Ez már a földi pokol: folyamatosan halnak meg az emberek Venezuelában
Gazdaság

Ez már a földi pokol: folyamatosan halnak meg az emberek Venezuelában

MTI
Portfolio
Folyamatosan veszítik életüket az emberek Venezuelában, miután áramszünet van az országban. Az Egyesült Államok visszahívja az összes diplomatáját, a Maduro-kormány az USA-t okolja a történtek miatt. Megszólalt az Európai Parlament elnöke is.
Az Egyesült Államok még a héten vissza fogja hívni valamennyi diplomatáját Venezuelából - jelentette be hétfőn este Twitteren Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. Az amerikai diplomácia irányítója a venezuelai válság mélyülésére hivatkozva tette meg bejelentését. Mint írta: "a döntés tükrözi a helyzet romlását Venezuelában". Hozzátette, hogy ugyanakkor a caracasi amerikai nagykövetség diplomáciai jelenléte immár "kényelmetlenség" volt az Egyesült Államok számára.

Venezuelában keddre mind az ellenzék, mind a Maduro-kormány tüntetésre szólította fel híveit. Az önmagát az ország ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó vezette parlament szükségállapotot hirdetett - bár ehhez nincs jogköre - a több napja tartó áramszünet miatt, Nicolás Maduro elnök pedig hétfőn este televíziós beszédben sürgette társadalmi szervezetek "aktív ellenállását".

A nemzetgyűlés ugyanakkor nem rendelkezik a szükséges jogkörrel ahhoz, hogy érvényesítse a szükségállapotot addig, amíg a hivatalban lévő elnök, Nicolás Maduro a helyén van. Bár Guaidót az Egyesült Államokkal az élen mintegy ötven - köztük számos európai - ország ismerte el ideiglenes elnöknek, az országban jelentős hatalmi tényezőt formáló hadsereg hivatalosan továbbra is Maduro mellett áll.

A kormány keddre is iskola- és munkaszünetet rendelt el a tömegközlekedés leállása miatt. A fővárosban, Caracasban és egyes vidéki városokban szórványos fosztogatásokról érkezett jelentés az áramszünet leple alatt.

Egy venezuelai civil szervezet hétfői közlése szerint 21 ember halt meg venezuelai kórházakban az áramszünet miatt. Csak a kelet-venezuelai Monagas állam Manuel Núnez Tovar de Maturín nevű kórházában 15 ember halt meg az áramszünet miatt. A fővárosban, Caracasban négy újszülött vesztette életét.

Maduro szerint a négy napja tartó áramkimaradás amerikai kibernetikai támadásnak tulajdonítható. Beszédében azt állította, hogy az áramkimaradás szándékos stratégia a venezuelaiak elkeserítésére és a segélyszállítmányok bejuttatásának megkönnyítésére, hogy aztán majd így igazoljanak egy amerikai katonai intervenciót. Az elnök - részletek közlése nélkül - bejelentette azt is, hogy két embert letartóztattak, mert "rajtakapták" őket, hogy "merényletet készítettek elő" villamosipari berendezések ellen.

Nicolás Maduro rendszerének bűne, hogy Venezuelát áramkimaradások sújtják - mondta hétfőn Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke. "A kórházi beruházások hiánya a Maduro-rendszer bűne, ami tovább súlyosbítja a humanitárius válságot, és tönkreteszi a venezuelai emberek életét" - jelentette ki Tajani a plenáris ülést megnyitva. Emberek, köztük "újszülöttek halnak meg az áramhiány miatt a kórházakban. Az Európai Parlamentből felhívást intézünk a nemzetközi közösséghez e méltánytalan helyzet megszüntetése érdekében" - tette hozzá.

nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavírus