Még durvábban hasított a magyar gazdaság, mint gondoltuk!
Gazdaság

Még durvábban hasított a magyar gazdaság, mint gondoltuk!

Portfolio
Mai részletes adatközlése kapcsán a KSH feljebb húzta a tavalyi negyedik negyedéves GDP-növekedést, sőt, a megelőző negyedévek bővülését is felfelé korrigálta. Ennek megfelelően (szezonálisan és naptárhatással igazítva) a negyedik negyedévben 4,9%-os, 2018 egészében pedig átlagosan 5%-os lendületet mutatott a magyar gazdaság. Az előző negyedévhez képest 1,1 százalékos volt a bővülés.
A negyedik negyedév adatai alapján megállapítható, hogy a gazdaság nem lassult a 2018-as év folyamán. Igazából két éve legalább 1%-kal bővül negyedévről negyedévre a GDP, vagyis viszonylag egyenletes tempóról beszélhetünk.

Még durvábban hasított a magyar gazdaság, mint gondoltuk!
A lendületes növekedés azt eredményezi, hogy az eurózónához képest mért növekedési előnyünk is csúcsközelbe ugrott. Csupán 2002-ben volt egy negyedév, amikor a különbség ennél is nagyobb volt, ám az akkor súlyos egyensúlyi problémák generálása árán sikerült. A külső egyensúly nálunk is romlik, de mivel nagy többletből indultunk, egyelőre korai fenntarthatatlan folyamatokról beszélni. Az egyenletesen magas magyar növekedés azért is figyelemreméltó, mert eközben az eurózóna gazdasága folyamatos lassulást mutat.

Még durvábban hasított a magyar gazdaság, mint gondoltuk!

Minden húz

A növekedéshez a gazdaság minden területe hozzájárult. Az építőipar száguldása a leginkább szembeötlő (az uniós forrásból történő állami infstruktúrafejlesztés mellett a magánberuházások is támogatólag hatottak), de jól teljesített az ipar is, főleg ha figyelembe vesszük a járműgyártó ágazat nehézségeit. A nagy súlyú szolgáltató szektor elsősorban a lakosság fogyasztási kereslete miatt tud robogni.

Még durvábban hasított a magyar gazdaság, mint gondoltuk!
Ha a növekedéshez való pontos hozzájárulást vizsgáljuk (vagyis figyelembe vesszük az egyes területek gazdasági súlyait), akkor azt látjuk, hogy a szolgáltató szektor jelentősége a legnagyobb. Ugyanakkor a termelési ágazatok (mezőgazdaság, építőipar, ipar) kontribúciója szintén jelentősnek mondható, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy ezek súlya csak mintegy egyharmados. A felhasználási oldalról nézve természetesen a száguldó beruházások jelentik a növekedés motorját, miközben a háztartások fogyasztása is stabilan teljesít. Két éve lefelé húzó hatása van az export-import egyenlegnek, ami nem meglepetés, hiszen ha a belső felhasználás (fogyasztás, beruházás) növekedése meghaladja a GDP-bővülés ütemét, akkor ez elkerülhetetlen.

Még durvábban hasított a magyar gazdaság, mint gondoltuk!

Egy történelmi csúcs

A beruházások gyors növekedése azt eredményezte, hogy a néhány éve még elkeserítően alacsony beruházási rátánk (a GDP-arányos bruttó állóeszköz-felhalmozás) meredek emelkedéssel új csúcsra szökött. 2018-ban 25,5%-on állt a mutató. (Megjegyzendő, hogy itt a korábbi évekkel való összevetés kicsit korlátozottabb, mert a módszertan többször változott, de az eredmény így is szép.)

Még durvábban hasított a magyar gazdaság, mint gondoltuk!

És még egy

A szezonálisan és naptárhatással igazított 2018-as növekedési ráta az előzetes adatközléshez képest 0,1 százalékponttal feljebb csúszott, így elérte a kerek 5%-ot, aminél nagyobbat a rendszerváltás óta nem láttunk. (Egészen pontosan 1996-ig vannak összevethető adataink, de a megelőző időszak nem a szárnyalásról szólt, így biztosak lehetünk a három évtizedes rekordban.)

Még durvábban hasított a magyar gazdaság, mint gondoltuk!

Vajon mennyit lassulunk?

A 2019-es év nagy kérdése, hogy a mindenki által várt lassulás milyen mértékű lesz. A foglalkoztatás lassabban bővülhet, a reálbér-emelkedés valamivel kisebb lehet, az uniós források további bővülése valamivel kisebb ütemű lehet a tavalyinál. a nemzetközi környezet sem ígérkezik annyira támogatónak, legalábbis az uniós konjunktúrajelzők a tavaly indult lassulás folytatódására utalnak. Ugyanakkor néhány nagy kapacitásbővítés ellensúlyozhatja a fékező hatások egy részét. Ezek alapján az előrejelzések 3,5-4% között szóródnak, ami még mindig szép ütemet jelent. Az igazán nagy kérdés a következő év teljesítménye lesz, amikor - a 2016-os évhez hasonlóan - hirtelen eltűnik a gazdaságból az uniós forrás.


A sokféle GDP-növekedésről - Így nézzük mi
A KSH többféle GDP-mutatót közöl a jelentésében. Az előző év azonos negyedévéhez viszonyított (yoy) indexből három is létezik: a nyers, a naptári-hatással igazított (wda), illetve a szezonálisan és naptári-hatással egyaránt igazított (swda). Ezek közül a Portfolio 2016-tól következetesen a szezonális és naptár-hatással igazított indexet (swda) tekinti fő számnak (headline). Ennek oka, hogy a munkanapok száma (különösen ha a tárgy vagy a bázis időszakban szökőnap is van) érdemben befolyásolja a teljesítményt, amivel mindenképpen érdemes korrigálni. Ezen felül a szezonális igazításnak éves mutatóknál akkor van értelme, ha az éven belüli szezonalitás jellege változik. Mivel az Eurostat minden ország esetében az swda számot hivatkozza, ezért a nemzetközi összehasonlítást megkönnyíti, ha mi is ezt tekintjük fő adatnak.

Az előző negyedévhez viszonyított (qoq) GDP-index természetesen minden esetben szezonálisan és munkanap-hatással igazított, mivel az egyes negyedévek a GDP-n belül nagyon eltérő súlyúak és szerkezetűek, máshogy nincs értelme számolni növekedést. Európában a legtöbb helyen ez számít a fő számnak, és a Portfolio is igyekszik ezt a számot kiemelten kezelni kedvező tulajdonságai miatt. Ugyanakkor ez a mutató rendelkezik a végponti gyengeség nevű kellemetlen tulajdonsággal, vagyis hogy a szezonális igazítás jellegéből fakadóan a számok utólag többször változnak, de rövid bázisú konjunktúra-jelzőszámként így is nagyon hasznos.

Ipar 4.0 robot
Kásler Miklós EMMI
forint
Frankfurti tőzsde
autobaleset
varga mihály_mti
GettyImages-1006811190
mobilfizetés shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Ipar 4.0 robot