Már csak egy kicsit kell várni, és földönfutóvá teszi a magyar embereket a bérrobbanás
Gazdaság

Már csak egy kicsit kell várni, és földönfutóvá teszi a magyar embereket a bérrobbanás

Portfolio
Az elmúlt években olyan gyors béremelés valósult meg Magyarországon, amit nem bírnak ki a cégek - értettek egyet a Videoton konferenciájának kerekasztal-beszélgetésén résztvevő vállalatvezetők. Már jellemző, hogy maradnak el beruházások a bérrobbanás miatt, mert kiszámíthatatlan lesz a megtérülés, így nem jönnek létre tervezett munkahelyek. Ha viszont mindent automatizálunk, akkor otthon is maradhat a tőke. Miután nem lehet megmondani, hogy mikor áll meg a bérrobbanás, így a külföldi tulajdonosok egyre kevésbé szívesen hozzák ide a tőkét, egyre kevésbé lehet őket meggyőzni arról, hogy Magyarországot válasszák. Végső soron ez a folyamat munkahelyek megszűnéséhez fog vezetni.
A gyors magyar béremelkedés központi témája lesz a Portfolio HR Revolution 2019 konferenciájának.


Katus István, az Arconic-Köfém vezérigazgatója kiemelte: az elmúlt években folyamatosan növekedtünk, de a vállalatcsoport termelékenysége csökkent."Nem vagyunk annak a képességnek a birtokában, hogy az elmúlt évek béremelését folytassuk" - mondta. Korábban a szakszervezetek infláció+1,5%-os béremelést kértek, ma bejönnek, és azt mondják, hogy 15%-ot kérnek.

Ezt nem lehet bírni

- mondta Katus István. Az Alcoa vállalatcsoportjai közül a legnagyobb versenytársa a magyar gyárnak a mexikói, velük versenyzünk az új beruházásokért, és az a helyzet, hogy "nem állunk jól".

Meggyőződésem, hogy munkahelyek fognak megszűnni a béremelés miatt Magyarországon

- mondta.

Karikó Zsolt, a Hanon Systems Hungary Kft. ügyvezető igazgatója szerint az a legnagyobb probléma, hogy nincs elegendő dolgozó. Vannak termékek, amelyek automatizálhatóak és vannak olyanok, amelyek kevésbé. Székesfehérváron elfogyott a munkaerő, ezért itt az automatizálható termékek gyártását tartottuk, és eldöntöttük, hogy amelyik termék kevésbé automatizálható (vagyis munkaerő igényes), annak kerestünk egy másik helyszínt, Pécset. Nincsenek illúzióink, hamarosan Pécsen is elfogyhat a munkaerő, de egyelőre ott még találunk - fejtegette Karikó Zsolt.

A gyors béremelkedést nehéz kigazdálkodni, de még nem kongatnám a vészharangot. Ugyan zártuk a bérollót a régióhoz képest, de a dél-európai országok még előttünk vannak bérben - fejtegette. Ha folytatódik a béremelkedés, akkor az gazdasági nehézségeket fog okozni, és a munkaerőigényes termékek mennek tovább keletre, ahol olcsóbb a munkaerő. A magas automatizáltságú termékek maradhatnak nálunk, de ezeket nem lesz érdemes Magyarországra hozni. Amikor ide már csak nagyon automatizált termékeket lesz érdemes hozni, akkor azt hagyhatják Németországban is vagy bárhol máshol - vélekedett Karikó Zsolt.

Sinkó Ottó, a Videoton társ-vezérigazgatója szerint 2019 semmivel sem lesz más, mint 2018 volt. Ugyanolyan gyorsan mennek tovább a bérek, mint tavaly, és a vállalatok számára ez az, ami különösen aggasztó. Nem a béremelés szintje a baj, hanem a gyorsaság, a tendencia. Lassulnia kell a béremelésnek, különben nem lehet bizonyítani a megtérülést. Lakatos Péter társ-vezérigazgató hozzátette, a Videotonnak nem opció, hogy bezárom a magyar gyárat, és kínai gyár leszünk. Csapot-papot nem lehet itt hagyni, a globális gyáraknak azonban van opciójuk - tette hozzá.

