Gazdaság

A britekkel kereskedsz? - Fontos figyelmeztetést adott ki az Európai Bizottság

Portfolio
Mivel továbbra is bizonytalan, hogy az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépési megállapodását elfogadja-e a brit parlament, reális az esélye a megállapodás nélküli kizuhanás forgatókönyvének március 30-án, ezért ma az Európai Bizottság az uniós cégek számára vám- és áfaügyi felkészítő anyagot adott ki a felkészülés segítése érdekében.
A mai napon indított tájékoztatási kampány a Bizottság azon aktuális törekvésének részét képezi, hogy felkészüljön arra az esetre, ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból. Ez a kampány azt hivatott elősegíteni, hogy az olyan vállalkozások, amelyek március 30. után továbbra is kereskedni kívánnak az Egyesült Királysággal, tájékoztatást kapjanak a lehető legzavartalanabb átmenet biztosításához szükséges teendőkről. Az Egyesült Királyság harmadik országgá válására való felkészülés elsődleges fontosságú ahhoz, hogy elkerüljék az uniós vállalkozások működését érintő jelentős fennakadásokat.

A Bizottság ma számos anyagot bocsátott a vállalkozások rendelkezésére, többek között egy egyszerű, 5 lépésből álló ellenőrző listát, amely áttekintést nyújt a megteendő lépésekről.

A felkészülés kapcsán a Bizottság azt tanácsolja az Egyesült Királysággal kereskedő cégeknek, hogy
  • Meg kell vizsgálniuk, hogy rendelkeznek-e a szükséges technikai és emberi kapacitással a vámeljárások és -szabályok, pl. a "preferenciális származási szabályok" kezeléséhez.
  • Mérlegelniük kell különböző vámengedélyek és regisztrációk beszerzését annak érdekében, hogy megkönnyítsék kereskedelmi tevékenységüket, amennyiben az Egyesült Királyság ellátási láncuk részét képezi.
  • Fel kell venniük a kapcsolatot a nemzeti vámhatóságaikkal annak megállapítása céljából, hogy milyen további lépéseket lehet tenni a felkészülés érdekében.

Főszabályként fontos tudni, hogy megállapodás nélküli brexit esetén az Egyesült Királyságból érkező vagy oda induló árukat "harmadik országból" származó importnak vagy oda irányuló exportnak kell tekinteni. Ez azt jelenti, hogy vámalakiságokat és -ellenőrzéseket kell alkalmazni az importra és az exportra. A behozatalra vámot, héa-t (hozzáadottérték adót) és jövedéki adót vetnek majd ki, míg az Egyesült Királyságba irányuló kivitel mentesül a héa alól.

A Bizottság közleménye megjegyzi: szintén folyamatban van a tagállamokban a Bizottság által támogatott azon előkészítő munka, amelynek célja, hogy a nemzeti vámügyi infrastruktúra és logisztika készen álljon a megállapodás nélküli brexitre.
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
kórház