Ezt senki sem teszi zsebre: soha nem hiányzott annyi ember Magyarországról, mint most
Gazdaság

Ezt senki sem teszi zsebre: soha nem hiányzott annyi ember Magyarországról, mint most

Portfolio
Több mint 80 ezer munkavállalóra lenne szükség azonnal a magyar gazdaságban - tűnik ki a KSH friss adataiból. A valós szám természetesen ennél magasabb lehet (ez csak a bejelentett munkahelyeket tartalmazza), és az üres álláshelyek száma folyamatosan növekszik. Nem csak a versenyszféra van nehéz helyzetben, hanem olyan ágazatok is, mint az oktatás vagy az egészségügy. Habár egyre több vállalat úgy érzi, hogy a termelésének a növekedését korlátozza a munkaerőhiány, egyelőre a magyar gazdaság növekedését támogatja a jelenség, miután ennek hatására kifejezetten gyorsan növekednek a keresetek, így a fogyasztás is. Azonban a bérrobbanás egyre nehezebb helyzetbe hozza a vállalatokat, ha nem nő ezzel párhuzamosan a termelékenység.
A munkaerőhiányról is szó lesz a Portfolio HR Revolution 2019 konferenciáján.Tavaly október és december között 83 400 üres álláshelyet tartott nyilván a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), ami 14%-kal magasabb, mint az előző év azonos időszakában mért adat. Az előző negyedévhez képest mérsékelt csökkentést láthattunk, azonban ezt döntően szezonális hatások okozzák.

Ezt senki sem teszi zsebre: soha nem hiányzott annyi ember Magyarországról, mint most
A versenyszférában több mint 60 ezer dolgozóra lenne szükség, miközben a költségvetési szektorban 20 ezer képzett munkavállaló kellene a statisztikai hivatal adatai szerint.

A 80 ezres szám azonban sokkal kisebb lehet annál, mint ahány dolgozóra valóban szüksége lehet a magyar gazdaságnak. A Portfolio becslése szerint akár 300 ezer képzett munkavállaló is hiányozhat, de még az óvatos számítások is legalább 200 ezer fővel kalkulálnak.

Egyre több vállalat érzi úgy, hogy a termelésnövekedésének legfőbb korlátja a munkaerőhiány, és egyre nehezebben tudja kielégíteni a növekvő keresletet, ami sokak szerint a magyar gazdaság növekedésének gátja lehet. Azonban a munkaerőhiány jelenleg kifejezetten gyors bérnövekedéssel jár, ami a fogyasztás és a (lakossági) beruházások oldaláról erős támaszt jelent a GDP-növekedésnek. A PwC friss vezérigazgató-felmérése szerint a szakemberhiány nagyon súlyos probléma Magyarországon is, ami veszélyezteti a termékek minőségét is. A vállalatok félnek attól, hogy piaci lehetőségeket veszítenek el a szakemberhiány miatt, így nem sikerül elérni a növekedési célkitűzést.

Lássuk a részleteket!

Érdekes fejlemény, hogy a feldolgozóiparban már nem nő tovább a munkaerőhiány, továbbra is 22 500 munkavállaló hiányzik, ami megegyezik a 2017 negyedik negyedéves adattal. Ebben szerepet játszhat, hogy
  • a feldolgozóipari vállalatok megrendelései már nem nőnek olyan gyorsan, mint korábban,
  • másrészt elkezdtek olyan gépberuházásokat eszközölni, amelyek hatékonyabb munkavégzéshez vezetnek,
  • harmadrészt kifejezetten alacsonyra csökkentették a felvételi kritériumokat.
  • Végül az is szerepet játszhat a feldolgozóiparban, hogy egyre többen alkalmaznak külföldi munkavállalókat, akik Magyarországra jönnek dolgozni.


Ezt senki sem teszi zsebre: soha nem hiányzott annyi ember Magyarországról, mint most
Az építőiparban 4700 munkavállaló hiányzott október és december között, ami 65%-os növekedés az előző év azonos időszakához képest. Az építőipar óriási lendülete - a kis súlyú ágazat a magyar GDP-növekedés egyik legerősebb motorja - miatt nem meglepő, hogy a szektorban egyre nagyobb a munkaerőhiány. A lakásépítések felfutása és az uniós pénzekből finanszírozott építkezések miatt várhatóan a következő időszakban is komoly munkaerőhiány lehet a szektorban.

Az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység nemzetgazdasági ágban az egyik legnagyobb a munkaerőhiány (100 álláshelyből 5,5 betöltetlen), ami a szolgáltatások minőségét veszélyeztetheti. Ide tartozik többek között az épületüzemeltetés, zöldterület-kezelés, takarítás, karbantartás, úttisztítás vagy épp a kéményseprés.

A vendéglátásból 2600-an hiányoztak, ami jelentős, 28%-os növekedés éves alapon. Ez az az ágazat, ahol a munkaerőhiánnyal az emberek nap mint nap találkoznak. A szakmai szervezetek szerint egyre több vendéglátóhely nem tud kinyitni a munkaerőhiány miatt, szabadságolások idején egyre többen zárnak be, vidéken egyes területeken a tulajdonosnak kell ellátnia alapvető feladatokat (takarítás, recepció). A vendéglátást kifejezetten sújtja a külföldi munkavállalás, hiszen könnyedén el lehet helyezkedni Nyugat-európában.

Kifejezetten gyorsan nőtt a munkaerőhiány olyan kisebb ágazatokban, mint a szállítás-raktározás, az ingatlanügyletek, vagy a szakmai és tudományos tevékenység.

A munkaerőhiány az állami szférában is egyre meghatározóbb jelenség. Az oktatásban több mint 4 ezer betöltetlen álláshely van (10%-os növekedés éves alapon), az egészségügyből pedig 8600-an (21%-os növekedés) hiányoznak hivatalosan.

Ezt senki sem teszi zsebre: soha nem hiányzott annyi ember Magyarországról, mint most

A friss adatok némi enyhülést mutatnak az üres álláshelyek tekintetében (döntően szezonális hatások miatt), ugyanakkor továbbra is azt jelzik, hogy a munkaerőhiány a magyar gazdaság legsúlyosabb problémája, amire megoldást kell találni. A rekordmagasságba emelkedő foglalkoztatás és a történelmi mélységben lévő munkanélküliségi ráta azt sugallja, hogy újabb reformok szükségesek, amelyek az inaktív rétegeket segítenének a munkaerőpiacra terelni, támogatják a közfoglalkoztatottak elsődleges munkaerőpiacon való elhelyezkedést (képzés), vagy éppen megoldást jelentenek a területi problémákra (Nyugat-Magyarországon teljes foglalkoztatás, Kelet-Magyarországon jelentős munkanélküliség). Ellenkező esetben az egyre feszesedő munkaerőpiac hatására kitartó gyors béremelkedés egyre több vállalatot hoz nehéz helyzetbe, ha a termelékenység növekedés nem tart lépést a bérekkel.

(Címlapkép: MTI/EPA/Focke Strangmann)
brexit0923
Fed: nincs szó új kamatcsökkentési ciklusról
huaweimatex
zuckerberg
Malajzia
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Fed: nincs szó új kamatcsökkentési ciklusról