A több évtizedes rekord után tudott még nagyot robbantani a magyar gazdaság?
Gazdaság

A több évtizedes rekord után tudott még nagyot robbantani a magyar gazdaság?

Portfolio
A Portfolio által megkérdezett elemzők konszenzusa alapján holnap 4,5%-os (kiigazítatlan, nyers) GDP-adatot közölhet a Központi Statisztikai Hivatal, ami 0,4 százalékpontos lassulást jelentene a harmadik negyedéves, több évtizedes rekordot jelentő számhoz képest. A tavalyi harmadik negyedéves, kiemelkedően erős teljesítmény után tehát elindulhatott a magyar gazdaság lassulása, ez azonban nincs kőbe vésve, vannak ugyanis optimizmusra okot adó jelek, vagyis nem elhanyagolható meglepetés-potenciál van a holnapi adatban. Abban egyetértenek a piaci szakértők, hogy idén érezhető lassulás jöhet a hazai gazdaságban, az ennek mértékére adott előrejelzések azonban nagy szórást mutatnak.
A tavalyi harmadik negyedévben évtizedek óta nem látott ütemben nőtt a magyar gazdaság, a nyers GDP-adat ugyanis 4,9%-os éves bázisú bővülést mutatott. A részletes statisztikákból kiderült, hogy a növekedés széles bázisú volt, elsősorban a szolgáltatások erős belső kereslet által hajtott dinamikus bővülése húzta magával, azonban a rekordhoz nagyban hozzájárult az építőipar kirobbanó teljesítménye is.

Az utóbbi negyedévekben folyamatosan gyorsuló hazai GDP-növekedési ütemnek azonban a negyedik negyedév véget vethetett, a Portfolio által megkérdezett elemzők konszenzusa alapján ugyanis holnap 4,5%-os éves GDP-adatot közölhet majd a Központi Statisztikai Hivatal.A több évtizedes rekord után tudott még nagyot robbantani a magyar gazdaság?
A (látványos) lassulás szükségessége azonban egyáltalán nincs kőbe vésve, legalábbis a negyedik negyedéves ipari és építőipari adatok alapján.

Az ipari termelés volumenindexei alapján arra következtethetünk, hogy az ágazat negyedéves és éves bázison is hozzájárulhatott a GDP bővüléséhez. Az éves hozzájárulás mértéke megegyezhetett a harmadik negyedévben tapasztalttal, miközben a negyedéves bázisú kontribució valamivel magasabb lehetett, vagyis erről az oldalról egyelőre nem látszik a lassulás. Ehhez persze azt kell feltételeznünk, hogy az ipar hozzáadott értéke nem változott érdemben, így a termelési volumenre vonatkozó indexek sem torzítják a szektor GDP-növekedéshez való hozzájárulásának alakulását.

A több évtizedes rekord után tudott még nagyot robbantani a magyar gazdaság?
Az ipar mellett az építőipar oldaláról sem érkezhetett erős fékező hatás. A negyedéves GDP-növekedéshez nem volt jelentős hozzájárulása az építőiparnak, hiszen bár a bővülés folytatódott, összességében kevésbé volt dinamikus, mint a megelőző negyedévben. A negyedéves növekedési ütem lassulásával párhuzamosan az ágazat éves GDP-adathoz való pozitív hozzájárulása kis mértékben mérséklődhetett, érdemi fékező hatásról azonban ebben az esetben sem beszélhetünk (legalábbis volumen alapon, de ez feltehetően a hozzáadott értékben is megjelenik majd).

A több évtizedes rekord után tudott még nagyot robbantani a magyar gazdaság?
Természetesen a termelési oldalról nézve a legnagyobb növekedési hozzájárulása a nagy súlyú szolgáltató szektornak lehet, amelynek teljesítményére az erős belső kereslet van hatással. Az iparhoz és az építőiparhoz hasonlóan pontos becslést nem tudunk adni ennek az ágazatnak az éves GDP-növekedéshez való hozzájárulására, annyit azonban elmondhatunk, hogy a kiskereskedelmi forgalom növekedési üteme a tavalyi évben látványosan lassult (a reálbérek visszafogottabb emelkedésével összhangban), ami így a szolgáltatói szektor teljesítményében is éreztethette negatív hatását. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a kiskereskedelmi forgalom alakulása és a szolgáltatói szektor teljesítménye közel sem feleltethető meg egy az egyben egymásnak, így erről az oldalról nézve sem borítékolható a GDP-bővülés ütemének érdemi lassulása a harmadik negyedévhez képest.

