Gazdaság

Felfüggesztették a Fidesz tagságát a Néppártban!

Portfolio
Kettős szankciót fog szavazásra bocsátani az Európai Néppárt (EPP) elnöksége az EPP szerda délutáni közgyűlésén a Fideszre - nyilatkozta a megbeszélés előtt Esther de Lange, a Néppárt egyik alelnöke az Index tudósítása szerint. Később arról érkeztek hírek, hogy a javaslatot úgy írják át, hogy az Európai Néppárt és a Fidesz egyetért abban, hogy a Fidesz tagságát felfüggesztik addig, amíg a háromtagú értékelő bizottság elkészül a jelentésével. A javaslatot 190-en megszavazták, 3-an voksoltak ellene, vagyis felfüggesztették a Fidesz tagságát a Néppártban.

Magyarországra vizsgálat vár, nem került le a Fidesz kizárása a napirendről

Egy úgynevezett bölcsek tanácsa tanulmányozza majd az elkövetkező időszak magyarországi fejleményeit és ennek kapcsán értékelést készít a Fidesz politikájáról - közölte Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakcióvezetője a pártcsalád szerdai brüsszeli tanácskozását követő sajtóértekezletén. Tovább a cikkhez

Megszólalt Orbán Viktor a Fidesz felfüggesztése után

A Fidesz egyoldalúan felfüggeszti jogainak a gyakorlását az Európai Néppártban (EPP) az EPP által felkért háromtagú bizottság jelentésének elkészültéig - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szerdán Brüsszelben az EPP politikai gyűlésének ülése utáni nemzetközi sajtótájékoztatóján. Tovább a cikkhez

Tárgyalások kezdődnek

A Fidesz tárgyalásokat fog folytatni az úgynevezett bölcsek tanácsával a felfüggesztés ideje alatt - értesült az Origo. Ez a testület foglalkozik a felfüggesztés ügyével. A Fideszt is három politikus képviseli majd a tárgyalásokon: Kövér László, a Fidesz választmányának elnöke, Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője és Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. A bölcsek tanácsába van Wolfgang Schüssel, az Osztrák Néppárt (ÖVP) volt vezetője, az osztrák kormányfői tisztséget 2000-2007 között töltötte be; Herman van Rompuy 2008-tól egy évig Belgium miniszterelnöke volt, az Európai Tanács állandó elnöki tisztségét pedig 2009-től 2014-ig töltötte be; Hans-Gert Pöttering a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik tekintélyes veterán politikusa, 2007-2009 között volt az EP elnöke, 2010-től 2017-ig pedig a CDU-hoz közel álló Konrad Adenauer Alapítványt (KAS) vezette. A terv szerint a tanács tapasztalatokat gyűjtene Magyarországon, és jelentést állítana össze a politikai helyzetről és a Fidesz tevékenységéről - írta a Bild, rámutatva, hogy ugyanezt a megoldást, a "három bölcs" tanácsának megalakítását alkalmazta 2000-ben 14 EU-tagállam, amelyek szankciókat vezettek be Ausztria ellen azért, mert az ÖVP - Wolfgang Schüssel vezetésével - koalícióra lépett az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ).

Megszavazták a felfüggesztést

Felfüggesztették a Fidesz tagságát a Néppártban, erről döntött az Európai Néppárt. A dokumentumon annyit módosítottak, hogy a Fidesz önként felfüggeszti a tagságát a szervezetben. A javaslatot 190-en szavazták meg, és 3-an szavaztak ellene. Ez azt jelenti, hogy a Fidesz nem vehet részt az üléseken, nem szavazhat és nem állíthat jelöltet pozíciókra. A dokumentum szerint a Fidesz és az Európai Néppárt közösen nyújtotta be a javaslatot szavazásra. A javaslatot a Fidesz is megszavazta.

Magát függesztené fel a Fidesz?

Gulyás Gergely korábban azzal fenyegetőzött, hogy ha felfüggesztik a Fideszt, akkor maguktól kilépnek a Néppártból. Ez azért volt problémás, mert az a dokumentum, amelyet az EPP tárgyal, pontosan ezt mondta volna ki. Az EUObserver újságírója most azt írja a Twitteren, hogy két órányi tárgyalás után módosítottak a szövegen, amelyben már az szerepel, hogy mindkét fél megegyezne abban, hogy saját magát függesztené fel a Fidesz. Ez viszont már működhet így, mert Gulyás elképzelhetőnek tartotta azt, hogy valóban elfogadják a három bölcs tervezetét, és cserébe saját maguk maradnak távol a szavazásoktól. A javaslatot úgy írnák át, hogy az Európai Néppárt és a Fidesz egyetért abban, hogy a Fidesz tagságát felfüggesztik addig, amíg a háromtagú értékelő bizottság elkészül a jelentésével. (24.hu, hvg.hu)

Kettős szankciót javasol a Néppárt elnöksége a Fidesz ellen

Az egyik szankció a Fidesz tagságának felfüggesztését takarja, a másik pedig azt, hogy egy háromtagú "bölcsek tanácsa" venné ellenőrzés alá a Fideszt, pontosabban a magyarországi jogállamiságot vizsgálnák. Ezt a háromtagú tanácsot az Európai Tanács volt elnöke, a belga Hermann van Rompuy vezeti, másik két tagja pedig az MTI tudósítása szerint az osztrák Wolfgang Schüssel és a német Hans-Gert Pöttering lesz.

A lap megjegyzi: a néppárti elnökségi javaslatban nem szerepel az, hogy mennyi időre függesszék fel a Fidesz tagságát, de egészen biztosan hónapokról van szó.

Abölcsek tanácsa azt vizsgálná, hogy a Fidesz betartja-e Manfred Weber frakcióvezető közelmúltban megfogalmazott feltételeit - ne legyen EU-ellenes kampány, és a CEU maradhasson Budapesten - és hogy a Fidesz politikája megfelel-e a Néppárt novemberi kongresszusán elfogadott nyilatkozatban foglaltaknak (miszerint az Európai Néppárt büszke rá, hogy az Európai Unió a liberális demokráciában gyökerezik).

A felfüggesztés azzal jár, hogy a Fidesz nem vehetne részt az Európai Néppárt rendezvényein, amelyből a soron következő holnap lesz, amikor az uniós csúcstalálkozó előtt a néppárti kormányfők egyeztetik a pozícióikat. Ezen a kívül a Fidesz nem szavazhatna a Néppárt testületeiben, és nem javasolhatna jelölteket néppárton belüli pozíciókra, például elnökségre vagy alelnökségre.

Esther de Lange megjegyezte: örül, hogy a magyar kormány hajlandóságot mutat a CEU ügyének a megoldására. Azt mondta: a felfüggesztésből és a bölcsek tanácsából álló kettős javaslattal elkerülhetik a korábban ismétlődő eseteket, amikor a Fidesz ígéretet tett a változtatásokra, de nem tartotta be őket.

Szerinte másodlagos kérdés, hogy a Fidesz egy felfüggesztésről szóló döntés után kilép-e a Néppártból. Ezzel arra reagált, hogy a magyar kormány kilátásba helyezte a Fidesz kilépését a pártcsaládból.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán az MTI-nek elmondta: a Fidesz akkor tud az EPP-ben maradni, ha szerdán nem csupán a párt kizárására, de tagságának felfüggesztésére sem kerül sor. Mint mondta, a Fidesz a felfüggesztést nem tudja tudomásul venni, ilyen döntés esetén azonnal elhagyja a Néppártot.

Hozzátette: ha a kizárás alaposságának vizsgálatára létrejön egy "három bölcsből" álló bizottság, a Fidesz önkéntes döntéssel azt vállalja, hogy a testület munkájának lezárultáig nem vesz részt az EPP testületeinek munkájában.A fentiek alapján tehát Gulyás a kizárás alaposságát vizsgáló "bölcsek tanácsára" utalt, míg a néppárti vezető nyilatkozata szerint ez a testület a felfüggesztési döntéshez kapcsolódna. Egyelőre nem világos, hogy mi lesz így a kimenetel és mit lép erre a magyar kormánypárt.

A bölcsek tanácsáról röviden

Wolfgang Schüssel az Osztrák Néppárt (ÖVP) volt vezetője, az osztrák kormányfői tisztséget 2000-2007 között töltötte be. Herman van Rompuy 2008-tól egy évig Belgium miniszterelnöke volt, az Európai Tanács állandó elnöki tisztségét pedig 2009-től 2014-ig töltötte be. Hans-Gert Pöttering a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik tekintélyes veterán politikusa, 2007-2009 között volt az EP elnöke, 2010-től 2017-ig pedig a CDU-hoz közel álló Konrad Adenauer Alapítványt (KAS) vezette.

A "három bölcs" alkotta tanács létrehozásának tervéről elsőként a Bild című német lap számolt be a hírportálján március 11-én, azt írták, hogy az elképzelést Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-elnök, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Uniót (CSU) vezető Markus Söder bajor kormányfő és Sebastian Kurz osztrák kancellár, az ÖVP elnöke dolgozta ki, közös tervük a Fidesz EPP-tagsága megszüntetésének elkerülésére szolgál.

A terv szerint a tanács tapasztalatokat gyűjtene Magyarországon, és jelentést állítana össze a politikai helyzetről és a Fidesz tevékenységéről - írta a Bild, rámutatva, hogy ugyanezt a megoldást, a "három bölcs" tanácsának megalakítását alkalmazta 2000-ben 14 EU-tagállam, amelyek szankciókat vezettek be Ausztria ellen azért, mert az ÖVP - Wolfgang Schüssel vezetésével - koalícióra lépett az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ).

A lap felidézte: 2000-ben a "három bölcs" - Martti Ahtisaari volt finn államfő, Marcelino Oreja volt spanyol külügyminiszter és Jochen Frowein német nemzetközi jogász - arra a megállapításra jutott az ausztriai látogatás révén, hogy az ÖVP és az FPÖ koalíciós kormánya az EU értékeinek és normáinak megfelelően folytatja munkáját.

A jelentést átadták az EU soros elnöki tisztségét betöltő Franciaország államfőjének, Jacques Chiracnak, és röviddel ezután a 14 tagország feloldotta az Ausztria elleni szankciókat.

GettyImages-200487905-002
Csaknem pormentes lesz az ALDI magyarországi logisztikai bázisa
STA_0781
STA_0480
putyin
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
GettyImages-200487905-002