Jön a kritikus adat, ami megalapozhatja az óriási fordulatot Magyarországon
Gazdaság

Jön a kritikus adat, ami megalapozhatja az óriási fordulatot Magyarországon

Portfolio
A Portfolio által megkérdezett szakértők közül többen is arra számítanak, hogy februárban tovább emelkedhetett a Magyar Nemzeti Bank által nagyon figyelt adószűrt maginflációs index értéke. A mögöttes árnyomás további erősödése miatt már ebben a hónapban lépéskényszerbe kerülhet a jegybank, hogy nekikezdjen a monetáris politikai szigorításnak. Kritikus fontosságúak tehát a holnap érkező inflációs adatok, ezek lesznek ugyanis az utolsó számok a jegybank márciusi kamatdöntése előtt, amelyen több mint hét év után először újra monetáris szigorításról születhet döntés.
Tavaly októberben közel hatéves csúcsra, 3,8%-ra emelkedett az éves infláció Magyarországon, ezt követően azonban az olajár zuhanása miatt gyorsan esni kezdett az éves árindex értéke: novemberben 3,1%-ra, decemberben 2,7%-ra, majd idén januárban ezen a szinten stagnált.

Jön a kritikus adat, ami megalapozhatja az óriási fordulatot Magyarországon
Bár a fő mutató az infláció lassulását sugallta, a maginflációs indexből (amely januárban váratlanul 2,8%-ról 3,2%-ra ugrott), illetve az alapfolyamatokat megragadó mutatókból egyáltalán nem ez volt kiolvasható, azok ugyanis a mögöttes árnyomás egyértelmű erősödését jelezték. Olyannyira, hogy januárban a Magyar Nemzeti Bank által fokozott figyelemmel kísért adószűrt maginflációs index értéke elérte a 3%-os szintet.

Jön a kritikus adat, ami megalapozhatja az óriási fordulatot Magyarországon
Nagy Márton MNB-alelnök január közepén egy interjúban jelezte, hogy amennyiben az adószűrt maginfláció eléri, illetve meghaladja a 3%-ot, az bizonyítékot jelentene az MNB számára, hogy az infláció tartósan elérte a jegybank célját. Ez alapján jó okunk van feltételezni, hogy a januári statisztikákat látva elhárult a szigorítás megkezdése előtti utolsó akadály is, azonban a jegybanki döntéshozók feltehetően várnak még egy kis megerősítésre, hogy ez a 3% feletti dinamika tartósnak bizonyul.

A holnap érkező februári inflációs adatok közül így elsősorban erre (az MNB által publikált) adószűrt indexre, illetve a KSH maginflációs számára lesz érdemes nagyon figyelni. A Portfolio által megkérdezett elemzők szerint az fő éves inflációs mutató értéke 2,7%-ról 2,9%-ra emelkedhetett, ennek az indexnek azonban jelen helyzetben kisebb jelentősége lesz, mint a másik két mutató alakulásának.

Azért is különösen fontosak a holnap érkező inflációs adatok, mivel ezek lesznek az utolsó árstatisztikák a márciusi MNB kamatdöntés előtt, amelytől a legtöbb piaci szereplő azt várja, hogy a jegybank bejelenti a monetáris politika szigorításának kezdetét, vagy legalábbis egyértelmű utalást tesz annak rövid időn belüli kezdetére. Ezzel 2011 decembere óta először születne döntés Magyarországon a monetáris politika szigorításáról, ami óriási fordulatot jelentene az elmúlt évekhez képest.

Virovácz Péter, az ING Bank szakértője szerint 2,7%-ról 2,9%-ra gyorsulhatott februárban az éves infláció, ami viszont ennél is fontosabb, hogy a jegybank által közölt adószűrt maginflációs index értéke tovább emelkedhetett 3,2%-ra.

Mindez a piacok számára egyértelmű jel lesz arra vonatkozóan, hogy a jegybank a márciusi kamatdöntő ülésén 2011 után először a szigorítás útjára lép.

Virovácz azonban hozzáteszi, hogy a szigorítás fokozatos és óvatos lesz, ami egyben azt is jelenti, hogy nem tudja majd drasztikusan fékezni az inflációt. Ennek tükrében idén 3,6 százalék lehet az átlagos maginfláció, amiből 0,2-0,3 százalékpont lesz az átlagos adóhatás.

Jön a kritikus adat, ami megalapozhatja az óriási fordulatot Magyarországon
Halász Ágnes, az UniCredit Bank elemzője arra számít, hogy a januári 2,7%-ot követően 3,1%-ra gyorsulhatott az éves infláció, eközben pedig az adószűrt index értéke is tovább emelkedhetett. Meglátása szerint a maginfláció a következő hónapokban gyorsulhat, emiatt pedig tartósan 3,5% felett ragadhat, az inflációs célsáv 4%-os maximumát várhatóan nem haladja majd meg - teszi hozzá.

Jön a kritikus adat, ami megalapozhatja az óriási fordulatot Magyarországon
Nyeste Orsolya, az Erste Bank szakértője szintén úgy véli, hogy a jegybank által figyelt adószűrt index tovább emelkedett és felzárkózhatott a maginfláció szintjéhez.

Ami a továbbiakat illeti, márciusban a headline infláció várakozásunk szerint ismét 3% fölé kerül majd, a második negyedévtől viszont ismét lassulást várunk a headline mutatóban a támogató bázishatásnak köszönhetően. A maginfláció pedig a 3-3,5%-os sávban ingadozhat az év során.

- írja rövid kommentárjában.

Érdekes ugyanakkor, hogy az erősödő árnyomás ellenére a megkérdezett elemzők nem számítanak a hazai infláció elszállására, a 2019 és 2020 végi várakozások változatlanul az MNB 3%-os célja közvetlen közelében mozognak, vagyis a várakozások jól horgonyzottak.

Jön a kritikus adat, ami megalapozhatja az óriási fordulatot Magyarországon
Összességében tehát az látszik, hogy a piaci szakértők szerint februárban tovább erősödhetett a mögöttes árnyomás a magyar gazdaságban. Ez alapján rövid távon nem várható a szűk munkaerőpiac és a gyors béremelkedés által generált keresletoldali inflációs nyomás enyhülése, ami így lépéskényszerbe hozza az MNB-t Matolcsy György jegybankelnök második ciklusának elején. A globális gazdaság lassulásával kapcsolatos kockázatok, illetve ennek potenciális (inflációt hűtő) hatásai persze továbbra is jelen vannak, egyelőre azonban a hazai inflációs folyamatok határozhatják meg a jegybank közelgő döntését. A nagy elhatározáshoz a holnapi adatok jelenthetik a végső löketet, így érdemes lesz nagyon figyelni rájuk.(Címlapkép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor )
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
német200117