Gazdaság

Magasabb inflációval és gyorsabb növekedéssel kalkulál az MNB

Portfolio
Az idei éves átlagos inflációs rátát a 3 hónapja mondott szinthez képest 0,2%-ponttal 3,2%-ra emelte mai előrejelzésével a Magyar Nemzeti Bank, az adószűrt maginfláció pedig - endogén kamatpálya mellett - tartósan a 3%-os inflációs cél felett alakulhat - derül ki az MNB ma közzétett adataiból. Különösen érdekes, hogy miközben a nemzetközi környezet december óta jelentősen romlott és az Európai Központi Bank, illetve az Európai Bizottság is meredeken rontotta saját növekedési előrejelzéseit, aközben az MNB idénre és jövő évre is megemelte a sajátját.
A jegybanki stáb friss inflációs jelentést készített, ennek ismeretében hozta meg mai kamatdöntését a Monetáris Tanács, de a szokásoknak megfelelően ma ebből a jelentésből még csak a két főbb adatra vonatkozó előrejelzéseket (infláció és GDP) hozza nyilvánossága a legyezőábrák mellett az MNB, a teljes anyagot pedig majd csak csütörtökön.

A legutóbbi, decemberben készített inflációs jelentés főbb adataival összevetve az látszik, hogy az inflációs, ezzel párhuzamosan pedig a GDP-növekedési előrejelzését is megemelte az idei és a jövő évre az MNB-stáb.

Magasabb inflációval és gyorsabb növekedéssel kalkulál az MNB
Az alábbi ábrán fokozott figyelmet érdemel, hogy végig érdemben a 3%-os jegybanki inflációs cél felett, de a +/- 1%-pontos toleranciasáv felső széle (4%) alatt marad a következő másfél-két évben az adószűrt maginfláció. Hozzá kell persze tenni, hogy azt nem tudjuk, hogy milyen belső, feltételezett, kamatpálya mentén készült az előrejelzés, igaz Matolcsy György az ábra elkészülte utáni sajtótájékoztatón csak egyszeri kamatemelésről beszélt. A tényleges infláció az MNB-stáb szerint a 3%-os cél körül billeghet a következő időszakban - igaz ez az előrejelzés is olyan endogén, kívülről nem ismert, kamatpálya mellett készült, hogy az infláció az előrejelzés időhorizontja végére a 3%-os célhoz simuljon.

Magasabb inflációval és gyorsabb növekedéssel kalkulál az MNB
A GDP-növekedés üteme érdemben romlani fog az MNB friss előrejelzése szerint 5% körülről 3%-ra, igaz ez kedvezőbb előrejelzés, mint a három hónapja vázolt kilátások, noha közben a nemzetközi környezet meredeken romlott és több nagy nemzetközi szervezet is levágta a saját idei növekedési előrejelzését. A német GDP-növekedés a friss adatok alapján lehet, hogy csak 0,6-0,7% lehet, míg az eurózónáé 1% körüli, az amerikai lendület pedig jócskán alább hagyhat, ahogy kifut az adócsökkentési program hatása.Magasabb inflációval és gyorsabb növekedéssel kalkulál az MNB
cimlap_Hernadi
Frankfurti tőzsde
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
Huawei
kinaielnök
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
orbánviktordonaldtusk