Szincsák Attila, a Denso Gyártó Magyarország Kft. gazdasági igazgatója szerint ha sikerül megteremteni a tőke, a munka és a szabályozás egyensúlyát, akkor minden rendben van. Ha ebből egy is meginog, akkor megoldhatatlannak tűnő problémákat látunk.

Tudtunk hatékonyságot növelni, de olyan áron, hogy további 1000 embernek nem tudtam munkát adni. "Nem lesz szükségünk munkaerőre a hatékonyságjavulás miatt" - mondta Szincsák.

Amikor a tőke azon gondolkozik, hogy hová vigye a beruházását, és a mi válaszunk az, hogy automatizálunk, akkor nagyon nehéz lesz idecsábítani. Miért rakja a gyártósorokat egy japán cég oda, ahol az a válasz, hogy automatizáltan legyártják, az energiaárak drágábbak, mint odahaza, és ki kell képezni a munkavállalót, miközben otthon ez is megvan - tette fel a kérdést Szincsák.

Nekem most arról kell meggyőznöm a japán tulajdonost, hogy mégis Magyarországra hozza a beruházást.

A béreket a kereslet és a kínálat fogja befolyásolni - mondja Szincsák. A tőkét meg kell fialtatni, és ha ez nem megy, akkor a globális vállaltnak van 189 alternatívája.

Ha itt nem megy, akkor elviszi a tőkét máshová

- hangsúlyozta. A legnagyobb kérdés számomra, hogy hogyan tudom fenntartani annak az 5000 embernek az életét és a családját, akik Magyarországon dolgoznak a Densonál. "A tőzsdén is vannak korrekciók, a munkaerőpiacon is lesz" - vonta le a következtetést.

Török László, Grundfos Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója ugyanazokkal a problémákkal küzd, mint a többi cégvezető. A vállalat jelentősen növekedett az elmúlt időszakban, azonban a bérnövekedés és a dolgozók megtalálásának költsége nagyon komoly hatással van az eredményességre - mondta. Természetesen nem lehet a csavart gyorsabban becsavarni, de a munkaerő kompetenciáját lehet javítani még.

Frank Iepema, a Hydro Extrusion Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a magyar gyárunk egy sikertörténet. Egy egyszerű mennyiségi gyártáson alapuló cégből egy nagy hozzáadott értékű céggé tudtuk tenni az elmúlt tíz évben.

Számomra 2018 volt a nagy változás éve. A 2018-as volt az első év, amikor Magyarországnak üzletet kellett visszaadnia Hollandia számára. Az előző 10 évben növekedtünk, minden évben sikerült Magyarországra csábítani beruházásokat - mondta Frank Iepema. Nem tudtunk semmibe sem beruházni Magyarországon, aminek természetesen rövid távon nincs hatása ránk, hosszú távon viszont igen.

A beruházások idecsábításához - amire szükség van - stabil, kiszámítható környezet kell, az anyavállalatunk már most kérdéseke tesz fel a gazdasági környezet kiszámíthatóságával kapcsolatban, jórészt a hirtelen bérnövekedés miatt. Nem tudjuk nekik megmondani, hogy hol fog megállni ez az emelkedés - mondta.

A béremelés nem egy rossz dolog, nem erről van szó, de jelen pillanatban nem tudjuk megmondani, hogy mennyi lesz a béremelés a következő időszakban, ami gátat szab a beruházásaink előtt

- emelte ki a Hydro Extrusion Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

A board-on a holland és a norvég kollégák arról beszélnek, hogy végtelen tárgyalásokat folytatnak arról, hogy 1 vagy 1,1%-kal nőjenek a reálbérek, és amikor meghallják a magyar béremelés mértékét, akkor nem akarják elhinni. Emiatt komoly kétségek merülnek fel bennük az ország iránt.

Ne értsenek félre, kellett emelni a fizetéseket, de a realitások talaján kell maradni. A tőke oda megy, ahol megtérül, és ha nem jön ide, akkor az visszaveti a gazdaságot - összegezte a folyamatokat Frank Iepema. A bizonytalanság azonban most gátat szab a magyar beruházásoknak.
BFALU20191201033
valgyimir putyin
nyelvvizsga tamogatas emmi
fortepan_84587-cimlap
GettyImages-807406400
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
valgyimir putyin