FONTOS Újabb mélypont: sosem volt ilyen gyenge a forint!
Most tényleg megrendül Európa? - Egyre aggasztóbbak a számok
Gazdaság

Most tényleg megrendül Európa? - Egyre aggasztóbbak a számok

Portfolio
Egyre inkább megvalósulni látszanak azok a kockázatok, amelyek korábban csak veszélyként leselkedtek a világgazdaság növekedésére nézve. A nagy elemzőházak és az intézmények sorra rontják a globális növekedési előrejelzéseiket és Európa is egyre rosszabb bőrben van. Egyre több európai gazdaság kerül közel a stagnáláshoz, és már több helyen a recesszió sem kizárt.

Bajban van Európa

Alig pár hónappal azután, hogy az Európai Bizottság sötétebb képet festett az Európai Unió és az eurózóna jövőjéről, a múlt a héten újra csökkentette a GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzését. A téli prognózisában a korábbi 1,9%-ról jelentős mértékben, 1,3%-ra rontotta az idei növekedési előrejelzését. Egyrészt gyengék voltak a friss konjunktúra-indikátorok, másrészt a Brexit-bizonytalanság is komoly kockázatot jelent. Az unió egésze 1,5%-kal bővülhet, ami 0,4%-pontos visszavágás az őszi prognózishoz viszonyítva.

Most tényleg megrendül Európa? - Egyre aggasztóbbak a számok

Az EU legnagyobb gazdasága, az eurózóna korábbi motorja, Németország is sokat veszített lendületéből az Európai Bizottság szerint. Erre hívta fel a figyelmet a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Országos Szövetsége (DIHK) is, amely nem jósol gazdasági válságot, de kilenc éve tartó folyamatos növekedés után most igen borúsak a kilátások, és a növekedés üteme még a lefelé módosított előrejelzést is alulmúlhatja, ha "kaotikus" lesz a brit európai uniós tagság megszüntetése. A korábban várt 1,9%-os német növekedés helyett már csak 0,9%-os bővülést várnak. Mindez egybecseng a kormány várakozásával is (ők 1%-os GDP-bővülést várnak).

Ráadásul a legfrissebb adatok is igen kedvezőtlenek: a gyáripari megrendelések zuhantak - elsősorban az eurózónán kívüli megrendelések csökkenése miatt - és az ipari termelés jelentősen visszaesett.

Most tényleg megrendül Európa? - Egyre aggasztóbbak a számok

A lassulást támasztja alá a beszerzésimenedzser-index alakulása is. A német feldolgozóipari BMI értéke a decemberi 51,5 pontról 49,9 pontra esett, ami közel hatéves mélypont. (Az 50 pontos határ választja el a szektor bővülését a visszaeséstől.) Vagyis a feldolgozóipar stagnált a hónapban, és a tendencia egészen drámai, ha azt nézzük, hogy egy évvel korábban még sokéves csúcson, 60 pont felett tartózkodott a mutató.

Most tényleg megrendül Európa? - Egyre aggasztóbbak a számok

A BMI azt sugallja, hogy az egész térség gyengélkedik, és az euróövezeti vállalatok elkezdtek egyre komolyabban aggódni egy általános gazdasági lassulás miatt.

Kritikus helyzetben Olaszország

Az Európai Bizottság mégsem a németek miatt aggódik igazán, hanem Olaszország miatt. Brüsszel szerint a GDP az idén csupán 0,2 százalékkal bővül a novemberben előrejelzett 1,2 százalékkal szemben, és az ország technikai recesszióba kerülhetett a tavalyi negyedik negyedévben.

Az IMF szerdán ismertetett jelentése szerint az olasz GDP-növekedés hosszabb távon is 1% körül ragadhat, mivel Róma elmulasztotta végrehajtani a szükséges strukturális reformokat. A kormányzat stratégiája következtében az olasz gazdaság sérülékeny maradt a Nemzetközi Valutaalap szakértői szerint.

Érződik a Brexit-hatás

A brit kilépés körüli bizonytalanság rányomja a bélyegét a konjunktúrára. A brit GDP csaknem 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor beszerzésimenedzser-indexe januárban 50,1-re, két és fél évi mélypontra csökkent a decemberben mért 51,2-ről. Ez a szektor stagnálását jelenti. Chris Williamson, az IHS főközgazdásza az adatismertetéshez fűzött kommentárjában alig burkolt utalást tett arra, hogy nem tartja kizártnak a recesszió kialakulását sem a brit gazdaságban. Williamson úgy fogalmazott: az új BMI-felmérés adatai azt jelzik, hogy a brit gazdaságot a növekedés lefulladása, "vagy még ennél is rosszabb" fejlemény fenyegeti, különös tekintettel arra, hogy a Brexittel kapcsolatos eszkalálódó bizonytalansághoz a világgazdaság növekedésének lassulása társul.

A Bank of England csütörtökön kiadott elemzése szerint válság óta nem volt ilyen gyenge a brit gazdaság. A brit GDP idei növekedésére szóló előrejelzését az eddig várt 1,7%-ról 1,2-re vágta, és közölte, egynegyedes esélyt lát arra, hogy a brit gazdaság az idei év második felében egy időre recesszióba kerül.

Mark Carney jegybanki kormányzó szerint a Brexit-folyamatot övező bizonytalanságok jelentősen erősödtek a novemberben kiadott előző jelentés óta, és e bizonytalanságok a piacokon is jelentkeznek.

Lassul a világ

Korábban az IMF is arra figyelmeztetett, hogy a korábban várt kockázatok kezdenek megvalósulni. A Nemzetközi Valutaalap januárban csökkentette a GDP-növekedési várakozását. Az idei évben 3,5%-kal nőhet a globális GDP, jövőre pedig 3,6%-os növekedést prognosztizál az IMF, ami rendre 0,2%, illetve 0,1%-kal alacsonyabb a tavaly októberi előrejelzéshez képest.

Az európai gazdaságok és a felzárkózó országok gyengeségei visszavetik a világgazdaság növekedését, és ha nem oldódnak meg a kereskedelmi feszültségek, akkor az tovább ronthatja a már most is lassuló növekedési kilátásokat.

A vártnál kedvezőtlenebb növekedési számokat eredményezhet, ha a kínai gazdaság tovább lassul, vagy ha megállapodás nélkül zuhan ki az EU-ból Nagy-Britannia. Mindez komoly piaci turbulenciákhoz vezetne.

Prognózisában a tavalyi év második felében ténylegesen bekövetkezett lassulás következményeire vezeti vissza a növekedési lendület további csorbulását az IMF. Többek közt a német autóipari termelés csökkenése, az olasz pénzügyi rendszer ellenálló-képességével szemben erősödő befektetői aggodalmak, valamint a kereskedelmi háború miatti aggodalmak vezettek a lendületvesztéshez.

Az elemzők arra számítanak, hogy az USA és Kína között rövid távon nem lesz megegyezés, ezért a kereskedelmi háborúval kapcsolatos feszültségek továbbra is kedvezőtlenül érinthetik a világkereskedelem növekedését. A feszültség a világ két legnagyobb gazdaságára nézve kockázatot jelent, Amerikában ráadásul lassan kezd kifutni Donald Trump elnök gazdaságélénkítő programjának hatása, Kínában pedig az egyébként is lassuló pályán lévő gazdaságot nyomasztja az óriási adóssághegy. Az amerikai gazdaság kilátásai olyannyira gyengék lettek, hogy a legtöbb szakértő a Federal Reserve (Fed) Nyíltpiaci Bizottságától már nem vár további kamatemeléseket (Jerome Powell Fed-elnök is utalt az óvatosságra és a tervek felülvizsgálatára), miközben a Fed tisztviselői tavaly év végén még két kamatemelést prognosztizáltak az idei évre. Sőt, a Fed korábbi elnöke, Janet Yellen szerint már valószínűbb, hogy kamatvágás lesz a jegybank következő lépése, és nem az emelés.

A Világbank hasonló kockázatokat lát: a világkereskedelmi forgalom, az ipari termelés csökkenése, a kereskedelmi feszültségek éleződése, valamint a fejlődő térségekben jelentkező pénzügyi turbulenciák miatt rontotta globális növekedési prognózisát. Szerintük 3%-kal nőhet a világgazdaság, azonban úgy vélik, hogy több kockázat van, amely ennél alacsonyabb növekedéshez vezethet.

A friss globális BMI-adatok azt sugallják, hogy kifejezetten rosszul indul az év az egész világon. Nem csak az a baj, hogy 50 pont közelében van a BMI, hanem az is, hogy nagyon gyorsan veszít lendületéből a gazdasági aktivitás.

Most tényleg megrendül Európa? - Egyre aggasztóbbak a számok

Mindet egybevetve a globális gazdaság növekedését számos kockázat övezi az idei évben, amely lassabb GDP-növekedéshez vezet szerte a világon. Arról azonban nincs szó, hogy a 2008-as válság megismétlődésének jelei rajzolódnának ki. A konjunktúraciklus elérte a csúcsát, innen természetes a lassulás. Ezt azonban számos tényező most felerősíti, ami felveti a recessziós aggodalmakat. A legtöbb intézmény alapesetben azzal számol, hogy a kockázatok (kereskedelmi háború, Brexit, Olaszország) kezelhetőek lesznek, azonban több jel mutat arra, hogy az amerikai-kínai szembenállás még hosszú ideig rányomja a bélyegét a növekedési kilátásokra, miközben a brit EU-tagság akár megegyezés nélkül is megszűnhet. A várakozások csatornáján (bizonytalan kilátások) már most negatív hatással vannak ezek az események: a vállalatok rosszabb időkre készülnek és elhalasztják beruházásaikat, ami már önmagában is lassabb növekedéshez vezet anélkül, hogy bármi is megtörtént volna. Látható, hogy egyes fejlett gazdaság közel kerültek a stagnáláshoz (Nagy-Britannia, Németország), a legfrissebb konjunktúra-indikátorok pedig még rosszabb képest festenek, így akkor könnyen recesszió alakulhat ki több fejlett országban.

forint190913
rezsiutalvány
kanada
tarlós-karácsony
Frankfurt Stock Exchange
kivánd190916
shutterstock_1077839366
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
rezsiutalvány