Megszólalt a Suzuki a szakszervezeti vezető váratlan kirúgása után
Gazdaság

Megszólalt a Suzuki a szakszervezeti vezető váratlan kirúgása után

MTI
Portfolio
A Magyar Suzuki Zrt. az újonnan kinevezett szakszervezeti vezető múlt heti kirúgására reagálva hangsúlyozta, hogy a munkavállalók és a munkáltató közti egyeztetéshez az üzemi tanács megfelelő fórum. Ez az üzenet arra utal, hogy nem szeretne az Audi-sztrájkhoz hasonló eseményeket.
Mint emlékezetes, a Suzuki gyár parkolójában múlt hét csütörtökön alakult meg a Vasas Szakszervezeti Szövetség helyi alapszervezete, a jelenléti ívet 42 ember írta alá. Az alakuló ülésen megválasztották a tisztségviselőket, köztük az alapszervezet titkárát.

Mielőtt azonban a gyár vezetésének elküldték volna az alapszervezet megalakulását bejelentő értesítést, a titkárnak választott férfit pénteken reggel azonnali hatállyal elbocsátották, munkájának minőségére hivatkozva.László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnökének elmondása szerint a titkár 14 és fél éve dolgozott a Suzukinál, ezalatt szalag melletti dolgozóból több ember munkájáért felelős részlegvezetővé léptették elő. Elkötelezettségét mutatja, hogy egy napot nem volt sem volt betegszabadságon, munkájára soha nem érkezett panasz.

A Vasas alelnöke jelezte: a rendkívüli felmondáshoz arra van szükség, hogy az érintett foglalkoztatásból adódó kötelezettségét súlyosan megszegje.

Ebben az esetben erről nem lehet szó, ezért az ügy a munkaügyi bíróságon folytatódhat.

- fogalmazott.

A Magyar Suzuki Zrt. az MTI megkeresésére hétfőn közölte: a munkavállalók által megválasztott tagokból álló üzemi tanáccsal egyeztet a dolgozókat érintő kérdésekről, beleértve a munkakörülményeket, a bérezést, és a különböző juttatásokat. Vagyis a munkavállalók és a munkáltató közti egyeztetéshez az üzemi tanácsot tekinti megfelelő felületnek.

A társaság közölte, hogy munkaügyi kérdésekkel kapcsolatos információkat harmadik félnek a személyiségi jogok védelme és a vállalat etikai normái miatt nem adnak, találgatásokat nem kommentálnak.

Annak hangsúlyozása, hogy a cég az üzemi tanácsot tekinti a dolgozókat érintő kérdések (így a bérezés) megtárgyalásának helyszínének, arra utal, hogy a Suzuki igyekszik elkerülni egy nagyszabású, szakszervezet által irányított sztrájkot, amire nemrég az Audinál került sor.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke egyébként azt is elmondta, hogy a titkár múlt heti, hirtelen elbocsájtása óta folyamatosan érkeznek új tagok a szakszervezetbe.
(Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd)
chips
2019 év vége 2020
ott_one_2019_1500x844
új lakások
varga mihály
dolgozó hegesztés
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
chips