Bejelzett a hírhedt mutató  - Megijedt tőle az egész világ
Gazdaság

Bejelzett a hírhedt mutató - Megijedt tőle az egész világ

Portfolio
Néhány rossz makrogazdasági adat miatt pánikhangulat lett úrrá múlt pénteken a piacokon: a részvényeket adni kezdték a befektetők, közben pedig sokan menekültek aranyba, illetve biztonságosnak ítélt állampapírokba. Ennek következtében pénteken átmenetileg negatív meredekségűvé vált az amerikai hozamgörbe a 3 hónap - 10 éves időtávon, amit sokan egy közelgő amerikai recesszió előjeleként értékeltek, hiszen a 2008-as válságot megelőző időszakban volt ilyenre utoljára példa. Az aggodalom nem feltétlenül indokolatlan, hiszen a kötvénypiacok a múltban többször is sikeresen jeleztek előre közelgő recessziót, de azért érdemes fenntartásokkal kezelni ezeket a jelzéseket.

Elég volt néhány rossz adat, hogy megijedjenek a befektetők

Alaposan felkavarták a piacokon az állóvizet a pénteken érkezett euróövezeti beszerzésimenedzser-index adatok. A francia mutató is jelentős negatív meglepetést okozott, a német feldolgozóipari aktivitást nyomon követő index azonban olyan elképesztően rossz lett, hogy valóságos lavinát indított el.Az európai tőzsdék, az euróárfolyam és a kötvénypiaci hozamok hirtelen esni kezdtek, a rossz hangulat pedig az amerikai piacokat is megfertőzte (erre csak ráerősített, hogy péntek délután folyamán az USA-ból is gyenge beszerzésimenedzser-index adatok érkeztek). Az amerikai részvénypiacok zuhanásba kapcsoltak, a félelemindex hónapok óta tartó csökkenést követően hirtelen elszállt, a pánikszerű hangulat pedig a kötvénypiacokat sem kerülte el.

A heves piaci reakció hátterében a globális, illetve az amerikai gazdaság lassulásával, esetleges közelgő recessziójával kapcsolatos aggodalmak felerősödése állt (a reakciót a rossz bmi-adatok válthatták ki). A világgazdaság gyengélkedésével kapcsolatos félelmek nem új keletűek, az idei évben azonban eddig többnyire háttérbe szorultak, ami az amerikai részvénypiacok szárnyalásán is látszódott.

Figyelmeztető jelek az amerikai kötvénypiacon

A rossz adatok miatt megnőtt a biztonságos eszközök iránti kereslet a befektetők körében, ezért emelkedett például az arany árfolyama, erősödött a japán jen, illetve estek a kötvényhozamok. A német 10 éves hozam például ismét a lélektani 0%-os szint alá bukott, amire 2016 novembere óta nem volt példa.

Az amerikai kötvények iránti kereslet is élénkült pénteken, emiatt a helyi hozamok is hirtelen süllyedni kezdtek. Különösen a hosszabb lejáratú kötvények esetében mutatkozott ez meg. Ennek oka, hogy miközben a hozamgörbe rövid végét elsősorban a Fed monetáris politikája határozza meg (ami elméletileg még a "türelmes" szigorítási szakaszban van, legalábbis a jegybankárok kamatpálya-előrejelzései alapján), addig a hosszabb hozamok a befektetők a gazdaság helyzetével kapcsolatos (hosszú távú) kilátásait tükrözik. A befektetők megijedtek a rossz adatoktól, emiatt tömegével kezdték el a hagyományosan szintén menedékeszköznek számító hosszabb lejáratú amerikai államkötvényekbe menekíteni pénzüket.

A helyzet odáig fajult, hogy a pénteki kereskedés folyamán a 10 éves amerikai állampapír hozama a 3 hónapos papír hozama alá esett, vagyis a hozamgörbe a 3 hónap - 10 éves időtávon átmenetileg inverzé vált. Erre legutóbb 2007-ben, a világgazdasági válság előtt volt példa.Bejelzett a hírhedt mutató  - Megijedt tőle az egész világ
Az amerikai hozamgörbe kilaposodása nem újdonság, évek óta zajlik ez a folyamat. Ennek ellenére érdemes nagyon figyelni a péntekihez hasonló mérföldkövekre, hiszen legutóbb tavaly decemberben az amerikai hozamgörbe a 2-5 éves távon bekövetkezett invertálódása idézett elő pánikszerű eladási hullámot a piacokon, amiben a kereskedési algoritmusok is fontos szerepet játszottak.

