Draghi beismerte, hogy nagyobb a baj Európában, mint korábban hitték
Gazdaság

Draghi beismerte, hogy nagyobb a baj Európában, mint korábban hitték

Portfolio
A várakozásoknak megfelelően az Európai Központi Bank döntéshozói mai ülésükön nem változtattak az irányadó kamatokon: az alapkamatot 0%-on, az egynapos hitelkamatot 0,25%-on, a betéti kamatot pedig -0,4%-on hagyták. Emellett viszont bejelentésre került a hitelezés élénkítését célzó újabb TLTRO-program, ráadásul későbbre tolódott az első kamatemelés EKB által előrevetített időpontja is. Mindkét lépés egyértelmű beismerése annak, hogy baj van az euróövezeti gazdaságban.

Nem került szóba az eszközvásárlási program újraindítása

A jegybankelnök elmondása szerint a negatív kockázatok erősödése ellenére a döntéshozók körében nem merült fel az idén év elejével lezárt eszközvásárlási program újraindítása.

Nagyon beszédes hasonlat Draghitól, ami többet mond minden hivatalos nyilatkozatnál

A mai jegybanki közleményben is megjelenik az a kitétel, miszerint a monetáris politika jövőbeli pályáját az időközben beérkező adatok határozzák majd meg, vagyis a döntéshozatal "adat-vezényelt" (data-driven). Ugyanakkor a döntéshozatalban az is fontos szerepet játszik, hogy a negatív forgatókönyvek kockázatának emelkedése esetén időben cselekedni kell. Draghi valószínűleg ezt akarta kicsit másképp megragadni egy újságírói kérdésre reagálva, amely azt feszegette, hogy miért volt szükség a mai (lazító) lépésekre az erősödő bizonytalanságok közepette, ám a megfogalmazás módja nem volt túl szerencsés:

Egy sötét szobában apró lépésekkel közlekedsz. Nem rohansz, de azért haladsz előre.

A sötét szoba hasonlata valószínűleg nem egy olyan dolog, amit a piaci szereplők ebben a helyzetben hallani szeretnének.

Néhány döntéshozó még jobban kitolta volna az első lehetséges kamatemelés időpontjára vonatkozó irán

Draghi elmondta, hogy a jegybankárok közül néhányan amellett érveltek, hogy a közlemény szövegében 2019 vége helyett jövő márciust kellett volna megjelölni időpontként, ameddig biztosan nem fog kamatot emelni az EKB.

A piac jelenleg 2020 második felére árazza ezt a lépést, ehhez közelebb lett volna a márciusi időpont.

Alacsony a recesszió kockázata

Bár a kilátások romlottak, Draghi újságírói kérdésre válaszolva leszögezte, hogy

a döntéshozói testület szerint alacsony a kockázata egy recessziónak, illetve annak, hogy az inflációs várakozások "nem horgonyzottá" válnak, vagyis a piaci szereplők elvesztik hitüket abban, hogy az EKB képes lesz teljesíteni inflációs mandátumát.

Az alapforgatókönyv továbbra is az, hogy idővel javulni fognak a gazdasági kilátások, a mai döntésre azért volt szükség, hogy biztosítsák az inflációs cél középtávú elérését. A döntéshozók továbbra is magabiztosak abban a tekintetben, hogy ez sikerülni fog, Draghi azonban beismeri, hogy ez tovább fog tartani, mint korábban várták.

Egyetértés volt a mai döntés tekintetében a döntéshozók között

A jegybankelnök szerint a döntéshozók körében egyetértés volt abban, hogy el kell indítani az új TLTRO-programot, illetve, hogy az első kamatemelés időpontjára vonatkozó iránymutatás módosítására (annak későbbre tolására) is szükség van.

A lassabb növekedés következtében az infláció is alacsonyabb lesz

Az EKB legfrissebb előrejelzései szerint 2019-ben 1,2%-os (decemberben még 1,6%-ot vártak), 2020-ban 1,5% (a korábbi 1,7%-hoz képest), 2021-ben 1,6% lehet az éves átlagos euróövezeti infláció (a korábbi 1,8%-hoz képest). Vagyis a gazdaság lassulásával párhuzamosan még inkább kitolódhat a jegybank 2%-os inflációs céljának tartós elérése. Beszédes, hogy az előrejelzések szerint még 2021-ben sem látszik, miként éri majd el a célértéket az övezeti drágulási ütem.

