Hatalmas reformok kellenek, hogy folytatódjon a legnagyobb magyar sikersztori
Gazdaság

Hatalmas reformok kellenek, hogy folytatódjon a legnagyobb magyar sikersztori

Portfolio
Elkészült a várva várt versenyképességi csomag, amelyből kiderült, hogy a munkaerőpiaci reformok hozhatják a legnagyobb GDP-növekedési hatást a Nemzeti Versenyképességi Tanács szerint a következő években. A munkaerőhiányra és a veszélyeztetett csoportok foglalkoztatásának növekedésére igyekszik választ találni a csomag, és a célok között szerepel többek között a munkaügyi hivatalok fejlesztése, a bölcsődeit és óvodai férőhelyek számának növelése, vagy éppen egy autópálya-fejlesztés. A tervezett reformok azonban úgy tűnik, hogy hosszabb távon nem adnak választ a különösen fontos munkaerőpiaci problémákra (képzettségi szint javítása, skill mismatch, átképzés, atipikus foglalkoztatás), így érdemes lenne beépíteni az MNB javaslatait is a végső csomagba.

A munkaerőpiac egyre több területén (mind földrajzi, mind szektorális értelemben) alakult ki munkaerőhiány, amelyben a magánszektor bővülő munkaerő-kereslete mellett fontos szerepet játszik a magasabb jövedelmet kínáló nyugat-európai munkaerőpiacok erős elszívó hatása is

- ez a megállapítás szerepel a Pénzügyminisztérium Program a Versenyképesebb Magyarországért című elemzésében, amely a Nemzeti Versenyképességi Tanács javaslatai alapján készült.

Az elmúlt években a foglalkoztatás növekedése volt a legfontosabb tényező a magyar gazdaság növekedésében, mostanra azonban a bővülés megtorpanni látszik, miután a rendszerváltás óta nem látott magasságba emelkedett a foglalkoztatás.

Hatalmas reformok kellenek, hogy folytatódjon a legnagyobb magyar sikersztori

Az anyag megállapítja, hogy jelenleg egyre több vállalkozás tekint a megfelelő munkaerő hiányára termelést korlátozó tényezőként. "Ennek oka, hogy egyrészt a foglalkoztatás jelentős növekedését az aktivitás emelkedése nem volt képes követni, illetve a munkaerőpiacra újonnan belépők képzettsége nem feltétlenül felelt meg a munkaerőpiacon megjelenő keresletnek. Bár régiós versenytársainknál is fokozatosan erősödik ezekben az ágazatokban a munkaerőhiány, mégis Magyarországon jelentkezik leghangsúlyosabban ez a termelési korlát" - fejtegetik.

A jelentős munkaerőhiány úgy alakult ki, hogy a Magyarországhoz hasonló népességszámú országokban még mindig magasabb a foglalkoztatottak száma, ami azt mutatja, hogy a hazai gazdaságnak komoly munkaerő-tartalék áll rendelkezésére.

A nemzetközi összevetés alapján végzett kalkulációk szerint a jelenleginél akár 200-700 ezer fővel magasabb foglalkoztatási szint is megvalósítható lenne.

Hatalmas reformok kellenek, hogy folytatódjon a legnagyobb magyar sikersztori

A növekedési képesség szempontjából kiemelt jelentőséggel bír, hogy a hazai közszféra takarékos módon bánjon a véges humánerőforrásokkal. Így biztosíthatja, hogy rendelkezésre álljon a versenyszféra növekedési terveihez megfelelő mennyiségű munkaerő.

Mit kell tennie a kormánynak?

Elsősorban a veszélyeztetett korcsoportok (fiatalkorúak, kismamák, idősebb munkavállalók) esetében tűnik lehetségesnek az előrelépés

- állapítja meg az NVT javaslatai alapján készült jelentés, összhangban azzal, amit a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is támogat. A jegybank többek között a Munkahelyvédelmi Akcióterv kiterjesztését javasolta.

A várhatóan a kormányzat elé kerülő javaslatcsomag szerint:
  • A tanulmányokat folytató fiatal munkavállaló - hasonlóan a diákszövetkezeteken keresztüli munkavállaláshoz - mentesülne a munkavállalói járulékok megfizetése alól [nyugdíjjárulék (10%), egészségbiztosítási járulékok (4+3%), munkaerőpiaci járulék (1,5%)].
  • A munkáltató ezzel párhuzamosan mentesülne a szociális hozzájárulási adó (jelenleg 19,5%) megfizetése alól. Mivel a diákok saját jogon ellátottak nappali tagozaton, tanulmányok melletti foglalkoztatásuk esetén a munkáltató mentesülhetne a járulékok megfizetése alól.
  • Ösztöndíjrendszer azoknak a kisgyermekes nőknek, akik nem végezték el az általános vagy középiskolát. Az ösztöndíj egyfelől segítené a képzések befejezését azoknak, akik a 8 általános elvégzése vagy az érettségi megszerzése előtt gyermekvállalás miatt szakították meg tanulmányaikat. Másfelől szakképzett végzettséggel nem rendelkezők számára nyújtott rövid idejű képzésekkel (pl.: OKJ tanfolyam) olyan szakmához jutnának, amely növelné elhelyezkedési esélyeiket.


