A hétvégén eldőlhet a sokat szenvedett ország sorsa
Gazdaság

A hétvégén eldőlhet a sokat szenvedett ország sorsa

Portfolio
Kulcsfontosságú hétvége előtt állhat Venezuela - írták a héten elemzésükben a JP Morgan szakemberei. A politikai helyzet továbbra is kaotikus az országban, amin a koncert-ellenkoncert szervezése csak ronthat. A kulcs továbbra is a hadsereg kezében van, ha ők elpártolnak Nicolas Maduro elnöktől, akkor nem marad sok mozgástere.

Nem jött el a várt összeomlás

Sokan napokat vagy heteket jósoltak csak Nicolas Maduro venezuelai elnöknek a hatalomban akkor, amikor a múlt hónapban Juan Guaidó önhatalmúlag kikiáltotta magát az ország ideiglenes elnökének. Az ellenzéki többségű parlament elnökét aztán a nyugati hatalmak gyorsan el is ismerték, ennek ellenére még mindig Maduro az ország hivatalos vezetője.

Helyi idő szerint pénteken nagyszabású koncertet tartanak a venezuelai-kolumbiai határon, melyet Richard Branson, a Virgin-cégcsoport tulajdonosa szervez. A cél a politikai nyomásgyakorlás mellett az, hogy 100 millió dollárnyi segélyt gyűjtsenek össze a venezuelai embereknek, akik számára már mindennapos a gyógyszer- és élelmiszerhiány. A segélykoncertre válaszul Maduro bejelentette, hogy ugyanerre a napra egy "ellenkoncertet" szervez.

Persze valószínűleg nem egy segélykoncert fogja megdönteni a venezuelai elnök hatalmát. Szombaton viszont lejár az az ultimátum, amit Juan Guaidó még február 12-én adott a hadseregnek, hogy engedélyezzék a segélyek bejutását az országba. A kolumbiai határon már komoly szállítmányok várakoznak, melyek eddig nem kaptak engedélyt a belépésre Madurótól. A környező országok közül Kolumbia és Chile egyértelműen a szállítmányok bejuttatásán dolgozik, de Brazília is bejelentette, hogy délről megpróbál segítséget nyújtani.

Vagyis Madurón egyértelműen nő a nyomás, Guaidó pedig szombatra nemzeti önkéntes mozgalmat hirdetett, hogy megpróbálják célba juttatni a segélyszállítmányokat. Ezzel a hadseregre is nyomást akarnak helyezni, illetve azt szeretnék, ha Maduro engedélyezné a határok megnyitását.

A nyomást fokozza, hogy a héten Donald Trump amerikai elnök ismét kiállt Guaidó mellett és megismételte, hogy "minden opciót mérlegelnek" Venezuela kapcsán. Márpedig ha az elnök amerikai katonák bevetéséről döntene, akkor tényleg hamar elfogyhatna a levegő az elnök körül.

Még mindig a katonaság kezében a helyzet kulcsa

Vagyis a venezuelai hadsereg harapófogóba kerülhet a hétvégén: egyik oldalon állhat a Guaidó által meghirdetett népszerű nemzeti mozgalom, a másik oldalon pedig a parancsnokok, akik továbbra is lojálisak Maduróhoz. A JP Morgan szerint ebben a helyzetben az elnök várhatóan megpróbál majd kerülni minden komolyabb összeütközést, mely a hadsereg középvezetői körére nyomást helyezne, hiszen könnyen lehet, hogy ők a parancsnokok döntése ellenére is átállnának.

Ha pedig Maduro kerüli a konfrontációt, akkor lehet, hogy engedélyeznie kell a segélyek bejutását az országba. Ezzel viszont azt kockáztatná, hogy a hatalom gyengének mutatkozna. Az elnök számára a legfontosabb továbbra is az, hogy maga mellett tudhassa a hadsereget addig, amíg átvészeli a nemzetközi nyomást. Ezt a stratégiát az utóbbi években többször sikerrel alkalmazta Maduro, de most sokkal kisebb a mozgástere és a belső hitelessége. Ezzel szemben az ellenzék kihívása, hogy továbbra is egységes maradjon, biztonságos alternatívát kínáljon a katonaságnak arra az esetre, ha hajlandók átállni.

Azt gondoljuk, hogy továbbra is a hadsereg viselkedése a legfontosabb, de jelenleg nehéz megjósolni, hogyan reagálnak majd a következő napokban, illetve mennyire elkötelezettek Maduro mellett

- olvasható az elemzésben.

Ugyanakkor a JP Morgan szerint komoly esélye van egy fordulatnak, akár már a hétvégén. Ezt kiválthatja egy komolyra forduló társadalmi elégedetlenség, vagy akár egy belső puccs is a hadseregben. A szakértők szerint egy külföldi beavatkozás továbbra sem valószínű, Guaidó esetleges letartóztatása pedig csak visszaütne a kormánynak, nem véletlen, hogy ezt eddig sem lépték meg.

De mi lesz, ha megbukik Maduro? Guaidó már bejelentette, hogy abban az esetben átmeneti kormányt alakítana egy évre, majd szabad választásokat tartana. Az USA pedig közölte, hogy a gazdasági szankciók nem tekinthetők állandónak Venezuela ellen, ezzel gyakorlatilag azt üzenték, hogy feloldanák azokat, ha az ellenzéki jelölt kerülne hatalomra.

Közben állítólag már készül egy program a gazdaság talpra állítására, ebbe bevonnák az IMF-et is, illetve valamilyen mértékű adósságrendezés, gyakorlatilag államcsőd kellene ahhoz, hogy elindulhasson a gazdasági átalakulás.A címlapkép forrása: Shutterstock
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
bkk_busz_bkv
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
fehér ház getty stock