Amerikai üzletembert tartóztattak le Moszkvában
Gazdaság

Amerikai üzletembert tartóztattak le Moszkvában

MTI
Csalással vádolta meg az ügyészség Michael Calveyt, az orosz piacon negyedszázada aktív Baring Vostok Capital Partners befektetési csoport amerikai alapítóját csütörtökön Moszkvában.
Az üzletembert ötödmagával pénteken vették őrizetbe az orosz fővárosban. Szombaton a bíróság elrendelte az április 13-ig való előzetes őrizetbe vételét és a házi őrizetbe helyezését elutasította.

A hatóságok szerint Calvey és társai csalással 2,5 milliárd rubelt (10,5 milliárd forint) sikkasztottak el a Vosztocsnij Ekszpressz banktól. A nyomozás bírósághoz beterjesztett anyagai szerint a Baring Vostok 2017 februárjában a banknak eladta a Pervoje Kollektorszkoje Bjuro (PKP) elnevezésű cég papírjait annak ellenére, hogy tudomása volt annak 2,5 milliárd rubeles tartozásáról. A Baring Vostoknak mindkét cégben részesedése volt.

A Baring Vostok 1994 óta több mint 2,4 milliárd dollárt fektetett be mintegy 70 pénzügyi, olaj- és gázipari, valamint telekommunikációs médiavállalkozásba Oroszország és a Független Államok Közössége (FÁK) többi tagállama területén. A cég beruházási projektjei közé tartoznak egyebek között az olyan emblematikus orosz cégek, mint SzTSz Media, a Yadex, az Avito és az Ozon.

Az orosz gazdasági élet több vezetője és több külföldi beruházó aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az ügy esetleg negatívan befolyásolhatja a befektetői légkört Oroszországban. Több befolyásos személy kifejezte meggyőződését, hogy Calvey áratlan.

A moszkvai amerikai nagykövetség bejelentette, hogy az orosz hatóságok többszöri kérés ellenére is megtagadták a Calveyhoz való konzuli hozzáférés lehetőségét. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közölte, hogy nem ismeri Calveyt, de általa nagyra becsült személyek is jótállnak érte, s kifejezte reményét, hogy a bíróság minden szempontot mérlegelni fog. Makszim Oreskin gazdaságfejlesztési miniszter azt kívánta, hogy az ügyet maximálisan korrekt módon vizsgálják ki és hogy abban méltányos döntés szülessen.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem kívánta kommentálni a folyamatban lévő eljárást, de hangot adott meggyőződésének, hogy a vizsgálat megállapítja az igazságot. Mint mondta, a bíróságon kívül senki sem minősítheti bűnösnek Michael Calveyt.

Amerikai üzletembert tartóztattak le Moszkvában
Michael Calvey a február 15-i bírósági meghallgatásán. Kép és címlapkép forrása: VASILY MAXIMOV / AFP
bika wall street index tőzsde
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
airbnb app
Laura Codruta Kövesi európai főügyész
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1470496652