Inaktívak, munkanélküliek, közfoglalkoztatottak:

  • A javaslat szerint egyrészt az állástalálás, másfelől a potenciális munkavállalók felkutatását könnyítené, ha online állásportál(ok)on elérhetővé válhatnának a dolgozni vágyó inaktívak, munkanélküliek és közfoglalkoztatottak álláskeresés szempontjából releváns adatai.
  • A korszerű, modern tudással bíró munkaügyi hivatalok jellemzője az ügyfél centrikusság, az álláskeresők lehető legjobb minőségű kiszolgálása. E tekintetben fontos, hogy megfelelő módon kerüljön sor (1) a foglalkoztatási osztályokhoz fordulók képességeinek felmérésére, (2) az álláskeresők szegmentációjára, (3) a szükséges képzések előírására, (4) a munkaadókhoz való kiközvetítésre.

Ezt a programpontot különösen hiányosnak tekintjük annak fényében, hogy az inaktívak, a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak milyen nagy potenciált jelentenek az elsődleges munkaerőpiac szempontból.

Gyermekkel kapcsolatos lépések:

  • Bölcsődei férőhelyek számának bővítése és óvodai férőhelyek területi igényekhez igazítása.
  • Kisgyermekek köznevelési intézményekben való felügyeletének meghosszabbítása a reggeli és délutáni időszakban (legalább reggel 6 órától délután 6 óráig).
  • A gyermeket vállalók számára jelentős ösztönzőt jelentene a munkába való visszatérésre, ha a gyermekek felügyeletét a munkáltató szervezné meg a munkavégzés helyéhez közel. Ebben az esetben az állami támogatás mellett a munkáltató anyagilag is hozzájárulna a bölcsőde, óvoda működtetéséhez, így az csak részben terhelné a közösségi forrásokat.


Mobilitás? Autópálya!

A javaslat kiterjed z M9-es autópálya építésére, amelynek a dunántúli nyomvonala (Kőszeg-Szombathely-Körmend-Zalaegerszeg-Nagykanizsa- Kaposvár-Pécs-Szekszárd) a régió nagyobb városainak biztosítaná a nemzetközi gazdasági vérkeringésbe való bekapcsolódást.

A megfelelően megtervezett autópálya-nyomvonal megvalósítása az ország jelenleg legnagyobb munkaerő-potenciállal rendelkező területeit juttatná gazdasági lehetőségekhez az anyag szerint. A közlekedési infrastruktúra javításával mintegy 22-44 ezer fővel emelkedhetne a foglalkoztatás.

Összegzés

A foglalkoztatást elősegítő programpontok közül a kismama ösztöndíjprogram révén elérhető képzettségjavulás emeli az alkalmazhatóságot, amely a magasabb képzettséggel együtt járóan nagyobb foglalkoztatottsághoz vezet. A foglalkoztatási osztályok német minta alapján történő átalakítása eredményesebb kiközvetítéseket valósíthat meg, így javítva az álláskeresés-találás valószínűségét, amely végső soron alacsonyabb munkanélküliséget és közfoglalkoztatási szinteket hoz. Az M9-es autópálya megépítésével elérhető gazdasági hatások számszerűsítésénél a korábban főként az M1-es, illetve a jelenleg az M3-as autópálya mentén megvalósult indusztrializáció, azon belül is kiemelten a munkaerőpiaci mutatók javulása jelentette a vonatkoztatási pontot

- írják a reformintézkedések hatásáról.

Hatalmas reformok kellenek, hogy folytatódjon a legnagyobb magyar sikersztori

Összességében elmondható, hogy az NVT anyaga javíthatná a veszélyeztetett korcsoportok munkaerőpiaci helyzetét, támogatná a fiatalok foglalkoztatását és segítene megerősíteni a foglalkoztatási osztályokat. Számításaik szerint 2019 és 2023 között 1%-pontot hozzáadhat a GDP-növekedéshez a munkaerőpiaci reform.

Azonban számos problémára nem ad választ a program: a munkaerőhiány az ország nyugati és középső részét jellemzi, miközben keleten jellemző a közfoglalkoztatás és a magas munkanélküliség. A közfoglalkoztatottak és a munkanélküliek képzésére jelentős forrást kellene fordítani, mindezek nélkül ugyanis nem várható, hogy hosszú távon munkát találjanak az elsődleges munkaerőpiacon. Képzettség nélkül ugyanis csak abban az időszakban lesz munkájuk a közfoglalkoztatottaknak, amikor munkaerőhiány van, később ők lesznek az elsők, akik elveszítik az állásukat.

A mobilitás elősegítésére az NVT anyaga mindössze az M9-es autópályát említi - amely nem kis fejlesztés -, ettől azonban csak az adott régióban várható csekély mértékű javulás a mobilitásban. Az ország egész területére kiterjedő programok lennének szükségesek, amelyek a költözést/áttelepülést ás a képzést/átképzést támogatják. Mindezek alapján tehát az aktivitási ráta további emelésére a reformok alapján érdemben nem lehet számítani, így a foglalkoztatás bővülése visszafogott maradhat.

A lépések tehát előremutatóak, azonban kormánynak érdemes lehet megfogadnia az MNB javaslatait is, amelyek kiterjednek többek között a felnőttképzésre, a vállalati képzésekre, a vállalkozói hajlandóság növelésére és a vállalkozói ismeretek terjesztésére, az átképzésre, az atipikus foglalkoztatási formák támogatására. Amennyiben azt szeretnénk, hogy a foglakoztatás növekedése a következő években is érdemben hozzájáruljon a GDP-bővüléshez, akkor a csomagba bele kell passzírozni a jegybanki javaslatok egy részét, ellenkező esetben az elmúlt évek sikersztorija, vagyis a foglalkoztatás dinamikus növekedése nem folytatható.

(Címlapkép: MTI Fotó / Krizsán Csaba)
forintdevizaárfolyam
shutterstock_564998512
Budapest lánchíd
Benzin
getty, budapest, panráma, buda, házak, légifotó,
Frankfurti tőzsde
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Autók