Videóban követhetjük végig a gyógyszer útját a betegekig
Gazdaság

Videóban követhetjük végig a gyógyszer útját a betegekig

Portfolio
Amíg a környező, V4-es országokban átlagosan félévente születik döntés az új gyógyszerek befogadásáról, addig a magyar betegeknek átlagosan 635 napot kell erre várniuk, de előfordult, hogy 1038 napig tartott a folyamat. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerint a bürokratikus akadályok lebontására és megfelelő állami források biztosítására lenne szükség, ami magyar betegek ezreinek gyógyulásához, életminőségének javításához járulna hozzá. A szervezet egyúttal újfajta szemléltető eszközhöz nyúlt: közérthetően mutatja be a gyógyszer hosszú útját, a fejlesztéstől a betegekig.
A fejlett országokban az ezredforduló óta a születéskor várható élettartam több mint három évvel nőtt, amihez az innovatív gyógyszeres terápiák döntő, becslések szerint 70 százalékot is meghaladó arányban járultak hozzá - idézi az AIPM közleménye a 2012-ben megjelent átfogó kutatás fő megállapítását.

Dr. Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója a Portfolio-nak adott interjújában szintén ezt hangsúlyozta:

A fejlett országokban a születéskor várható élettartam növekedéséért jelentős részben az egészségügyi ellátás, azon belül is több mint 70 százalékban a gyógyszerellátás a meghatározó. Nekünk, szakembereknek triviális az összefüggés, hogy lenne értelme ezen a területen a pluszfinanszírozást egyfajta befektetésnek tekinteni, hogy ezzel is javítsuk a magyar társadalom egészségügyi állapotát.

A szervezet közleménye hozzáteszi azt is, hogy a hazai várható élettartam azonban 5 évvel alacsonyabb az európai uniós átlagnál, így e téren látványos javulás lenne elérhető az innovatív gyógyszerek gyors és széleskörű hozzáférésének biztosításával.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) ezért
  • a befogadási rendszer bürokratikus akadályainak lebontását,
  • átlátható, kiszámítható döntési mechanizmus kialakítását, és
  • az ehhez szükséges megfelelő állami források biztosítását szorgalmazza.

Jelenleg ugyanis Magyarországon indokolatlanul hosszú és bonyolult módon történik az innovatív gyógyszerek támogatásba történő befogadása.

Az AIPM a gyógyszerek útját bemutató videót is készített, amely egy új készítmény hosszadalmas útját követi nyomon, a kutatás-fejlesztés kezdeteitől egészen a betegek gyógyításáig.Holchacker Péter, az AIPM igazgatója szerint a lassú befogadási rendszer a támogatással elérhető új készítmények számán is meglátszik: miközben 2016 óta a magyar betegek számára mindössze 48 új, döntő többségében innovatív gyógyszer vált elérhetővé, ugyanebben az időszakban Bulgáriában 71, Szlovákiában pedig 69.


Dr. Holchacker Péter

Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete - AIPM

igazgató

Dr. Holchacker Péter 2017 augusztusától látja el a 26 kutatás- és fejlesztésorientált gyógyszeripari vállalatot tömörítő Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) igazgatói pozícióját. A jogász-közgazdász... Tovább »

Az elégtelen finanszírozás és a hosszú, adminisztratív eljárás miatt az új készítmények Magyarországon nagyon lassan, vagy túl későn jutnak el a betegekhez. Legutóbb 2018 októberében született döntés 29 innovatív gyógyszer és terápia társadalombiztosítási befogadásáról, melyet megelőzően azonban több mint két évet kellett várniuk a magyar betegeknek, és jelenleg is több mint 70 készítmény vár az újabb döntésre.
wall street_shutterstock
wall street_getty
walmart_getty
facebook_getty
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
walmart_getty