Parragh: szürreális, hogy elérjük Ausztria életszínvonalát egy évtized alatt
Gazdaság

Parragh: szürreális, hogy elérjük Ausztria életszínvonalát egy évtized alatt

Portfolio
Parragh László, az MKIK elnöke úgy véli, hogy nem érjük el egy évtized alatt Ausztria életszínvonalát, de azért törekedni kell a felzárkózásra. Szerinte Orbán Viktor miniszterelnök 6 pontos javaslata megvalósítható.
Szürreális elképzelés, hogy 2030-ra, vagyis 11 éven belül elérjük az osztrák életszínvonalat - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a HírTV-ben. Az iparkamara elnöke szerint nem is érdemes ezen törni magunkat.

Parrag László úgy látja: Orbán Viktor miniszterelnök 6 pontos javaslata megvalósítható, de az osztrák szintet maximum megközelíteni tudjuk. Szerinte meg kell célozni az osztrák életszínvonal 75-80%-át, ennek van realitása.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az MKIK mai rendezvényén mutatta be a jegybank versenyképességi csomagját, amivel az ország megközelítené Ausztria gazdasági teljesítményét. Orbán Viktor miniszterelnök pedig egy 6 pontos célt fogalmazott meg.

Orbán Viktor azt mondta, hogy 2030-ig hat célt tűztek ki:
  • Az EU 5 legjobb országa közé kerüljünk, ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni. Ez jelent tisztaságot, biztonságot is.
  • Az 5 legversenyképesebb ország egyike legyünk, ez nincs olyan messze, mint gondoljuk.
  • A népesedési hanyatlás megállítása.
  • A Kárpát-medence újjáépítése fizikai és gazdasági értelemben. Ennek része, hogy legalább az országhatárokig érjenek el az autópályáink.
  • Energiafüggetlenség, ehhez Paks fejlesztésére szükség van, a zöldenergiát, különösen a napenergiát fejleszteni kell és a románok által kitermelt gázt Magyarországon keresztül szállítsuk, illetve megépüljön az Északi áramlat. További cél a szlovén-olasz vezeték kiépítése az olasz LNG-terminál eléréséhez.
  • A Kárpát-medence után a teljes közép-európai régió gazdasági egységgé alakítása. Az nem fog menni, hogy Magyarországon külföldi cégek nagy szerepet játszanak, de a profitot kiviszik az országból. Erre választ kell adni. Ma még külföldi működő tőkére van szükségünk, sőt versenyezni kell azért, hogy minél magasabb hozzáadott értékű üzemek jöjjenek az országba. Egyetlen lehetőség van: legalább annyi pénzt kell megkeresnünk külföldön, amennyit innen kivisznek, be kell szállni a globális gazdasági versenybe. Erre ki kell dolgozni egy programot, amire a jegybankot felkértem - mondja Orbán.
(Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd)
brexit0923
Fed: nincs szó új kamatcsökkentési ciklusról
huaweimatex
zuckerberg
Malajzia
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Fed: nincs szó új kamatcsökkentési ciklusról