Előfizetői tartalom

Kiderült, mennyit keresnek a magyarok

Portfolio
Decemberben is kitartott a keresetek emelkedése, így az év egészében dinamikus, 11,3%-os béremelés valósult meg Magyarországon - derült ki a KSH friss adataiból. A reálkeresetek jelentősen, 8,3%-kal nőttek az év egészében, miután az infláció viszonylag alacsony volt tavaly, habár ősszel - amikor hatéves csúcsra nőtt - azért érdemben erodálta a keresetek reálértékét. Idén folytatódhat a keresetek jelentős emelkedése, miután a minimálbér és a garantált bérminimum 8-8%-kal növekszik, miközben a munkaerőhiány is felfelé hajtja a béreket.

Tavaly decemberben a bruttó átlagkereset 360 ezer forint volt, a nettó kereset 239 400 forinton alakult, ami 10,2%-kal magasabb bért jelent, mint egy évvel korábban. Az év végén alacsonyabb volt az infláció, mint ősszel, így a reálkeresetek növekedése újra 7% fölé került megtörve az őszi trendet, amikor az egyre magasabbra emelkedő pénzromlás miatt 6% közelébe esett a keresetek...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái