Zöld utat ad a kormány, új üzletbe kezdhetnek a lakástakarékok
Gazdaság

Zöld utat ad a kormány, új üzletbe kezdhetnek a lakástakarékok

Portfolio
Kedd este pénzügyi salátatörvényt nyújtott be a parlamentnek a kormány nevében Varga Mihály pénzügyminiszter. A dokumentum csupán hét oldal, de több érdekességet is tartalmaz, például nem kell kamatadót fizetni a június elseje után kibocsátott lakossági állampapírokból származó kamatjövedelem és hozama után, valamint a lakástakarékoknak lehetőségük lesz állampapír-forgalmazásra.

Öt pont

A pénzügyminiszter kedden terjesztette be az Egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatát, ami a következő lényeges elemeket tartalmazza:
  • A magyar állam által kibocsátott és kereskedett lakossági állampapírokból származó jövedelem (kamat, hozam) adómentességét biztosítja a javaslat egy része. Fontos kikötés, hogy a lakossági állampapírokból származó jövedelem adókötelezettség alóli mentesülését csak a 2019. június 1-jétől kibocsátott papírok esetében biztosítja.
  • A javaslat lehetőséget biztosít a lakástakarékpénztárnak arra, hogy jelenlegi tevékenységi körét a befektetési szolgáltatásokat szabályozó törvény hatálya alá eső befektetési szolgáltatási és kiegészítő szolgáltatási tevékenységekkel egészítse ki, amelyek lehetővé teszik - kizárólagosan - az állampapír forgalmazás végzését saját jogon vagy közvetítőként.
  • Változik a lakossági utalások esetén a tranzakciós illetékre vonatkozó szabályozás: az illetékmentesség a 20 ezer forint alatti utalások esetén megmarad, a 20 ezer forintot meghaladó részére egységes lesz az illeték mértéke, 800 forint. A törvényjavaslat szerint ez a 800 forint az átutalások számától független, vagyis ez éves díjnak tűnik a 20 ezer forint feletti lakossági utalások tekintetében. (Ez jelentős könnyítésnek tűnik, kérdés, hogy ebből mit lát majd a lakosság, mert az illeték kötelezettje a szolgáltató; kérdés, hogy a kedvezményt továbbadja-e a bank. Épp a Portfolio írta meg elsőként, hogy nem minden bank adta meg a legutóbb életbe lépett könnyítést.) Ezen tételes összeg nagyságrendjében igazodik a bankkártyák vonatkozásában fizetendő éves illetékmértékhez - érvel a miniszter az indoklásban.
  • A lakossági átutalások esetén az erre vonatkozó jogszabály-módosítás hatálybalépésétől 2019. december 31-ig tartó időszakra 400 forint lesz az illetékmérték, mely illetékkötelezettséget a pénzforgalmi szolgáltató 2020. január 20-ig állapítja meg, vallja be és fizeti meg.
  • A törvényjavaslat regisztrációs kötelezettséget ír elő minden automataberendezés üzemeltetője számára. A bejelentésre vonatozó részletes szabályokat végrehajtási rendelet fogja megállapítani. Jelenleg az élelmiszer-automaták vannak bekötve az adóhatósághoz, a mostani módosítás után viszont már az autómosó- és a parkolóautomatákat is beköthetik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. Ez nem váratlan lépés Varga Mihály februári nyilatkozata után. A bejelentéseket idén június 30-ig kell megejteni.

Sokatmondó indoklás

A lakosság részére történő állampapír-értékesítés növelése fontos gazdaságpolitikai cél. A lakástakarékpénztárakról szóló törvény módosítása hozzájárul ennek a célnak az eléréséhez. A lakosság által vásárolt állampapírok állományának növekedése mérsékli az állam és ezáltal a magyar gazdaság sérülékenységét

- magyarázza az egyik lépés szükségességét a miniszter a salátatörvényben.

Gyorsértékelés

Az állampapírok, azon belül is a lakossági állampapírok értékesítését ösztönző intézkedések nem meglepőek az aktuális értékesítési számok, valamint a kormány általunk megismert más törekvései mellett. Egyúttal összefügghet a jegybank által felvázolt céllal, miszerint a magyar államadósság száz százalékának magyar kézben kell lennie.

Az automaták teljes körének bekötése a NAV-hoz újabb előremutató lépés lehet a gazdaságfehérítési folyamatban, főleg annak fényében, hogy az elmúlt időszakban a figyelem középpontjába kerültek a fővárosi kerületi parkolóautomaták.

Címlapkép forrása: MTI/Bruzák Noémi
matolcsy191211
Frankfurti tőzsde
GettyImages-1186405330 ursula
tesla nemet berlin autogyar
greta191211
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
matolcsy191211