Gazdaság

Elakad a magyar sikersztori? - Újabb ütőkártyát kell előhúzni, hogy még többen dolgozzanak

Portfolio
Hónapok óta képtelen érdemben tovább növekedni a magyar foglalkoztatás és a munkanélküliségi ráta sem kerül lejjebb. A közfoglalkoztatottak még szivárognak át az elsődleges munkaerőpiacra, de lassan úgy tűnik, hogy elértük a csúcsot a foglalkoztatásban, amit csak további munkaerőpiaci reformokkal lehetne tovább javítani.
Tavaly november és idén január között 4 millió 480 ezren dolgoztak, ami 45 ezerrel magasabb, mint az előző év azonos időszakában mért szint a KSH adatai szerint, azonban látható, hogy hónapok óta nem növekszik tovább a foglalkoztatás. Ez szezonális tényezőkkel is összefügg, de azzal is, hogy már nem nagyon van kiket felvenni, illetve a jelenlegi munkanélküliek képzettségi szintje kifejezetten alacsony, vagyis igazából foglalkoztathatatlan a döntő részük, ráadásul területi problémák is rontják a helyzetet (a munkaerőhiány Nyugat-Magyarországon és Közép-Magyarországon igazán jellemző, miközben a munkanélküliek Észak- és Kelet-Magyarországon vannak).

Elakad a magyar sikersztori? - Újabb ütőkártyát kell előhúzni, hogy még többen dolgozzanak

A szezonálisan kiigazított adataink is adat mutatják, hogy a foglakoztatás növekedése ellaposodott, leginkább a közmunkások találják meg a helyüket az elsődleges munkaerőpiacon, de a teljes foglalkoztatás alig-alig nő.

Elakad a magyar sikersztori? - Újabb ütőkártyát kell előhúzni, hogy még többen dolgozzanak

A munkanélküliségi ráta 3,7%-os volt az időszakban, ami 0,1%-ponttal alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakáéban mért szint, az elmúlt hónapok 3,6%-os rátájánál azonban magasabb. A munkanélküliség átlagos időtartama 14,2 hónap volt, a munkanélküliek közel 40%-a legalább egy éve keresett állást, vagyis tartósan munkanélkülinek számított.

Elakad a magyar sikersztori? - Újabb ütőkártyát kell előhúzni, hogy még többen dolgozzanak

Jól láthatóan a magyar munkaerőpiac egyre inkább beleütközik a foglalkoztatás további bővülésének korlátjába, sem a munkanélküliség, sem a foglalkoztatási ráta nem tud érdemben pozitív irányba elmozdulni hónapok óta, annak ellenére, hogy a foglalkoztatási ráta még további legalább 4 százalékponttal javítható lenne összehasonlítva a jelenleg versenyképesebb uniós tagállamokkal, ami további 250-300 ezer új álláshelyet jelentene a hazai munkaerőpiacon

- írta Suppan Gergely, aTakarékbank vezető közgazdásza.

Az ok e jelenség mögött - a feketefoglalkoztatás mellett - egyértelműen, hogy a még mindig rendelkezésre álló munkaerő minősége meglehetősen alacsony, így már csak a nagyon nehezen foglalkoztatató és teljesen képzetlen munkaerő maradt szabadon a hazai munkapiacon, vagyis érdemi szakpolitikai beavatkozás és az oktatásba minden eszközzel való bekényszerítés nélkül nem várható érdemi előrelépés és további bővülés a magyar munkaerőpiacon

- vélekedett Suppan.

Az elmúlt évek legnagyobb sikersztorija, a foglalkoztatás növelése tehát komoly korlátokba ütközik, amit elsősorban a képzettségi szint javításával és a mobilitás erősítésével lehetne javítani, mindez megkönnyítené a jelenlegi munkanélküliek elhelyezkedését. A foglalkoztatás növelésében kulcsszerepe volt az aktivitási ráta emelésének, azonban az aktivitás emelésére érdemes további erőfeszítéseket tenni, hiszen egyre inkább úgy tűnik, hogy beleütközünk a foglalkoztatási korlátba további reformok nélkül.
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
kinai elnok
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
napelem magyar zoldites