Itt az MNB kamatdöntése!
Gazdaság

Itt az MNB kamatdöntése!

Portfolio
A piaci szereplők várakozásával összhangban nem változtatott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az irányadónak nevezett kamaton, továbbá a kamatfolyosó széleihez sem nyúltak a döntéshozók. A három hónapos jegybanki betét kamata ezzel továbbra is 0,9%, az egynapos betéti kamat -0,15%, az egynapos hitel kamata 0,9% maradt. A szakértők többsége márciusra már vár bejelentést a szigorítás kezdetére vonatkozóan, ezzel pedig lezárulhat egy több mint hétéves időszak a magyar monetáris politikában. A közelgő fordulat fényében érdemes lesz figyelni a mai döntést kísérő közlemény szövegét, hogy a jegybank tesz-e a korábbiaknál konkrétabb utalást a küszöbön lévő szigorításra.
A Portfolio által megkérdezett elemzők nem számítottak arra, hogy már a mostani ülésen bejelenti az MNB monetáris politikai szigorításának kezdetét, így a kamatokat változatlanul hagyó döntés nem okozott meglepetést.

Itt az MNB kamatdöntése!
A szakértők többsége ugyanakkor egyetért abban, hogy nem halogathatja sokáig a jegybank a szigorítás kezdetét, így a következő, márciusi ülésen már várható valamilyen bejelentés. Ezzel a mai döntéssel tulajdonképp elkezdődött a végső visszaszámlálás a nagy monetáris politikai fordulatig. Okkal nevezhetjük nagy fordulatnak, hiszen legutóbb 2011 decemberében történt monetáris szigorítás Magyarországon, azóta gyakorlatilag folyamatosan lazított a jegybank (hol konvencionális, hol nem konvencionális eszközökkel).Az elemzői konszenzus alapján az első szigorító lépés az FX-swap állomány leépítésének elindítása lesz. Abban viszont megoszlanak a vélemények, hogy mennyire gyorsan fogja a kamatfolyosó széleit, vagyis az egynapos betéti és a hitelkamatot emelni idén az MNB. A Portfolio által megkérdezett piaci szakértők többsége minimális emelkedést vár ezekben a kamatszintekben, míg az irányadónak mondott (jelenleg 0,9%-os) kamat változtatása valószínűtlennek tűnik az idén.

Itt az MNB kamatdöntése!
A mai döntés valódi izgalmát a 15 órakor érkező közlemény adja. Ebben két dologra lesz érdemes figyelni:
  • Egyrészt a jegybank tesz-e utalást a küszöbön lévő szigorításra, miután a két héttel ezelőtt közzétett inflációs adatok alapján januárban elérte a kritikus szintet a hazai infláció.
  • Másrészt hogyan értékelik a döntéshozók a globális környezetet, a januári közleményben ugyanis megjelent az a gondolat, miszerint "a globális konjunktúra tartós romlása lefelé mutató kockázatot jelenthet a külső inflációs környezetre". Ez a decemberi közleményhez, illetve Nagy Márton alelnök januári megszólalásához képest nagyobb óvatosságot sugallt azt illetően, hogy mennyire indokolt nekikezdeni a monetáris szigorításnak.
President Donald J. Trump welcomes Prime Minister of Israel Benjamin Netanyahu
Saudi Prince and Saudi Minister of Defence Mohamed Bin Salman Bin Abdul Aziz Al Saoud
Facebook founder and CEO Mark Zuckerberg
starbucks - plaza Chicago
kivánd190919
bika wall street index tőzsde
jean cloude juncker
mol olajipar
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
President Donald J. Trump welcomes Prime Minister of Israel Benjamin Netanyahu