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy a magyar gazdaság szükségszerűen lassulásra van ítélve, a kiemelkedően erős teljesítményhez ugyanis hosszú távon nem fenntartható tényezők járultak hozzá az elmúlt negyedévekben, a GDP termelési oldaláról nézve azonban egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a tavalyi utolsó negyedévben még a harmadik (rekord) negyedévet megközelítő teljesítményt nyújtott a magyar gazdaság, érzékelhető lassulás pedig csak az idei évben következik majd be.

Virovácz Péter, az ING elemzője szerint a tavalyi harmadik negyedévben elérhette csúcsát a hazai növekedés, az utolsó negyedévben mérsékeltebb, 4,5%-os bővülésre számít. Azt ugyanakkor hozzáteszi, hogy az iparban meglepően erősre sikeredett az utolsó negyedév, emiatt pedig saját előrejelzéséhez képest felfelé mutató kockázatokat lát a GDP-adat kapcsán.

Könnyen elképzelhető, hogy az általam vártnál magasabb növekedési ütemet produkált a magyar gazdaság, de az ismételt 5 százalék közeli teljesítmény már szenzációszámba menne.

- írja kommentárjában.

A több évtizedes rekord után tudott még nagyot robbantani a magyar gazdaság?
Már csak azért sem szabad kizárni a pozitív meglepetés lehetőségét, mivel az elmúlt negyedévekben többször is az elemzői várakozásokat meghaladó mértékben tudott bővülni a magyar gazdaság, ez vezetett oda, hogy 2017 eleje óta látványosan felfelé mozdult el a 2018-as évre vonatkozó GDP-növekedési előrejelzések mediánja.

A több évtizedes rekord után tudott még nagyot robbantani a magyar gazdaság?
Az elemzők többsége ugyanakkor abban egyetért, hogy idén érezhető lassulás következhet be a hazai növekedésben. Halász Ágnes, az UniCredit szakértője szerint a tavalyi különleges év után a növekedés tartalékai 2019 során fokozatosan kiapadnak majd.

A masszív előfinanszírozás miatt az uniós társfinanszírozású projektek nagy része már lefutott, így a jövőben beérkező források szerepe inkább csak a külső egyensúlyi pozíció szempontjából lesz fontos. A kvázi teljes foglalkoztatottság miatt az expanzív növekedés helyébe a munkaintenzitás javulásán alapuló termelésbővülés kellene, hogy lépjen. Az átállás viszont időigényes és az eddigi tapasztalok alapján nem lehet gyors eredményekre számítani. A romló világgazdasági klíma szintén egyre inkább fékezi majd a növekedést idéntől.

- fogalmaz.

Bár a folyamatos járműipari kapacitásbővítések segíthetik az uniós projektek lefutásából fakadó negatív hatások enyhítését, elképzelhető, hogy a romló autóipari exportkilátások miatt a termelés teljes felfutása vontatottabban halad majd. Bíztató ugyanakkor, hogy a privát fogyasztás dinamikájának idén is támaszt nyújt az erős bérkiáramlás és hitelezési aktivitás, emellett pedig az élénkülő hitelezés által fűtött ingatlanpiaci befektetések szintén kedvezően hathatnak majd a hazai folyamatokra - teszi hozzá.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője úgy véli, hogy 4% alá mérséklődhet idén a gazdaság növekedése, elsősorban a globális növekedés lassulása miatt, ami leginkább az ipari export oldaláról érinthet minket. Azt ugyanakkor ő is hozzáteszi, hogy a belső motorok erősek maradhatnak, ami tompíthatja a kedvezőtlen globális folyamatokat.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője a legoptimistább a hazai gazdaság negyedik negyedéves teljesítménye, illetve idei kilátásait kapcsán. Meglátása szerint kis mértékben ugyan, de tovább gyorsulhatott a GDP-bővülés üteme a tavalyi év végén.

Az ipari termelés élénkülése ellensúlyozta az építőipar magas bázis és kapacitás korlátok miatti lassulását. A kiskereskedelmi forgalom ugyan lassult, de a háztartások jóval többet költöttek a vendéglátás és más szórakozások területén, így a piaci szolgáltatások oldaláról is pozitív lehetett a hozzájárulás - így foglalható össze röviden a szakértő optimizmusának oka.

Suppan egyébként bőven 4% feletti GDP-növekedést vár idén, amivel szintén messze ő a legoptimistább a megkérdezett piaci szakértők között.

A több évtizedes rekord után tudott még nagyot robbantani a magyar gazdaság?
(Címlapkép: MTI/Illyés Tibor)
nemet autoipar autogyartas
cimlap_2050klimasemlegesseg
shutterstock_1420888847
nyugdíj191203gettystock
varga mihály MTI
ott_one_2019_1500x844
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
nemet autoipar autogyartas