Elkezdtek félni a magyar vállalatvezetők, hogy elpattan a forint
Gazdaság

Elkezdtek félni a magyar vállalatvezetők, hogy elpattan a forint

Portfolio
Már nem annyira bizakodóak a vállalatvezetők a globális és a magyar gazdaság növekedési kilátásaival kapcsolatban, de válságra még nem készülnek. A PwC vezérigazgató-felmérése szerint a szakemberhiány nagyon súlyos probléma világszerte és Magyarországon is, ami veszélyezteti a termékek minőségét és a növekedési célkitűzéseiket. Új tendencia a korábbi évekhez képest, hogy a magyar vállalatvezetők elkezdtek aggódni a forint árfolyama miatt.
Futó Péter, az MGYOSZ elnöke és Lőcsei Tamás, a PwC vezérigazgatója arról is beszéltek, hogy mekkora problémát okozhat a jelenlegi munkaerő-piaci helyzet:Világszerte és Magyarországon is a vállalatvezetők saját vállalataik bevételeit illetően bizakodóak, a világgazdaság, valamint a hazai gazdaság gyorsulásába vetett hitük azonban megingott - derült ki a PwC vezérigazgató-felméréséből, akik 236 magyar vállalatvezetőt kérdeztek meg. A felmérést 2018 év végén készítették el.

A vezérigazgatók globális gazdaságról alkotott véleménye tükrözi a főbb gazdasági kilátásokat, amelyek 2019-re nem túl optimisták. A kereskedelmi feszültségek és a protekcionizmus fokozódásával gyengül a bizalom

- vélekedik Bob Moritz, a PwC globális vezérigazgatója.

Lőcsei Tamás, a PwC Magyarország vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: szembetűnő fejlemény, hogy a magyar gazdaság növekedésében lassulást várnak a hazai vezérigazgatók. "A növekedés folytatódására számít mindenki, vagyis válságról még nem beszélhetünk a világban, de sokkal nagyobb a bizonytalanság, és mindenki látja már a viharfelhőket" - mutatott rá.

Elkezdtek félni a magyar vállalatvezetők, hogy elpattan a forint
Világszerte a vállalatvezetők 70%-a, Magyarországon közel a megkérdezettek fele jelezte, hogy a kereskedelmi konfliktusok aggasztóan hatnak az üzletmenetükre. Az érintettek az Amerikai Egyesült Államok Kínával, illetve az Európai Unióval való konfliktusát látják leginkább fenyegetőnek. A nagyhatalmak közötti helyzet az ellátási láncok átalakítását, és így a növekedési stratégia újragondolását kívánja meg a vállalatvezetőktől.

Az nem kérdés, hogy a világ alakulását formáló trendek közül a technológiai fejlődés hatása érinti a legtöbb vállalatot, egész pontosan tízből kilencet. Ugyanakkor mára egyértelművé vált világszinten és Magyarországon is, hogy a demográfiai változásoknak erősebb a hatása a cégek életére, mint a világgazdasági erőviszonyok esetleges átalakulásának.

Elkezdtek félni a magyar vállalatvezetők, hogy elpattan a forint
"Már jobban tartanak a nemzetközi vállalatvezetők attól, hogy nem lesz elég szakemberük, mint attól, hogy egy másik gazdaság átveszi tőlük az irányítást" - mutatott rá Lőcsei Tamás.

Koncz Barbara, a PwC Magyarország igazgatója, a felmérés szakmai vezetője elmondta, hogy a szakemberhiány nyerte az aggodalmak versenyét. "A demográfiai problémáktól és a növekvő munkavállalói juttatásoktól is nagyon aggódnak a vállalatvezetők Magyarországon" - tette hozzá.

A vállalatvezetőket hazánkban az árfolyam ingadozása nagyon foglalkoztatja. "Ez korábban nem volt így, bízunk benne, hogy ez a trend megfordul, és nem fokozódik az ezzel kapcsolatos aggodalom" - emelte ki a szakértő.

Elkezdtek félni a magyar vállalatvezetők, hogy elpattan a forint

Mindez nem meglepő annak tükrében, hogy a forint tavaly új történelmi mélypontra süllyedt az euróval szemben, és a korábbi 310 körüli szinthez képet azóta is tartósan gyengébb formáját mutatja.

Koncz Barbara a Portfolio kérdésére válaszolva elmondta, hogy a cégek leginkább a forint árfolyamának növekvő ingadozása miatt aggódnak, és nem a szintje miatt. "A gond az, hogy nem tudják, hogy fog stabilizálódni" - fejtette ki.

A 2019-re készített tervek szinte mindegyikét befolyásolja a szakemberhiány. Ennek kezelésével kapcsolatban a vállalatvezetők egyetértettek abban, hogy erre a problémára nem létezik gyors megoldás.

Elkezdtek félni a magyar vállalatvezetők, hogy elpattan a forint
"A vállalatvezetők által prognosztizált béremelésnél többet akarnak a munkavállalók" - fejtegette a PwC szakértője, aki utalt a Mercedesnél látott gyors béremelésre és az elmúlt heteket jellemző sztrájkokra és azok előkészítésére.

Elkezdtek félni a magyar vállalatvezetők, hogy elpattan a forint

A vállalatok félnek attól, hogy piaci lehetőségeket veszítenek el a szakemberhiány miatt, így nem sikerül elérni a növekedési célkitűzést

- mondta Koncz Barbara. Tartanak attól is, hogy romlik a termékeik és szolgáltatásaik minősége - mutatott rá.

Világszerte és Magyarországon is többségi vélemény az, hogy a következő öt évben a mesterséges intelligencia jelentősen meg fogja változtatni cégek üzleti tevékenységét. Az optimista vélekedések ellenére a vezérigazgatók egy része jelenleg nem tervez semmilyen, a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kezdeményezést, 35%-uk a következő három évben fontolgat lépéseket tenni ez irányba.

Elkezdtek félni a magyar vállalatvezetők, hogy elpattan a forint
"A vállalatvezetőkkel beszélgetve azt tapasztaltuk, hogy tartanak a mesterséges intelligenciától" - mondja Lőcsei Tamás, aki nem osztja ezt az aggodalmat, de hozzáteszi, hogy a mesterséges intelligencia által hozott döntéseknek átláthatóaknak és értelmezhetőeknek kell lenniük ahhoz, hogy ne vezessenek bizalmatlansághoz.
City of Tomorrow Malmö
újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
brexit nicola sturgeon