Előfizetői tartalom

A több évtizedes rekord után tudott még nagyot robbantani a magyar gazdaság?

A Portfolio által megkérdezett elemzők konszenzusa alapján holnap 4,5%-os (kiigazítatlan, nyers) GDP-adatot közölhet a Központi Statisztikai Hivatal, ami 0,4 százalékpontos lassulást jelentene a harmadik negyedéves, több évtizedes rekordot jelentő számhoz képest. A tavalyi harmadik negyedéves, kiemelkedően erős teljesítmény után tehát elindulhatott a magyar gazdaság lassulása, ez azonban nincs kőbe vésve, vannak ugyanis optimizmusra okot adó jelek, vagyis nem elhanyagolható meglepetés-potenciál van a holnapi adatban. Abban egyetértenek a piaci szakértők, hogy idén érezhető lassulás jöhet a hazai gazdaságban, az ennek mértékére adott előrejelzések azonban nagy szórást mutatnak.
A tavalyi harmadik negyedévben évtizedek óta nem látott ütemben nőtt a magyar gazdaság, a nyers GDP-adat ugyanis 4,9%-os éves bázisú bővülést mutatott. A részletes statisztikákból kiderült, hogy a növekedés széles bázisú volt, elsősorban a szolgáltatások erős belső kereslet által hajtott dinamikus bővülése húzta magával, azonban a rekordhoz nagyban hozzájárult...

Tisztelt felhasználónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük, lépjen be az alábbi űrlapon:

 

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái