Elképesztően nagy bajban a kínai ipar, de azért van jó hír is
Gazdaság

Elképesztően nagy bajban a kínai ipar, de azért van jó hír is

Portfolio
Kedvezőtlen ipari adat érkezett Kínából, a beruházások és a kiskereskedelmi forgalom azonban érdemben növekszik, ami ellensúlyozza az ipar gyengélkedését. Elemzők szerint idén tovább lassulhat a GDP-növekedés.
Kínában 5,3%-kal nőtt az ipari termelés az év első két hónapjában az előző év azonos időszakához képest, ilyen alacsony bővülésre pedig 17 éve nem volt példa - derült ki a statisztikai hivatal adataiból. Az elemzők számítottak arra, hogy a decemberi 5,7%-os növekedésnél kissé gyengébben teljesít majd az ipar, de ez még őket is meglepte. Az ipari termelés romlása azzal is összefügg, hogy az autóeladások folyamatosan csökkennek: februárban a nyolcadik egymást követő hónapban estek az autóeladások.

A beruházások azonban 6,1%-kal növekedtek, míg a fogyasztás 8,2%-kal bővült, vagyis a belső kereslet igen erős támasza a GDP-bővülésnek. Az adatok mélyére nézve azonban már nem lehetünk ennyire optimisták: a beruházási tevékenység 60%-át adó magánszektor beruházásai 7,5%-kal növekedtek január-februárban, ami érdemi lassulás az előző év azonos időszakában mért 8,7%-hoz képest.

Az adatok összességében azt sugallják, hogy habár a kínai ipar kifejezetten gyengén teljesít, a beruházások és a kiskereskedelmi forgalom képes ezt kompenzálni, és nincs okunk azt feltételezni, hogy jelentősen lelassult volna a GDP-növekedés az év elején.

A kínai döntéshozók a múlt héten jelentettek be egy hatalmas adócsökkentési programot és döntöttek infrastrukturális beruházásokról is, hogy támogassák a gazdaságot és elkerüljék az erőteljesebb lassulást. Az elemzők arra számítanak, hogy a költségvetési intézkedéseken túl monetáris lazítás is érkezhet a hitelezés támogatása érdekében.

A kínai GDP-növekedés 6,6%-ra lassult tavaly, ami a legalacsonyabb bővülés az elmúlt három évtizedben, és úgy tűnik, hogy az előttünk álló időszakban sem kap erőre a kínai gazdaság. Mi több, sokan úgy látják, hogy már ezek az adatok is kozmetikázottak. Az elemzők arra számítanak, hogy idén már a fiskális és monetáris lazítással együtt is jóval közelebb lehet a GDP-növekedés a 6%-hoz, mint a 7-hez.
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
facebook libra szablyozás
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
lemairegetty
barabasialbertlaszlocimlapkep-20181130
elektromosroller
Brexit london tuntetes1500
GettyImages-1167008922
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
lemairegetty