Kamatot emelt a Magyar Nemzeti Bank! - Több mint hét év óta először
Gazdaság

Kamatot emelt a Magyar Nemzeti Bank! - Több mint hét év óta először

Portfolio
A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa mai ülésén az O/N betéti kamat 10 bázispontos emeléséről döntött, amivel 2011 decembere óta először került feljebb a kamatfolyosó alsó széle. Ezzel az O/N betéti ráta -0,05%-ra emelkedett. A piaci szereplők megosztottak voltak abban a tekintetben, hogy már ma hozzányúlnak-e az egynapos betéti kamathoz a döntéshozók. Az irányadónak mondott 0,9%-os kamat, illetve a szintén 0,9%-os O/N hitel kamat közben - a várakozásoknak megfelelően - nem változott. A 15 órakor kiadott közleményből kiderült, hogy a piaci várakozásoknak megfelelően elkezdődik az FX-swap állomány leépítésén keresztüli likviditásszűkítés, emellett azonban váratlanul új (lazító) intézkedést jelentett be a jegybank egy vállalati kötvényvásárlási program formájában. Matolcsy György az ülést követő sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a mai kamatemelés nem egy ciklus kezdete, ami arra utal, hogy óvatos szigorítás előtt állunk. Az üzenetet a piaci szereplők is megértették, hiszen a forint a kamatemelés ellenére jelentős gyengüléssel reagált a mai eseményekre.

Megjöttek az első elemzői reakciók az MNB döntésére

Az előzetesen várható volt, hogy elindul majd a szigorítás felé az MNB monetáris tanácsa, ennek ellenére tartogatott meglepetéseket a keddi döntés. A jegybank ugyanis egy új kötvényvásárlási programot hirdetett, majd a sajtótájékoztatón hangsúlyozták a vezetők, hogy nincs szó kamatemelési ciklusról. Az elemzők szerint az MNB továbbra is óvatosan próbál lavírozni a szigorítás és a támogató politika mezsgyéjén. Tovább a cikkhez

Magasabb inflációval és gyorsabb növekedéssel kalkulál az MNB

Az idei éves átlagos inflációs rátát a 3 hónapja mondott szinthez képest 0,2%-ponttal 3,2%-ra emelte mai előrejelzésével a Magyar Nemzeti Bank, az adószűrt maginfláció pedig - endogén kamatpálya mellett - tartósan a 3%-os inflációs cél felett alakulhat - derül ki az MNB ma közzétett adataiból. Különösen érdekes, hogy miközben a nemzetközi környezet december óta jelentősen romlott és az Európai Központi Bank, illetve az Európai Bizottság is meredeken rontotta saját növekedési előrejelzéseit, aközben az MNB idénre és jövő évre is megemelte a sajátját. Tovább a cikkhez

Ütik a forintot Matolcsy szavaira

A kamatdöntést követő sajtótájékoztató alatt hirtelen kezdett zuhanni a forint az euróval szemben miután az MNB elnöke kijelentette: nem kamatemelési ciklusról, egyszeri döntésről van szó.


Tovább a cikkhez

Itt vannak az MNB új programjának részletei!

Meglepetésre új vállalati kötvényvásárlási programot hirdetett meg kedden az MNB, melynek feltételeiről egy külön háttéranyagban számoltak be. A lépés célja a monetáris politikai transzmisszió hatékonyságának javítása és a vállalatikötvény-piac likviditásának növelése - olvasható a dokumentumban. Tovább a cikkhez

Megszólalt Matolcsy György

Matolcsy György MNB-elnök, Nagy Márton és Windisch László alelnökök hamarosan sajtótájékoztatón ismertetik az MNB-döntés hátterét. Tovább a cikkhez

Itt a mai kamatdöntés közleménye - Van benne egy váratlan csavar!