Bejelzett a hírhedt mutató  - Megijedt tőle az egész világ
Az elmúlt években látott hozamgörbe-laposodás több okra vezethető vissza:

  • Az amerikai jegybankot folyamatos kamatemelésre kényszerítette a rendkívül szűk munkaerőpiac és a kormány prociklikus költségvetési politikája által fűtött amerikai növekedés. A kamatemelések felfelé tolták a hozamgörbe rövid végét egészen tavaly novemberig, amikor azonban hirtelen elkezdtek kiárazódni a további kamatemelések, emiatt pedig a rövid hozamok elindultak lassan lefelé.
  • A hosszabb lejáratú állampapírok hozamai szintén egészen tavaly novemberig emelkedtek (igaz, egyre lassuló ütemben), azóta azonban a rövid hozamokat meghaladó mértékben estek. Ennek okáról feljebb már volt szó: a befektetők nem olyan optimisták az amerikai gazdaság hosszabb távú kilátásaival kapcsolatban (a költségvetési stimulus hatása rövidesen kifut és csak a megemelkedett hiány és a növekvő államadósság marad hátra). Emiatt felélénkül a kereslet a biztonságot jelentő hosszú lejáratú államkötvények iránt.
  • Ez utóbbi folyamatra (vagyis a hosszú hozamok esésére) erősített rá az is, hogy a jelenlegi amerikai hozamszintek még mindig vonzóbbak a fejlett piacokon fellelhető alternatíváknál, ami tovább növeli irántuk a keresletet, nyomás alatt tartva ezzel a hozamokat.


Bejelzett a hírhedt mutató  - Megijedt tőle az egész világ

Miért ijedtek meg a piacok?

Múltbéli tapasztalatok alapján a kötvénypiaci hozamgörbe meredeksége, vagyis a hosszú és a rövid lejáratú állampapírok hozamkülönbözete, illetve az abban bekövetkező változás, megbízható előrejelzője a jövőbeli gazdasági aktivitásnak.

1955 óta 9 recessziós periódusa volt az Egyesült Államoknak, amelyet minden esetben a hozamgörbe meredekségének negatív tartományba fordulása előzött meg. Az invertálódást 6-24 hónappal követte a gazdasági visszaesés.

Bár a San Francisco-i Fed egy évvel ezelőtti rövid elemzése a 10 éves és az 1 éves amerikai államkötvény hozamkülönbségét vette alapul (amely most még nem fordult át negatívba), kijelenthető, hogy a múltbeli tapasztalatok alapján aggasztó képet festenek az amerikai gazdaság helyzetéről a kötvénypiacok.

Egy esetleges amerikai recesszió bekövetkezésének esélyét növeli, hogy az USA gazdasága elmúlt 170 éves történetének egyik leghosszabb - megszakítás nélküli - növekedési periódusában van, ezért a gazdaság ciklikusságából fakadóan önmagában is évről évre egyre magasabb esélye van egy korrekciónak. Nem feltétlenül egy olyan válságra kell ugyanakkor készülni, mint a 2008-as, inkább csak arról van szó, hogy egy ilyen hosszú menetelés, amit az utóbbi években láthattunk, nem tarthat örökké.

Amerika recesszióba süllyedése (Kína lassulásával együtt) természetesen az egész világgazdaságot negatívan érintené, ezért nem meglepő, hogy a piaci szereplők feszülten figyelik az amerikai hozamok alakulásából kiolvasható(nak vélt) információkat.

Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy a pénteken bekövetkezett hozamgörbe-invertálódás nem feltétlenül jelenti azt, hogy rövid időn belül recesszió következik be. A hozamok ugyan a gazdaság potenciális lassulásáról árulkodnak, ez még azonban nem jelenti azt, hogy feltétlenül visszaesésnek kell következnie, hiszen a Fed szükség esetén még időben közbe avatkozhat, ami segíthet elkerülni egy recessziót.

A hozamgörbe recesszió-előrejelző erejét csökkenti az is, hogy az elmúlt években a világ nagy jegybankjai óriási mennyiségben vásároltak állampapírokat, ami piactorzítást eredményezhetett. Az eszközvásárlási programok hozzájárulhattak a lejárati prémium (vagyis a hosszú és a rövid állampapírok közötti hozamkülönbözet) mérséklődéséhez, emiatt pedig a múltban megbízható előrejelző indikátorok nem biztos, hogy a jelenlegi környezetben is működnek.

Mindenesetre a piacokat aggasztja az amerikai recesszió lehetősége, így a következő hónapokban érdemes lesz nagyon figyelni arra, hogy milyen konjunktúraadatok érkeznek a világ nagy gazdaságaiból, illetve ennek megfelelően a kötvénypiaci befektetők szemében hogyan változnak az amerikai gazdaság kilátásai, vagy éppen miként reagál minderre az amerikai jegybank.
(Címlapkép: JOHANNES EISELE / AFP)
Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Roska Botond