Kimondta az EU elnöke: el kellene halasztani a Brexitet
Gazdaság

Kimondta az EU elnöke: el kellene halasztani a Brexitet

Portfolio
Minden eddiginél határozottabb EU-s felsővezetői jelzés érkezett arra, hogy a káosz elkerülése érdekében el kellene halasztani a március 29-én éjfélre előirányzott Brexitet. Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke ugyanis kendőzetlenül emellett foglalt állást ésszerűségi okokra hivatkozva, miközben Theresa May brit kormányfő hivatalosan még mindig elutasítja ezt a felvetést. A Brexit elhalasztására, mint a drámai végjáték egyre esélyesebb kimenetelére, már egy reggeli cikkünkben felhívtuk a figyelmet:
A jelenlegi helyzetben a brit európai uniós tagság megszűnésének elhalasztására lenne szükség a kaotikus, rendezetlen kiválás elkerülése érdekében - jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hétfőn. Theresa May brit kormányfő azonban ezt elutasította.

Úgy gondolom, hogy ebben a helyzetben a hosszabbítás észszerű megoldás lenne, de Theresa May még mindig hisz abban, hogy elkerülhető ez a forgatókönyv

- mondta Tusk az Európai Unió és az Arab Liga országainak egyiptomi csúcstalálkozóját követően. "Két alternatíva van, vagy kaotikus Brexit vár ránk, vagy halasztás" - fogalmazott.

Tusk szerint minden nappal nő a Brexit halasztásának esélye és hangsúlyozta, hogy ez nem valami EU-s terv, vagy cél, hanem egyszerűen objektív ténykérdés, ugyanis a brit parlament alsóházában nincs meg a támogatása a jelenlegi megállapodásnak, de a megállapodás nélküli kizuhanás forgatókönyvének sem.

A brit miniszterelnök szerint ugyanakkor

elérhető közelségben van az Egyesült Királyság március 29-ei rendezett kilépése, erre kell fókuszálni minden energiát.

Ez tehát azt jelenti, hogy May hivatalosan még mindig azért küzd, hogy le tudjon tenni az asztalra egy olyan (módosított) kilépési szövegtervezetet és EU-s államfői politikai deklarációt, amelyet el tud fogadtatni az alsóház többségével és így a tervezett időben, március 29-én éjfélkor megtörténik a brit kilépés.

May amellett is ebben hisz, hogy az egyiptomi csúcstalálkozó keretében Tusk és May már a brit kilépés elhalasztásának jogi és politikai szempontjait beszélték át - árulta el Tusk.

Az angol font mindenesetre erősebb szinteken maradt ma is azon piaci reménykedés hatására, hogy tényleg elhalasztják a brit kilépést. A font a dollárral szemben 1,30 felett, az euróval szemben 0,87 alatt ingadozik ma.

Kimondta az EU elnöke: el kellene halasztani a Brexitet


Kimondta az EU elnöke: el kellene halasztani a Brexitet
Címlapkép forrása: MOHAMED EL-SHAHED / AFP
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
m3as