A Magyar Nemzeti Bank 15 órakor kiadott közleményében 2019 második negyedévére megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát 100 milliárd forinttal, legalább 300-500 milliárd forintra mérsékelte (az első negyedéves 400-600 milliárdról), vagyis a várakozásoknak megfelelően a következő negyedévtől elkezdődik a többletlikviditás szűkítése. Tovább a cikkhez

A 15 órakor érkező közleményben az FX-swap állományra vonatkozó számra kell majd figyelni

Az MNB tavaly decemberi ülésén 2019 első negyedévére vonatkozóan legalább 400-600 milliárd forintban határozta meg a kiszorítandó likviditás nagyságát, így likviditásszűkítésről akkor beszélhetünk, ha a közleményben ennél alacsonyabb szám szerepel majd.

Miért fontos ez a döntés? Avagy miért emelkedett a kamat, ha az "irányadó" kamat változatlan maradt?

Az MNB tavaly szeptemberi kamatdöntő ülésén határozott a monetáris politikai eszköztár teljes átalakításáról. Ennek keretében teljesen felszámolta az irányadó kamat (0,9%) irányadó jellegét, és kijelentette, hogy a jövőben a gazdaságban lévő kamatszintet mostantól hivatalosan is az egynapos betéti és hitel kamatlábakkal kívánja befolyásolni, valamint a bankközi piac likviditási helyzetére történő ráhatással, elsősorban a swap eszközén keresztül.

Vagyis hiába maradt változatlan az "irányadó kamat", az gyakorlatilag elvesztette irányadó szerepét, az O/N (vagyis egynapos) betéti kamat fontosabb monetáris politikai funkciót tölt be, így ennek növelését nyugodtan tekinthetjük kamatemelésnek.

Matolcsyék döntöttek, lefagyott a magyar tőzsde

Kamatot emelt a magyar jegybank, ez azonban nem hatotta meg a részvénypiaci befektetőket, a blue chipek értéke érdemben nem változott. Tovább a cikkhez

Esik a forint a kamatemelésre

Rég várt kamatdöntő ülésén 10 bázisponttal emelte az egynapos betéti rátát az MNB, a hírre a forint gyengülni kezdett. Tovább a cikkhez

Kamatot emelt a Magyar Nemzeti Bank! - Több mint hét év óta először

Legutóbb 2011 decemberében határozott a Magyar Nemzeti Bank monetáris szigorításról, akkor a novemberi kamatdöntést követően ismét 50 bázispontos alapkamat-emelésről (és a kamatfolyosó 50 bázisponttal való felfelé tolásáról) született döntés.

Vagyis több mint hét éve nem történt monetáris szigorítás Magyarországon, azóta gyakorlatilag folyamatosan lazított a jegybank (hol konvencionális, hol nem konvencionális eszközökkel), ennek a korszaknak a vége jött el a mai 10 bázispontos betéti kamat emeléssel.


Klikk a képre!

A Portfolio által megkérdezett szakértők megosztottak voltak abban a kérdésben, hogy már ma emelni fogja-e a jegybank az O/N betéti kamatot, vagy egyelőre "csak" a FX-swap állományon keresztüli likviditásszűkítésre kerül sor.Klikk a képre!

A döntés hátteréről ebben a cikkünkben részletesebben írtunk. A lényeg, hogy a gyorsan emelkedő hazai infláció miatt kényszerpályára került a jegybank, így nem halogathatta tovább a monetáris szigorítás megkezdését.

15 órakor kerül publikálásra a jegybanki közlemény, amelyben fontos részleteket tudhatunk meg a mai döntés hátteréről. Ebben elsősorban az FX-swap állománnyal kapcsolatos információkra kell majd figyelni. Ezen kívül megismerhetjük az új inflációs jelentés főbb számait is.

Szintén 15 órától kezdődik Matolcsy György jegybankelnök, illetve Nagy Márton és Windisch László alelnökök sajtótájékoztatója, amelyről élőben tudósítunk majd.

online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
bitcoin automata shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
orvosi kamara0921