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
walmart_getty