Gazdaság

Magasabb inflációval és gyorsabb növekedéssel kalkulál az MNB

Portfolio
Az idei éves átlagos inflációs rátát a 3 hónapja mondott szinthez képest 0,2%-ponttal 3,2%-ra emelte mai előrejelzésével a Magyar Nemzeti Bank, az adószűrt maginfláció pedig - endogén kamatpálya mellett - tartósan a 3%-os inflációs cél felett alakulhat - derül ki az MNB ma közzétett adataiból. Különösen érdekes, hogy miközben a nemzetközi környezet december óta jelentősen romlott és az Európai Központi Bank, illetve az Európai Bizottság is meredeken rontotta saját növekedési előrejelzéseit, aközben az MNB idénre és jövő évre is megemelte a sajátját.
A jegybanki stáb friss inflációs jelentést készített, ennek ismeretében hozta meg mai kamatdöntését a Monetáris Tanács, de a szokásoknak megfelelően ma ebből a jelentésből még csak a két főbb adatra vonatkozó előrejelzéseket (infláció és GDP) hozza nyilvánossága a legyezőábrák mellett az MNB, a teljes anyagot pedig majd csak csütörtökön.

A legutóbbi, decemberben készített inflációs jelentés főbb adataival összevetve az látszik, hogy az inflációs, ezzel párhuzamosan pedig a GDP-növekedési előrejelzését is megemelte az idei és a jövő évre az MNB-stáb.

Magasabb inflációval és gyorsabb növekedéssel kalkulál az MNB
Az alábbi ábrán fokozott figyelmet érdemel, hogy végig érdemben a 3%-os jegybanki inflációs cél felett, de a +/- 1%-pontos toleranciasáv felső széle (4%) alatt marad a következő másfél-két évben az adószűrt maginfláció. Hozzá kell persze tenni, hogy azt nem tudjuk, hogy milyen belső, feltételezett, kamatpálya mentén készült az előrejelzés, igaz Matolcsy György az ábra elkészülte utáni sajtótájékoztatón csak egyszeri kamatemelésről beszélt. A tényleges infláció az MNB-stáb szerint a 3%-os cél körül billeghet a következő időszakban - igaz ez az előrejelzés is olyan endogén, kívülről nem ismert, kamatpálya mellett készült, hogy az infláció az előrejelzés időhorizontja végére a 3%-os célhoz simuljon.

Magasabb inflációval és gyorsabb növekedéssel kalkulál az MNB
A GDP-növekedés üteme érdemben romlani fog az MNB friss előrejelzése szerint 5% körülről 3%-ra, igaz ez kedvezőbb előrejelzés, mint a három hónapja vázolt kilátások, noha közben a nemzetközi környezet meredeken romlott és több nagy nemzetközi szervezet is levágta a saját idei növekedési előrejelzését. A német GDP-növekedés a friss adatok alapján lehet, hogy csak 0,6-0,7% lehet, míg az eurózónáé 1% körüli, az amerikai lendület pedig jócskán alább hagyhat, ahogy kifut az adócsökkentési program hatása.Magasabb inflációval és gyorsabb növekedéssel kalkulál az MNB
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
bitcoin automata shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
orvosi kamara0921