Gazdaság

Új párt van születőben a briteknél

MTI
Theresa May szerint nem helytálló, ahogy a kormányzó brit Konzervatív Párt három volt prominens képviselője a pártot kilépésének indoklásában jellemezte.
A brit miniszterelnök, aki e minőségében a Konzervatív Párt vezetője is, a három egykori képviselőnek címzett, a Downing Street által csütörtök este nyilvánosságra hozott személyes levelében úgy fogalmazott, hogy a Konzervatív Párt "mérsékelt, nyíltszívű" politikai erő, és ezt kormányzati vívmányai is bizonyítják.

"Nem fogadom el azt a képet, amelyet pártunkról felvázoltatok" - áll May levelében.

A három befolyásos EU-párti alsóházi képviselő - Anna Soubry, Sarah Wollaston és Heidi Allen - előző nap jelentette be távozását a Konzervatív Pártból, mindenekelőtt a kormány Brexit-politikájával szembeni komoly fenntartásaikkal indokolva a lépést.

A kormányfőnek írt közös levelük szerint a párt egyre inkább a frakció legkeményvonalasabb Brexit-tábora, valamint a kisebbségben kormányzó Konzervatív Pártot kívülről támogató, nem kevésbé EU-szkeptikus észak-írországi Demokratikus Unionista Párt (DUP)szorításába kerül, és a brit politika jobbszárnya felé sodródik, feladva hagyományos értékeit és alapelveit.

Hozzátették: a Brexit mára teljes mértékben felszámolta a Konzervatív Párt modernizálására tett erőfeszítések eredményeit, a keményvonalas Brexit-tábor "párt lett a párton belül", és Theresa May kormánya emiatt felelőtlen módon a megállapodás nélküli Brexit szakadéka felé sodorja az országot.

Csütörtöki válaszlevelében May azt írta: véleménye szerint a brit politikának nem szabad elkövetnie azt a hibát, hogy nem teljesíti a brit EU-tagságról 2016-ban tartott - a kilépésre voksolók szűk, nem egészen 52 százalékos többségű győzelmével végződött - népszavazás döntését.

Közölte: ő is a bennmaradásra szavazó 48 százalékhoz tartozott, de nagyon szilárd meggyőződése, hogy a parlament mindegyik tagjának kötelessége a többség döntésének végrehajtása.

A három egykori tory képviselő a konzervatív frakció EU-párti csoportjának volt szószólóiként azonban újabb népszavazást követel az uniós tagságról, és ugyanerről tárgyalt csütörtökön a kormányfővel a tory alsóházi frakción belül januárban megalakult, Right to Vote nevű kampánycsoport vezetője is. A csoport elnevezése szavazati jogot jelent, de értelmezhető olyan kifejezésként is, hogy helyénvaló lenne a szavazás.

Phillip Lee, a Right to Vote frakciócsoport elnöke a megbeszélés után "biztatónak" nevezte, hogy Theresa May meghallgatta érveiket. Hozzátette: előterjesztette a miniszterelnökkel tartott megbeszélésén a csoport azon véleményét is, hogy a kialakult patthelyzet miatt "szüneteltetni kellene" a Brexit-folyamatot.

A három egykori konzervatív képviselő a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt frakciójából hasonló okokból minap kivált nyolc képviselő független frakciócsoportjához (The Independent Group) csatlakozott.

A volt Labour-képviselők elutasítják a Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn Brexit-politikáját, Corbyn ugyanis nem hajlandó elkötelezni magát a brit EU-tagságról tartandó újabb népszavazás mellett. A legfrissebb felmérés szerint rohamosan növekszik a The Independent Group választói támogatottsága. A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov által a The Times című konzervatív napilap megbízásából elvégzett országos vizsgálat kimutatta, hogy az újonnan alakult politikai formációra - ha pártként indulna a következő parlamenti választásokon - a választók 14 százaléka szavazna.

A The Independent Group ezzel a harmadik helyen áll a konzervatívok és a Munkáspárt mögött, messze megelőzve a brit politika hagyományos harmadik pólusát, a Liberális Demokratákat, akikre a felmérés szerint alig 7 százalék voksolna.
bika wall street index tőzsde
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
airbnb app
Laura Codruta Kövesi európai főügyész
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock_1470496652