Hatalmas fordulat Maytől: elhalaszthatják a Brexitet!
Gazdaság

Hatalmas fordulat Maytől: elhalaszthatják a Brexitet!

Portfolio
A párton belüli lázadás letörése érdekében, előremenekülésként, Theresa May ma egy olyan javaslattal állhat elő a parlamentben, amelyet eddig mindig kizárt: néhány hónappal elhalaszthatják a Brexitet, ha március 12-ig nem fogadja el a parlament az ő kilépési megállapodását - rajzolódik ki sajtóértesülésekből. Ezt amiatt ajánlhatja majd fel May, mert egyúttal nyilvánosan el fog határolódni az eddig mindig lebegtetett megállapodás nélküli brit kizuhanás forgatókönyvétől. Mindezt May a ma reggeli kormányülésen prezentálja és utána áll majd a parlament alsóháza elé. A font a dollárral és a forinttal szemben egyhavi, az euróval szemben kétéves csúcs közelébe ugrott a Brexit halasztásának reményére.
FRISSÍTÉS: a ma délutáni felszólalásában valóban megnyitotta az utat May a Brexit elhalasztásáról való parlamenti szavazás előtt:A kormányfő mai beszédében nyilvánosan is elhatárolódik majd a megállapodás nélküli kizuhanás forgatókönyvétől, hogy elkerülje akár tucatnyi miniszterének lemondását is - írta tegnap éjjel a Daily Mail. A lap információi szerint tegnap 23 kormánytag (miniszterek, helyettes miniszterek) titkos találkozót tartott, amelyen azt mérlegelték, hogy hogyan tudnák megakadályozni a no-deal Brexit forgatókönyvet és közülük 15-en kilátásba is helyezték, hogy lemondanak, ha nincs más út. Három miniszter levelet is írt a lapnak, amelyben névvel vállalva azt jelezték: készek lemondani, hogy támogatni tudják azt a parlamenti kezdeményezést, amely a Brexit-halasztást támogatná, ha May kilépési megállapodását leszavazzák a parlamentben.

A Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-párti táborát May fordulata bizonyára rendkívül felbőszíti majd, de a kormányfőnek az egyensúlyozás jegyében most inkább a párt másik táborának hangját kell meghallgatnia (eddig őket "hanyagolta"): azokét, akik szerint a no-deal Brexit rendkívül káros lenne, ezért el kell határolódni tőle és ha a May által összehozott uniós megállapodást nem támogatja a parlament (esélyes, hogy nem fogja), akkor nincs más hátra, mint a Brexit elhalasztása.

A Financial Times értesülései szerint May javaslata/terve így néz ki: március 12-ig sorra kerül a parlament alsóházában az érdemi szavazás az addigra remélhetőleg kissé módosított Brexit-megállapodásról és ha azt megint elutasítja a többség, akkor May lehetőséget biztosít a képviselőknek arról szavazni, hogy vagy a no-deal Brexit felé haladjon tovább, vagy a Brexit rövid időhorizontú elhalasztása felé.

Mivel May arra számít, hogy a parlament többsége elutasítja a no-deal Brexit forgatókönyvet és a saját megállapodását is, így kvázi a kormányfő hivatalosan is megnyitná az utat a Brexit néhány hónappal történő elhalasztása előtt.

Tegnap az EU elnöke minden eddiginél határozottabban mondta ki, hogy el kellene halasztani a Brexitet, de akkor May még elutasította azt. A tegnap reggeli cikkünkben már jeleztük, hogy nagy az esély a halasztásra, igaz nagy kérdés, hogy a brit kormány által feltételezett 2 hónapos, vagy az EU által szorgalmazott 21 hónapos halasztás felé haladnak a folyamatok:May fordulatában bizonyára nagy szerepe volt annak a fenti Daily Mail információinak, hogy míg ő az egyiptomi találkozójáról tartott haza, a brit parlamentben megtartották a titkos találkozót és közülük 15-en is azzal fenyegetőztek, hogy ha May nem határolódik el nyilvánosan a no-deal Brexittől (és így nem nyitja meg az utat a Brexit halasztása előtt), akkor lemondanak és így még inkább káoszba fullad a brit kormányzati munka a Brexit előtti hetekben.

A Bloomberg is arról írt hétfő késő este, hogy May a Brexit elhalasztására készülhet. Emögött az a megfontolás is meghúzódhat, hogy ha ez a keményvonalas Brexit-táborban félelmet kelt, hogy esetleg az egész kilépést lefújják, akkor ez hátha segít majd rábírni ezt a tábort arra, hogy inkább támogassák az EU-val összehozott kilépési megállapodását és így március 29-én, a tervezett időpontban, tudna kilépni az ország az EU-ból.

A fő ellenzéki pártnál, a Munkáspártnál is fordulat következett be tegnap este a Brexit ügyében (és a két ügy össze is függhet), hiszen sokakat meglepve Jeremy Corbyn pártvezér azt jelezte: beállhat a párt a második népszavazás kiírásának támogatása mögé, ha egyéb módon nem tudják elérni, amit akarnak (szoros viszony az EU-val, no-deal Brexit kizárása és May megállapodásának elutasítása).A mai menetrend a következő: 9:30-kor kezdődik a kormányülés, majd várhatóan 12:30 körül beszél majd May a parlamentben a Brexit témájáról, aztán estig hivatalosan is benyújtja a szöveges javaslatát, amelyről (illetve a képviselői módosító indítványokról) holnap este szavaznak majd. Akkor kerülhet majd sorra a sokak által figyelt Cooper-Letwin módosító is. Ez May fenti javaslatához hasonlóan azt tartalmazza, hogy ha március 12-ig nincs meg May Brexit-megállapodása mögött a parlament többsége, akkor másnap arról kell szavazni, hogy elhalasszák-e a Brexitet.

Utóbbival tehát a képviselők kivennék a kormány kezéből az irányítást és rákényszerítenék arra, hogy a kilépés elhalasztását kezdeményezze az EU-nál, de May fenti javaslata éppen ezt akarná megakadályozni (előremeneküléssel): ne a képviselők kössék meg a kormány kezét, hanem May maga ajánlja fel a Brexit elhalasztásának lehetőségét a képviselőknek.

Közben az is körvonalazódik egy hétfő esti Munkáspárti tájékoztató anyag alapján, hogy ha tényleg lenne majd második népszavazás, akkor azon az EU-ban maradást is feltennék kérdésként az embereknek amellett, hogy a May által összehozott Brexit-megállapodásról kérdeznék még meg. Egyfajta megerősítő népszavazás lenne tehát ez, mind anno az északír-ír szembenállást lezáró Nagypénteki Egyezményről tartott népszavazás. A Commerzbank arra emlékeztet, hogy egy karácsony előtti felmérés szerint a Munkáspárt tagságának 72%-a támogatta akkor a második népszavazást, és közülük 88% az EU-ban maradást támogatná. A párton belüli preferencia tehát igen erőteljes szereppel bírhatott abban, hogy Corbyn-ék végül beadni látszanak a derekukat a második népszavazás nyílt támogatására.

A font a dollárral és a forinttal szemben egyhavi, az euróval szemben kétéves csúcs közelébe ugrott a Brexit halasztásának reményére.

Hatalmas fordulat Maytől: elhalaszthatják a Brexitet!


Hatalmas fordulat Maytől: elhalaszthatják a Brexitet!


Hatalmas fordulat Maytől: elhalaszthatják a Brexitet!
Címlapkép forrása: Khaled DESOUKI / AFP
cimlap_Hernadi
Frankfurti tőzsde
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
Huawei
kinaielnök
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
orbánviktordonaldtusk