Gazdaság

Menekülnek a katonák is a pusztuló országból

MTI
Portfolio
Nyolcvanöt venezuelai katona dezertált Kolumbiába egy nap alatt, velük együtt összesen 411 venezuelai egyenruhás érkezett abba az országba február 23. óta - közölték szerdán kolumbiai hivatalos források. Közben a jelenleg Kolumbiában tartózkodó, önmagát Venezuela ideiglenes elnökének kikiáltó Juan Guaidó egy Twitter-bejegyzésében elmondta: hamarosan visszatér Venezuelába, hogy ellássa parlamenti és államfői feladatait.
A kolumbiai bevándorlási hivatal tájékoztatása szerint keleti regionális kirendeltségébe érkezett a legtöbb katona, szám szerint 328. Ez a hivatal a Santander és Észak-Santander kolumbiai megyéket foglalja magában. Utóbbi megye székhelye Cúcuta, ahonnan a venezuelai ellenzék a múlt szombaton megpróbálta bejuttatni a Venezuelának szánt humanitárius segélyszállítmányokat. Ekkor kezdődtek a dezertálások a venezuelai hadseregből is.

A cúcutai vonzáskörzetben találhatóak a Venezuelába vezető Simón Bolívar, Francisco de Paula Santander és Tienditas nevű határhidak, akárcsak az illegális határátlépéshez használt számtalan ösvény.

Christian Krüger, a kolumbiai bevándorlási hivatal igazgatója elmondta: számos kolumbiai szerv dolgozik "eredményesen és gyorsan" a katonák ügyén.

Az önmagát januárban Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó ellenzéki vezető szombaton megpróbálta bejuttatni a Kolumbiában és Brazíliában felhalmozott - javarészt az Egyesült Államok által küldött - humanitárius segélyeket Venezuelába, de a Nicolás Maduro hivatalban lévő elnökhöz hű fegyveres erők útját állták a szállítmányoknak. A segélyeket bejuttatni próbáló tüntetők és a fegyveres erők között összecsapások törtek ki. Ezekben különböző források szerint legalább négy ember meghalt, és közel 300 megsebesült a kolumbiai és venezuelai határ között.

A Brazíliából kiinduló segélyszállítmányok miatti összecsapásokban pedig legalább 25-en haltak meg és 84-en sebesültek meg a hétvégén Emilio González, a Brazíliával határos dél-venezuelai Gran Sabana térség elöljárója szerint.

A venezuelai ellenzék és a Guaidót elismerő Egyesült Államok megpróbálja meggyőzni a venezuelai hadsereget arról, hogy forduljon Maduro ellen, és engedje be a segélyszállítmányokat. A latin-amerikai országban jelentős hatalmi tényezőt formáló hadsereg hivatalosan továbbra is Maduro mellett áll.

Nem vállaljuk azt a kötelezettséget, hogy külföldről harcoljunk, hamarosan Venezuelában leszek, hogy ellássam feladataimat mint felelős elnök" - írta az ellenzéki többségű, de hatalmától megfosztott caracasi parlament vezetője. Guaidó ezenkívül a közösségi oldalakon terjesztett hangfelvételen arra kérte az ellenzéki politikusokat: visszatérését követően tartsanak vele egy "nemzeti mozgósítási folyamatban". Ennek célja, hogy megmutassák: ők a "többség", és nem hagyják el az utcákat, amíg el nem űzik a hivatalban lévő Nicolás Maduro venezuelai elnököt.

A Guaidót elsőként elismerő Egyesült Államok egy magas rangú, meg nem nevezett kormánytisztviselője kedden egy újságíróknak adott telefoninterjúban úgy fogalmazott: Maduro "egyik utolsó döntése" lenne, ha arról határozna, hogy bármiféle kárt okozzanak Guaidónak.
Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
kinagyar