Rég örülhettünk ilyen hírnek: felminősítették Magyarországot!
Gazdaság

Rég örülhettünk ilyen hírnek: felminősítették Magyarországot!

Portfolio
BBB-re módosította Magyarország adósbesorolását pénteken a Standard & Poor's, ezzel majdnem két és fél év után örülhetünk újabb felminősítésnek.
Nem okozott komoly meglepetést az S&P döntése, hiszen 2017 augusztusa óta volt pozitív kilátásuk érvényben a magyar osztályzatra, amiről elvileg két éven belül el kellett lépniük. Most az új BBB osztályzat mellé stabil kilátást rendelt a cég, így egyelőre nincs képben további változtatás.

Az elemzésben kiemelik, hogy tavaly zsinórban a hatodik olyan év volt, amikor Magyarország kiemelkedő növekedést ért el. Ugyan a háztartások adóssága emelkedett 2018-ban, az államadósság és a külső adósságállomány csökkent a GDP arányában. Nagyrészt ezek indokolhatták a mostani felminősítést.

A hitelminősítő szakemberei hangsúlyozzák, hogy a stabil kilátás a túlfűtött munkaerőpiac és a további várható felzárkózás esélyeit tartalmazza.

Hozzáteszik, hogy a következő két évben akkor jöhet további felminősítés, ha a magyar gazdaság teljesítménye erősebb és kiegyensúlyozottabb marad, mint a versenytársaké. Emellett a nettó államadósság és a külső adósság vártnál gyorsabb leépülése jelenthet pozitívumot, illetve akkor jöhetne felminősítés, ha a kormány többletes költségvetést tudna összehozni.

Leminősítésre vagy kilátásromlásra akkor lehet számítani két éven belül, ha egy erőteljes külső sokkot a nyitott magyar gazdaság is megérezne, vagy ha a külső finanszírozási helyzetünk bizonytalanná válna. Ide sorolják az EU-források esetleges felfüggesztését, ami az adósságunkra is negatív hatással lenne.

Az S&P szakemberei arra számítanak, hogy 2021-ig fokozatosan 2%-ra lassul majd a magyar gazdaság növekedése, ugyanakkor azt gondolják, hogy ugyan kicsi és nyitott gazdaság vagyunk, de át tudjuk majd vészelni a külső kereslet átmeneti csökkenését és az uniós források visszaesését.

Az egyik nagy erősségünkként hangsúlyozzák, hogy a nettó külső adósságunk tavaly a GDP 10%-a alá esett a 2010-es 55%-ról. Ugyan a fizetési mérlegünk többlete csökken, de a lebegő forintárfolyam és a még mindig alacsony munkaerőköltségek középtávon továbbra is támogathatják Magyarország versenyképességét - teszik hozzá. Kiemelik még, hogy a hitelezés most látható felfutása belső finanszírozású, de figyelmeztető jel lehet, hogy bruttó értelemben nő a magyar bankok külföldi finanszírozása.

A hitelminősítő szerint jelenleg "komplikáltak" a magyar kormány és az EU viszonyai, azzal számolnak, hogy 2021 után az új költségvetésben évente a GDP 1-2 százalékának megfelelő forrásvesztéssel kell majd számolnunk. Ha ez megvalósul, akkor a nemzeti össztermék egy százalékának megfelelő fizetési mérleg-többletünk lehet még 2022-ben is.

Az S&P szerint már tetőzött a magyar gazdaság növekedése, hosszabb távon a strukturális kihívások és a túlhevülés jelei ronthatják a növekedési kilátásainkat. Idén a cég legalább 3,3%-os GDP-bővülést vár, amit elsősorban a belső kereslet támogathat a béremelkedésen keresztül. Kiemelik, hogy mára szinte minden szektorban általános a munkaerőhiány, ami kétszámjegyű béremelkedést okoz, viszont arra utal, hogy a magyar gazdaság kezdi elérni korlátait. Középtávon éppen ez lehet az egyik kihívás a kkv-k gyenge termelékenysége és a demográfia romlása mellett.

Továbbra is kockázat, hogy Magyarország nyitott gazdaság, különösen a német autóiparnak van erősen kitéve, ezért a kínai kereslet csökkenése és az esetleges amerikai büntetővámok hamar érzékenyen érinthetik a magyar gazdaságot is. Negatívumként értékelik a fékek és ellensúlyok utóbbi években látott erodálódását, de hozzáteszik, hogy a kormányzati lépések eddig nem rontották a képet a külföldi befektetők szemében.

A költségvetést illetően az idén hisznek az 1,8%-os kormányzati tervben, ugyanakkor optimistának találják azt a középtávú célt, hogy 2022-re a GDP fél százaléka legyen a deficit. Ez elsősorban a nemrég bejelentett adócsökkentéseknek és új kiadási intézkedéseknek köszönhető, melyek nyomást helyeznek a büdzsére, ha a növekedés 4% alá lassul.

A hitelminősítő szerint azt a lehetőséget már jó eséllyel elszalasztottuk, amit a kedvező külső környezet kínált az adósság gyorsabb ütemű csökkentésére az elmúlt néhány évben. Emiatt 2022-ig 60% felett maradhat az adósságrátánk, ami csökkenti a kormány fiskális mozgásterét stresszhelyzet esetén.

A mostani után rögtön jövő pénteken jön az újabb felülvizsgálat, akkor a Fitch dönthet Magyarországról. A cégnél szintén pozitív a kilátásunk 2017 óta, így nem zárható ki akár egy újabb felminősítés sem.

bika wall street index tőzsde
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
airbnb app
Laura Codruta Kövesi európai főügyész
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1470496652