Nagy meglepetés az inflációban: lépéskényszerbe került az MNB!
Gazdaság

Nagy meglepetés az inflációban: lépéskényszerbe került az MNB!

Portfolio
Februárban az előző év azonos időszakához képest 3,1%-kal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon - derült ki a KSH mai adataiból. A Portfolio által megkérdezett elemzők 2,9%-ra számítottak, így az adat meglepetést okozott. Közben az éves maginflációs index értéke 3,5%-ra (több mint ötéves csúcsra) emelkedett, ami még ennél is nagyobb meglepetés, és egyben jól mutatja az erősödő árnyomást a magyar gazdaságban.
Miután tavaly októberben közel hatéves csúcsra, 3,8%-ra emelkedett az éves infláció Magyarországon, a november jelentős fordulatot hozott. Nagyrészt az olajár esésének következtében az éves árindex értéke novemberben 3,1%-ra, decemberben pedig 2,7%-ra mérséklődött, januárban pedig ezen a szinten stagnált. A piaci szakértők azonban arra számítottak, hogy februárban ismét felfelé indulhatott el az árindex: a Portfolio által megkérdezett szakértők 2,9%-os éves inflációt vártak az év második hónapjára. Ehhez képest a ma közzétett tényleges adat 3,1%-os lett, vagyis kisebb meglepetést okozott.

Nagy meglepetés az inflációban: lépéskényszerbe került az MNB!

Ennél is érdekesebb, hogy az éves maginflációs index értéke 3,2%-ról 3,5%-ra, több mint ötéves csúcsra ugrott (legutóbb 2013 decemberében volt hasonlóan magas szinten).

Itt van tehát az újabb bizonyíték arra, hogy a szűk munkaerőpiac és a gyors béremelkedés által generált keresletoldali inflációs nyomás folyamatosan erősödik a magyar gazdaságban. Ezt még hangsúlyosabban mutatja a következő, rövid bázisú maginflációs mutató, amelynek értéke közel ötéves csúcsra ugrott. Fontos megjegyezni, hogy az elmúlt két hónapban látott gyorsulásban szerepe volt a dohány- és alkoholtermékek jövedéki adójának emelkedésének is, azonban nem magyarázható kizárólag ezzel az adóhatással a folyamat.

Ezért is lesz érdemes nagyon figyelni a 10 órakor érkező MNB-s inflációs mutatókra, különösen az adószűrt maginflációra.Nagy meglepetés az inflációban: lépéskényszerbe került az MNB!
Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy az infláció gyorsulása mögött elsősorban az élelmiszerek, a dohánytermékek és az alkohol drágulása állt (utóbbi két esetben a már említett jövedékiadó-emelés volt a mögöttes tényező).

A februári (éves) inflációs adat főbb számai:

  • Az élelmiszerek ára 5,2%-kal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 23,3, a liszté 10,1, a péksüteményeké 9,7, a házon kívüli étkezésé 6,8, a kenyéré 6,7%-kal magasabb, a tojásé 17,4, a tejé 8,4, a cukoré 6,5%-kal alacsonyabb lett.
  • A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 7,0, ezen belül a dohányáruké 9,6%-kal emelkedett.
  • A szolgáltatásokért 2,7, ezen belül a lakásjavítási és karbantartási szolgáltatásokért 12,1, a postai szolgáltatásokért 5,4%-kal kellett többet fizetni.
  • A háztartási energia 1,2%-kal drágult, ezen belül a palackos gáz 12,4, a tűzifa 8,1%-kal. A járműüzemanyagokért 1,6%-kal kevesebbet kellett fizetni.


Nagy meglepetés az inflációban: lépéskényszerbe került az MNB!

Hogyan értékeljük az adatot?

A mai adat megítélését árnyalja, hogy az MNB decemberi előrejelzésében pontosan 3,1%-os inflációt várt februárra (ennyi lett a fő index). Ugyanakkor az egy csaknem három hónappal ezelőtti prognózis, azóta a peremfeltételek elmozdulhattak, így tehát nem jelenthető ki egyértelműen, hogy az árfolyamatok a jegybank számára megnyugtatóan alakulnak. A meglepetés faktorra sokkal jobban utalhat a legfrissebb piaci prognózisoktól való eltérés, amelyek minden rendelkezésre álló információt felhasználtak (igaz, kisebb elemzői kapacitásokkal készültek).

Bár a jövedékiadó-emelés is fontos szerepet játszott a maginfláció utóbbi hónapokban tapasztalt gyorsulásában, nem ez volt az egyetlen oka. A mögöttes árnyomás idén év elején tovább erősödött a magyar gazdaságban, ez pedig kényszerpályára állíthatja a Magyar Nemzeti Bankot a monetáris szigorítás megkezdésében. Hamarosan (délelőtt 10 órakor) publikálja az MNB saját, az alapfolyamatokat jobban megragadó inflációs mutatóit, amelyekre érdemes lesz figyelni, hogy hasonló folyamatokról árulkodnak-e. Különösen az adószűrt maginflációt kell majd nézni, az ugyanis a jegybanki döntéshozók által legjobban figyelt mutató.


Frissítés: időközben publikálta az MNB saját inflációs mutatóit:
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
fehér ház getty stock