Zöld utat ad a kormány, új üzletbe kezdhetnek a lakástakarékok
Gazdaság

Zöld utat ad a kormány, új üzletbe kezdhetnek a lakástakarékok

Portfolio
Kedd este pénzügyi salátatörvényt nyújtott be a parlamentnek a kormány nevében Varga Mihály pénzügyminiszter. A dokumentum csupán hét oldal, de több érdekességet is tartalmaz, például nem kell kamatadót fizetni a június elseje után kibocsátott lakossági állampapírokból származó kamatjövedelem és hozama után, valamint a lakástakarékoknak lehetőségük lesz állampapír-forgalmazásra.

Öt pont

A pénzügyminiszter kedden terjesztette be az Egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatát, ami a következő lényeges elemeket tartalmazza:
  • A magyar állam által kibocsátott és kereskedett lakossági állampapírokból származó jövedelem (kamat, hozam) adómentességét biztosítja a javaslat egy része. Fontos kikötés, hogy a lakossági állampapírokból származó jövedelem adókötelezettség alóli mentesülését csak a 2019. június 1-jétől kibocsátott papírok esetében biztosítja.
  • A javaslat lehetőséget biztosít a lakástakarékpénztárnak arra, hogy jelenlegi tevékenységi körét a befektetési szolgáltatásokat szabályozó törvény hatálya alá eső befektetési szolgáltatási és kiegészítő szolgáltatási tevékenységekkel egészítse ki, amelyek lehetővé teszik - kizárólagosan - az állampapír forgalmazás végzését saját jogon vagy közvetítőként.
  • Változik a lakossági utalások esetén a tranzakciós illetékre vonatkozó szabályozás: az illetékmentesség a 20 ezer forint alatti utalások esetén megmarad, a 20 ezer forintot meghaladó részére egységes lesz az illeték mértéke, 800 forint. A törvényjavaslat szerint ez a 800 forint az átutalások számától független, vagyis ez éves díjnak tűnik a 20 ezer forint feletti lakossági utalások tekintetében. (Ez jelentős könnyítésnek tűnik, kérdés, hogy ebből mit lát majd a lakosság, mert az illeték kötelezettje a szolgáltató; kérdés, hogy a kedvezményt továbbadja-e a bank. Épp a Portfolio írta meg elsőként, hogy nem minden bank adta meg a legutóbb életbe lépett könnyítést.) Ezen tételes összeg nagyságrendjében igazodik a bankkártyák vonatkozásában fizetendő éves illetékmértékhez - érvel a miniszter az indoklásban.
  • A lakossági átutalások esetén az erre vonatkozó jogszabály-módosítás hatálybalépésétől 2019. december 31-ig tartó időszakra 400 forint lesz az illetékmérték, mely illetékkötelezettséget a pénzforgalmi szolgáltató 2020. január 20-ig állapítja meg, vallja be és fizeti meg.
  • A törvényjavaslat regisztrációs kötelezettséget ír elő minden automataberendezés üzemeltetője számára. A bejelentésre vonatozó részletes szabályokat végrehajtási rendelet fogja megállapítani. Jelenleg az élelmiszer-automaták vannak bekötve az adóhatósághoz, a mostani módosítás után viszont már az autómosó- és a parkolóautomatákat is beköthetik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. Ez nem váratlan lépés Varga Mihály februári nyilatkozata után. A bejelentéseket idén június 30-ig kell megejteni.

Sokatmondó indoklás

A lakosság részére történő állampapír-értékesítés növelése fontos gazdaságpolitikai cél. A lakástakarékpénztárakról szóló törvény módosítása hozzájárul ennek a célnak az eléréséhez. A lakosság által vásárolt állampapírok állományának növekedése mérsékli az állam és ezáltal a magyar gazdaság sérülékenységét

- magyarázza az egyik lépés szükségességét a miniszter a salátatörvényben.

Gyorsértékelés

Az állampapírok, azon belül is a lakossági állampapírok értékesítését ösztönző intézkedések nem meglepőek az aktuális értékesítési számok, valamint a kormány általunk megismert más törekvései mellett. Egyúttal összefügghet a jegybank által felvázolt céllal, miszerint a magyar államadósság száz százalékának magyar kézben kell lennie.

Az automaták teljes körének bekötése a NAV-hoz újabb előremutató lépés lehet a gazdaságfehérítési folyamatban, főleg annak fényében, hogy az elmúlt időszakban a figyelem középpontjába kerültek a fővárosi kerületi parkolóautomaták.

Címlapkép forrása: MTI/Bruzák Noémi
facebook pay
Puskás Aréna
K_EPA20191106140
Szél
GettyImages-1038084008
DMOHA20190901009
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
K_EPA20191106140