Előfizetői tartalom

A szemünk láttára szakad szét Magyarország: őrült ütemben gazdagodnak a gazdagok

Portfolio
Az elmúlt évtizedekben folyamatosan növekedett a felső 1% és a felső 10% jövedelmi részesedése, miközben a társadalom középső rétege csúszik lefelé - derült ki Pitti Zoltán, a Corvinus Egyetem tudományos kutatójának ábrájából. Ez azt mutatja, hogy a középosztály helyzete romlik. A legalacsonyabb jövedelműek részesedése is csökkent a megtermelt jövedelemből 1995 óta, azonban az elmúlt években már stagnálás látszik az esetükben. Ebben szerepet játszhat a dinamikusan növekvő minimálbér és a javuló munkaerőpiaci helyzet. Összességében azonban a tendencia egyértelmű: a leggazdagabb 1%-nak egyre gyorsabban nő a jövedelme, miközben a középosztály veszített részesedéséből.

Forrás: Pitti Zoltán szerkesztéseA KSH korábbi adatai azt mutatják, hogy 2017-ben kismértékben nőtt az egyenlőtlenség, de ennek ellenére Magyarország továbbra is az Európai Unió átlagánál kisebb mutatókkal bír és a közepesen egyenlőtlen országok közé tartozik. Azonban a Gini-együttható 2006 óta nem volt olyan magas, mint 2017-ben, vagyis rekordra emelkedett az egyenlőtlenség.A...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái