Orbán: nem alapozhatunk a NATO-ra, bármilyen hadsereg támadását ki kell tudnunk védeni
Gazdaság

Orbán: nem alapozhatunk a NATO-ra, bármilyen hadsereg támadását ki kell tudnunk védeni

Portfolio
A mostani haderőfejlesztés célja, hogy bármilyen irányból érkező katonai támadást el tudjon hárítani a Honvédség a NATO segítsége nélkül - mondta el Orbán Viktor miniszterelnök a Figyelőnek. A politikus támogatja a közös európai hadsereg létrehozását is, annak érdekében, hogy a régió katonai biztonságát Oroszországgal szemben biztosítani tudja.
Minden fontos pontban sikerült megállapodni Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel az amerikai-magyar védelmi szerződést illetően - mondta Orbán Viktor a hetilapnak.

A miniszterelnök elárulta:

a jelenleg zajló hadászatfejlesztés célja, hogy Magyarország "bármilyen irányból érkező" támadást saját erőből is ki tudjon védeni.

Hozzátette: fontosnak tartja a NATO-t, de nem gondolja, hogy Magyarország katonai biztonságát a szövetségre lehetne alapozni.

"Képesnek kell lennünk a támadások saját erőből való elhárítására is" - fogalmazott a politikus.

Érdemes megjegyezni, hogy Ausztria, Ukrajna és Szerbia kivételével minden irányban szövetséges, NATO-tagországok veszik körül Magyarországot.

A Honvédség fontosabb fejlesztéseiről itt írtunk:Oroszországgal kapcsolatosan elmondta: fontos a velük való viszony, viszont Európának az Egyesült Államok nélkül is meg kell tudnia védenie magát egy potenciális orosz támadástól, éppen ezért

Orbán elkötelezett híve az európai közös hadsereg gondolatának.

Emellett megjegyezte: nincs értelme annak, hogy Oroszországot szankciókkal vágjuk el magunktól ahelyett, hogy a 150 milliós, óriási energiaforrásokkal rendelkező országgal kölcsönösen előnyös gazdasági kapcsolatot építenénk ki.

A miniszterelnök elmondta: érdekeltek vagyunk abban, hogy az Északi Áramlat déli ikertestvére is megépüljön, mert "az Ukrajnán keresztül érkező gáz jövője kérdéses" és abban is, hogy Románia minél több gázt tudjon kitermelni. A horvát LNG-terminál kapcsán, melybe amerikai cseppfolyós gázt táraznának be, Orbán annyit mondott, hogy "magyarok vagyunk, nem balekok," nem fogunk senkitől a piaci ár felett vásárolni energiát.

Orbán Viktor kommentálta az amerikai-EU-s kereskedelmi konfliktust is: megérti az amerikai elnök álláspontját és szerinte az EU-nak érdemes lenne a vámtarifa-csökkentéssel próbálkoznia, mellyel hasonló amerikai reakciót idézhetne elő. A kínai nyitással kapcsolatosan elmondta, hogy támogatja az Út és övezet programot, de jelenleg Magyarország az EU és Kína közt zajló kereskedelmi forgalom alig 1,2%-át adja.

Címlapkép: MTI / MTVA
bika wall street index tőzsde
jean cloude juncker
mol olajipar
huawei mobiltelefon
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1470496652