Sorra döntögeti az évtizedes csúcsokat a magyar infláció - Túl vagyunk a kritikus szinten
Gazdaság

Sorra döntögeti az évtizedes csúcsokat a magyar infláció - Túl vagyunk a kritikus szinten

Portfolio
A Magyar Nemzeti Bank által nagyon figyelt adószűrt maginflációs index értéke 3%-ról 3,2%-ra gyorsult februárban, ami egy évtizedes csúcs. Két másik alapfolyamat-mutató szintén közel tíz éve nem látott magasságba kapaszkodott. Ezek újabb egyértelmű bizonyítékok a hazai inflációs nyomás erősödésére, ami miatt az MNB nagyon hamar a monetáris szigorítás útjára kényszerülhet.
Ma reggel tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal a februári inflációs számokat. A fő (éves) mutató értéke 2,7%-ról 3,1%-ra emelkedett, miközben a maginflációs index váratlanul 3,2%-ról 3,5%-ra, több mint ötéves csúcsra kapaszkodott. A részletes statisztikákból egyértelműen látszott, hogy nem csupán a dohánytermékek és alkohol jövedéki adójának emelkedése, hanem a mögöttes árnyomás erősödése vezetett az inflációs meglepetéshez.

Sorra döntögeti az évtizedes csúcsokat a magyar infláció - Túl vagyunk a kritikus szinten
A Magyar Nemzeti Bank egy órával a KSH után publikálta saját, az inflációs alapfolyamatokat nyomon követő mutatóit, amelyek szintén azt bizonyítják, hogy egyre nagyobb az árnyomás a magyar gazdaságban.

Az MNB által leginkább figyelt, éves adószűrt maginflációs index értéke tovább emelkedett a kritikus szintről, 3%-ról 3,2%-ra.

Nagy Márton MNB-alelnök január közepén egy interjúban jelezte, hogy amennyiben az adószűrt maginfláció eléri, illetve meghaladja a 3%-ot, az bizonyítékot jelentene az MNB számára, hogy az infláció tartósan elérte a jegybank célját. Ez már januárban bekövetkezett, most pedig újabb bizonyítékot kaptak a döntéshozók, hogy tartós folyamatról van szó.

Ha ránézünk a másik két MNB-s alapfolyamat-mutató alakulására, akkor is azt láthatjuk, hogy egyértelműen gyorsan emelkedő trend jellemzi a hazai árfolyamatokat.

Sorra döntögeti az évtizedes csúcsokat a magyar infláció - Túl vagyunk a kritikus szinten
  • A keresletérzékeny infláció 3%-ról 3,1%-ra,
  • a ritkán változó árú termékek (éves) inflációja pedig 3,3%-ról 3,6%-ra gyorsult.

Az adószűrt maginfláció, illetve a fenti két index esetében egyaránt évtizedes csúcsról beszélhetünk (legutóbb 2009-ben jártak hasonló magasságokban).

A folyamatokat elnézve nagyon valószínűnek tűnik, hogy a Magyar Nemzeti Bank nem fogja halogatni tovább a monetáris szigorítás kezdetét, és már a márciusi kamatdöntő ülésen (több mint hét év után először) szigorításról születhet döntés.(Címlapkép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor )
berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
migrációmenekültektörökország