Gazdaság

Fed-elnök: kivárunk a kamat változtatásával, nem rúghat ki Trump

Portfolio
Az elmúlt hónapokban a világgazdaság lassulását láthattuk, a jelenlegi kamatkondíciók a gazdasági növekedésre semlegesek és egyelőre kivárunk azok változtatásával - jelezte a CBS vasárnapi tv-interjújában Jerome Powell. A Fed elnöke szerint a jegybanktörvény egyértelműen fogalmaz, így Donald Trump elnök a sorozatos fenyegetések ellenére nem rúghatja ki Powellt a 4 éves elnöki ciklusa során.
Powell monetáris politikai jellegű fő üzenete az volt, hogy egyelőre kivár a Fed, azaz a márciusi ülésen sem várható a 2,25-2,5%-os irányadó rátára vonatkozó célsáv változtatása. A kamatemelés tehát még világosabban lekerült a következő időszak napirendjéről, a kamatcsökkentés pedig egyelőre nem került még napirendre. A Fed tavaly decemberig 4 alkalommal emelt Powell mandátuma során, amelyért rendre heves kritikákat kapott a gazdasági növekedés és részvénypiaci esés miatt aggódó Trumptól és egy-egy ilyen támadás során az is felmerült, hogy esetleg menet közben leváltja Powellt.

Aztán idén februárban együtt vacsorázott a jegybankelnök és az elnök, ami után Trump egy időre abbahagyta Powell kritizálását, de egy minapi eseményen már úgy utalt rá, mint "az úriember, aki szeret kamatot emelni" - emlékeztet a Bloomberg. Ezt követően jött a CBS-es interjú, amelyben Powell azt mondta: a jegybanktörvény világosan fogalmaz, miszerint 4 évre megkapta a mandátumot a Fed vezetésére és ő ezt teljes egészében szeretné kitölteni.
gyár190920
klimakiller
BET
öngondi
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
gyár190920