Gazdaság

Újabb területen szakad le Magyarország a régiós versenytársaktól

Portfolio
A klinikai vizsgálatok fontosságára hívta fel a figyelmet szerdai szakmai eseményén az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete és figyelmeztettek: hazánk ezen a területen egyre inkább versenyhátrányba kerül, már a régiós országokkal szemben is. Miközben ugyanis nálunk kimutatták, hogy csökken az ilyen vizsgálatok száma, addig például Romániában vagy Bulgáriában megvalósulnak ezek. Ami viszont kedvező, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztériumban készülőben van egy gyógyszerinnovációt érintő stratégia.

Leszakadunk

Elveszítheti korábbi előkelő helyét Magyarország a régiós és Európai Uniós klinikai kutatások rangsorában, mivel a fokozódó verseny és a 2020-tól életbe lépő Európai Uniós szabályozás kedvezőtlen hatással van a hozzánk érkező vizsgálatok mennyiségére - hangzott el az AIPM eseményén.

Az elmúlt években számottevően visszaesett az új magyarországi kutatások száma, ezért az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete széleskörű kormányzati együttműködést és hatékony lépéseket sürget a tendencia megfordításáért.

Az AIPM korábban többször felhívta a figyelmet a klinikai vizsgálatok csökkenésének veszélyére, amit sajnos a legfrissebb hivatalos adatok alá is támasztanak. Az elmúlt négy évben 18 százalékkal csökkentek az új klinikai vizsgálatok engedélyezésére benyújtott kérelmek, de a jóváhagyott vizsgálatok száma is visszaesett: míg 2015-ben 337 vizsgálat, tavaly már csak 290 vizsgálat kapott zöld utat.

Újabb területen szakad le Magyarország a régiós versenytársaktól

Dr. Holchacker Péter, az AIPM igazgatója elmondta, hogy az engedélyezés rugalmassága és gyorsasága, valamint az egészségügyi szakemberek felkészültsége mind olyan tényezők, melyek hozzájárultak hazánk élvonalbeli pozíciójához a klinikai vizsgálatok terén, azonban a versenyelőny megtartása további lépéseket kíván. Az AIPM és tagvállalatai eddig is nagy számban hoztak Magyarországra klinikai vizsgálatokat, és továbbra is elkötelezettek, hogy hazánk a gyógyszeripari kutatások egyik központja legyen;a sikerhez azonban az is szükséges, hogy ennek az összetett kérdésnek egyértelmű és megfelelő felhatalmazással bíró kormányzati felelőse legyen, akinek az irányításával a szükséges lépések gördülékenyen megvalósíthatók.


Dr. Holchacker Péter

Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete - AIPM

igazgató

Dr. Holchacker Péter 2017 augusztusától látja el a 26 kutatás- és fejlesztésorientált gyógyszeripari vállalatot tömörítő Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) igazgatói pozícióját. A jogász-közgazdász... Tovább »

A tét ugyanis nem kicsi, hiszen eredményes együttműködéssel és kormányzati támogatással a klinikai kutatások száma akár jelentős mértékben növelhető lenne, ami a nemzetgazdaságnak évi 20-30 milliárd forint többletbevételt is jelentene.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete ezt elősegítendő újabb javaslattal élt: amennyiben a klinikai vizsgálatok költségeit kutatás-fejlesztési ráfordításként lehetne elszámolni és a gyógyszeripari különadókból levonni, jelentősen megerősödne hazánk versenyképessége.

Az egyesület arra is kitért, hogy gyógyszerfejlesztési vizsgálatokban évente mintegy 20 000 magyar beteg vesz részt, a kutatások több ezer magasan képzett szakember itthoni foglalkoztatásához és szaktudásának folyamatos növeléséhez járulnak hozzá.

Mit lehetne fejleszteni idehaza?

A szakmai eseményen Prof. Dr. Molnár Mária Judit, a Semmelweis Egyetem Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetének igazgatója arra mutatott rá, hogy a klinikai vizsgálatok magyarországi lebonyolításának számos előnye van: többletbevételhez jutnak az egészségügyi szakemberek, alkalmazott kutatásban vesznek részt az orvosok, nem csak alapkutatásban, karrierlehetőséget jelent a vizsgálatban való részvétel, és összességében segíthet az orvoselvándorlás kezelésében.


Molnár Mária Judit

igazgató

Semmelweis Egyetem Genomikai Medicina és Ritka Betegségek

A Semmelweis Egyetem Genomikai Medicina és Ritka Betegségének igazgatója, 2012-2015 között a Semmelweis Egyetem tudományos rektorhelyettese neurológiai, pszichiátriai, klinikai genetikai és klinikai farmakológiai szakvizsgákkal... Tovább »

Dr. Kiss Árpád, a Janssen-Cilag Kft. klinikai kutatási igazgatója is azt emelte ki prezentációjában, hogy Magyarország klinikai vizsgálatainak hátrányai között szerepel (a gyógyszeripari szereplők szemével) a szakszemélyzet elvándorlása. Emellett megemlítette a magas és emelkedő korú szakszemélyzetet, a regionális és országos egyenetlenségeket a résztvevő helyszínek tekintetében. Azt is hangsúlyozta, hogy a helyszínek szerződéskötései folyamata eltérő, sokszor hosszadalmas.

Molnár Mária Judit prezentációjában látványos ábrával is készült: ebből kiderült, hogy Magyarország (ha az USA a referenciaérték) mekkora klinikai vizsgálati költséget tud felmutatni. Egy 2013-as felmérés szerint akkor még középmezőnyben volt hazánk.

Újabb területen szakad le Magyarország a régiós versenytársaktól

Van remény

Holchacker Péter AIPM-igazgató viszont azt is megemlítette, hogy a kormány is felismerte a gyógyszerinnováció fontosságát. Az innovációs minisztériumban ugyanis készülőben van egy stratégia, ami a gyógyszerinnováció fejlesztését tűzte ki célul. Az erről szóló egyeztetés zajlik, és az AIPM megtette a javaslatait a klinikai vizsgálatokra vonatkozóan is.

Kicsit borúsabb most a hangulat, mint az eddigi legutóbbi figyelmeztetéseink esetében, de azért világvége hangulatról még nem beszélhetünk. Fontos, hogy Magyarország ne kerüljön még inkább versenyhátrányba ezen a területen - fogalmazott az AIPM igazgatója. A számok azt mutatják, hogy olyan trendről van szó, amely miatt már szükséges a beavatkozás. Az AIPM konkrét javaslatokkal fog élni továbbra is az egészségügyi kormányzat irányába - tette hozzá.
Megtudtuk mekkora penzugyi buntetest vallat be a kormany Orban Viktor Jean-Claude Juncker
dohányzás cigaretta
GettyImages-994507602
GettyImages-961179614
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
dohányzás cigaretta