Orbán: nem alapozhatunk a NATO-ra, bármilyen hadsereg támadását ki kell tudnunk védeni
Gazdaság

Orbán: nem alapozhatunk a NATO-ra, bármilyen hadsereg támadását ki kell tudnunk védeni

Portfolio
A mostani haderőfejlesztés célja, hogy bármilyen irányból érkező katonai támadást el tudjon hárítani a Honvédség a NATO segítsége nélkül - mondta el Orbán Viktor miniszterelnök a Figyelőnek. A politikus támogatja a közös európai hadsereg létrehozását is, annak érdekében, hogy a régió katonai biztonságát Oroszországgal szemben biztosítani tudja.
Minden fontos pontban sikerült megállapodni Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel az amerikai-magyar védelmi szerződést illetően - mondta Orbán Viktor a hetilapnak.

A miniszterelnök elárulta:

a jelenleg zajló hadászatfejlesztés célja, hogy Magyarország "bármilyen irányból érkező" támadást saját erőből is ki tudjon védeni.

Hozzátette: fontosnak tartja a NATO-t, de nem gondolja, hogy Magyarország katonai biztonságát a szövetségre lehetne alapozni.

"Képesnek kell lennünk a támadások saját erőből való elhárítására is" - fogalmazott a politikus.

Érdemes megjegyezni, hogy Ausztria, Ukrajna és Szerbia kivételével minden irányban szövetséges, NATO-tagországok veszik körül Magyarországot.

A Honvédség fontosabb fejlesztéseiről itt írtunk:Oroszországgal kapcsolatosan elmondta: fontos a velük való viszony, viszont Európának az Egyesült Államok nélkül is meg kell tudnia védenie magát egy potenciális orosz támadástól, éppen ezért

Orbán elkötelezett híve az európai közös hadsereg gondolatának.

Emellett megjegyezte: nincs értelme annak, hogy Oroszországot szankciókkal vágjuk el magunktól ahelyett, hogy a 150 milliós, óriási energiaforrásokkal rendelkező országgal kölcsönösen előnyös gazdasági kapcsolatot építenénk ki.

A miniszterelnök elmondta: érdekeltek vagyunk abban, hogy az Északi Áramlat déli ikertestvére is megépüljön, mert "az Ukrajnán keresztül érkező gáz jövője kérdéses" és abban is, hogy Románia minél több gázt tudjon kitermelni. A horvát LNG-terminál kapcsán, melybe amerikai cseppfolyós gázt táraznának be, Orbán annyit mondott, hogy "magyarok vagyunk, nem balekok," nem fogunk senkitől a piaci ár felett vásárolni energiát.

Orbán Viktor kommentálta az amerikai-EU-s kereskedelmi konfliktust is: megérti az amerikai elnök álláspontját és szerinte az EU-nak érdemes lenne a vámtarifa-csökkentéssel próbálkoznia, mellyel hasonló amerikai reakciót idézhetne elő. A kínai nyitással kapcsolatosan elmondta, hogy támogatja az Út és övezet programot, de jelenleg Magyarország az EU és Kína közt zajló kereskedelmi forgalom alig 1,2%-át adja.

Címlapkép: MTI / MTVA
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
m3as