Gazdaság

Nyugtatni próbál a chicagói Fed-elnök a piaci ijedtségben

MTI, Portfolio
A chicagói Fed elnöke továbbra is bízik az amerikai gazdaság növekedési kilátásaiban, de érthetőnek tartja, hogy a piacok idegesek, amikor az amerikai kötvények hozamgörbéje laposodik. Charles Evans szerint a jelenlegi gazdasági környezetben általában is a válság előttinél alacsonyabb kamatok indokoltak, ez pedig kisebb kamatkülönbségeket eredményez a különböző lejáratokon.
Sokan rossz előjelnek tekintik az amerikai gazdaság számára, hogy a tízéves amerikai államkötvények hozama 2007 közepe óta először a három hónapos kincstárjegyek hozamszintje alá esett, ami a múlt tapasztalatai szerint gazdasági recessziót jelez.

Charles Evans, az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve/Fed) chicagói ágának vezetője hétfőn egy hongkongi szakmai tanácskozáson meglehetősen szűknek nevezte az inverziót. "Figyelembe kell vennünk, hogy tartósan csökkentek a hosszú távú kamatok" - mondta Evans a Crédit Suisse svájci bankcsoport ázsiai befektetési konferenciáján hétfőn, pár nappal azután, hogy a Fed jelezte, nem szigorítja tovább monetáris politikáját és idén nem hajt végre kamatemelést.

Evans szerint a kötvényhozamok közötti különbségek elolvadásának okai részben strukturális jellegűek, a gazdasági növekedés kisebb üteme és az alacsonyabb reálkamatok indokolják. "Úgy gondolom, hogy egy ilyen környezetben valószínűleg természetesebb, ha a hozamgörbék laposabbak, mint korábban voltak" - tette hozzá.

Evans a CNBC hírtelevíziónak adott nyilatkozatában azt mondta, meg tudja érteni, hogy befektetők "éberebbek, kivárnak és figyelnek", hiszen a Fed is ugyanezt teszi. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a gazdasági alapok jók, és 2 százalékos növekedésre számít idén.

A monetáris politika kilátásairól szólva Evans rámutatott, a Fed számára megfelelő az időpont, hogy szünetet tartson a szigorításban és óvatos hozzáállást tanúsítson. Jelezte, egyáltalán nem vár kamatemelést a jövő év második feléig. Ez pedig igen erős változást jelent, ugyanis januárban még azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy 2019-ben akár háromszor emeljen kamatot a Fed.

A nyíltpiaci bizottság múlt heti ülésén nem változtatott az irányadó dollárkamat-sávon, ugyanakkor rontotta gazdasági előrejelzését és jóval laposabb kamatpályát valószínűsített decemberhez képest. A bizottság tagjainak előrejelzései alapján 2020-ban egy alkalommal, idén pedig egyszer sem emelik a kamatot. Decemberben még két kamatemelést valószínűsítettek az idei évre, 2020-ra pedig egyet.

A témáról bővebben:
Mystery_Hotel_Budapest - 8
IMG_20190910_155319
A River Estates irodaháza többek között a DIGI kábeles mûsorszolgáltató székhelye a XIII. kerület, Váci út 35-ben.
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
hkprot5