Részletesebb helyzetértékelő a gazdaság helyzetéről

Draghi beismeri, hogy a kedvezőtlen külső környezet hatásai tartósabbnak bizonyulnak, mint azt a döntéshozók korábban gondolták, ezért a növekedés is lassabb lesz. Az EKB legfrissebb prognózisa szerint 2019-ben 1,1%-kal (tavaly decemberben 1,6% szerepelt az előrejelzésben) 2020-ban 1,6%-kal (szembeni a szeptemberi 1,7%-kal), 2021-ben 1,5%-kal bővülhet az övezeti GDP.

Látszik, hogy az idei várakozását drasztikusan lefelé módosította a jegybank, ami egyértelmű elismerése annak, hogy komoly problémák vannak az euróövezeti gazdasággal.

Draghi ráadásul hozzátette, hogy a stabil belső kereslet ellenére a kedvezőtlen nemzetközi környezet miatt a növekedést övező kockázatok inkább negatív irányba mutatnak.

Rövid összefoglaló a jelenlegi helyzetről

A gyenge gazdasági adatok alapján a tavalyi lassulás idén is kitarthat. Ebben a kedvezőtlen külső környezet, így a protekcionizmus, illetve egyéb geopolitikai tényezők is szerepet játszanak. A lassabb várható gazdasági növekedés miatt az infláció is a korábban vártnál lassabban közeledhet az EKB céljához.

Kezdődik a sajtótájékoztató

Mario Draghi először felolvassa a mai döntés közleményét.

Meglepetés az EKB kamatdöntésén: elismerték, hogy idén már nem lesz kamatemelés!Meglepetés az EKB kamatdöntésén: elismerték, hogy idén már nem lesz kamatemelés!
A mai kamatdöntést követően kiadott közlemény egyik nagy újdonsága, hogy az EKB 2019 szeptemberétől elindítja újabb TLTRO-programját.

A TLTRO-kon keresztül az EKB hosszú lejáratú hitelt nyújt a bankoknak, ezzel arra ösztönözve őket, hogy élénkítsék hitelezési tevékenységüket az euroövezeti vállalatok és fogyasztók felé. Minél többet hiteleznek a bankok a nem pénzügyi szektor irányába, annál kedvezőbbb feltételek mellett kapnak forrást az eurózónás jegybanktól. A TLTRO-k első hulláma 2014-ben indult, a másodikat pedig - amely a TLTRO-II nevet viseli - 2016 márciusában vezették be. Az új TLTRO-program legkorábban 2021 márciusáig tart majd.

A program megindításának szükségességét az euróövezeti gazdaság utóbbi hónapokban mutatott gyengélkedése indokolta. Bár az összesített euróövezeti beszerzésimenedzser-index hónapok óta tartó esése februárban megállt, a német (és vele együtt az egész övezeti) ipar továbbra is gyengén muzsikál, ez pedig a GDP-növekedés lassulásában is meglátszik (a tavalyi utolsó negyedévben ötéves mélypontra lassult a dinamika).

A TLTRO mellett nagyon fontos változás a közlemény szövegében, hogy a korábbiakkal ellentétben nem "legalább nyár végéig" nem fog kamatot emelni az EKB, hanem "legalább az év végéig". Ezzel a jegybank beismerte azt, amit a piaci szereplők már hónapok óta áraznak, vagyis, hogy nem lesz idén itt semmiféle kamatemelés. Ez utóbbi szintén a gazdaság rossz teljesítményével hozható összefüggésbe.

14 óra 30 perckor kezdődik Mario Draghi jegybankelnök sajtótájékoztatója, ami a közleményben bekövetkezett változások miatt különösen izgalmasnak ígérkezik.

ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
GettyImages-1071775348
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
karácsony gulyás_mti