Gazdaság

Roboghat még a magyar gadzaság

Portfolio
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK GVI) felmérése szerint a januári adatok alapján a 2018. negyedik negyedévi konjunktúramutató enyhén csökkent, az előző negyedévben elért 42 pontról 41 pontra mérséklődött. Az MTI-hez szerdán eljutatott közlemény szerint a negyedéves konjunktúrakutatás kezdete, 2010 óta a 41 pont az eddigi második legmagasabb érték.
A negyedéves konjunktúramutató értéke az építőipari vállalkozásoknál a legmagasabb, 42 pont, a kereskedelmi, illetve a feldolgozóipari cégek körében egyaránt 41 pont, míg az egyéb gazdasági szolgáltatásokat nyújtó cégeknél 36 ponttal a legalacsonyabb. A harmadik negyedévhez képest az építőipari cégeknél 9 pontos csökkenés tapasztalható, míg a többi ágazatban októberhez viszonyítva nem történt változás.

A felmérésben megállapították, hogy a tisztán magyar tulajdonban lévő vállalatok körében 38 pont, a külföldi (rész)tulajdonú vállalkozásoknál pedig 49 pont a negyedéves konjunktúramutató értéke. Ugyanakkor megjegyezték, a 100 százalékban magyar tulajdonban lévő vállalkozásoknál az előző negyedévhez képest 3 ponttal csökkent a mutató értéke, a külföldi (rész)tulajdonú cégek körében 7 ponttal emelkedett.

Exporttevékenység szerint a negyedéves konjunktúramutató értéke a döntően exportáló vállalkozások körében a legmagasabb (56 pont), a részben exportálók esetében 37 ponton áll, míg a nem exportáló cégek körében 36 pont. Az előző negyedévhez képest a nem exportáló és a részben exportáló vállalatok körében egyaránt 4 ponttal csökkent a mutató értéke, a döntően exportáló cégek között viszont 12 ponttal emelkedett.

A kis- és középvállalkozások (kkv) körében az üzleti bizalom szintje az októberi csúcsot követően a júliusi szintre esett vissza: az októberi 41 pontról januárban 34 pontra csökkent.

Az MKIK GVI negyedéves vállalati konjunktúra-felmérésében 400 cégvezető - 300 kis- és középvállalkozás és 100 nagyvállalkozás - véleményét kérdezték meg 2019 januárjában üzleti helyzetükről és kilátásaikról.
brexit0923
zuckerberg
Malajzia
Kampánytéma lett, hogy Brüsszel a földspekulánsokat védi-e, vagy sem
mnb shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
D__AS20191023038