Totális félreértés: hatalmas pofára esés lehet az óraátállítás Magyarország számára
Gazdaság

Totális félreértés: hatalmas pofára esés lehet az óraátállítás Magyarország számára

Portfolio
Pezsgőt bontva ünnepeljük, hogy az EP eltörölte az évenkénti kétszeri óraátállítást. Még az iskolásokat télen reggel felkelteni próbáló szülők is csettintenek egyet, tovább lesz esténként világos. Hiszen úgyis a nyári időszámítást fogjuk választani, az mindenkinek jó. Szerintünk meg óriási pofára esés lehet ebből. Elképzelhető, hogy mozgásterünk annyi lesz, hogy a téli időszámítást válasszuk vagy a nyárit és a román időzónát.
Az óraátállítás eltörlése körüli általános ujjongás mellett alig hallani azokat a hangokat, amelyek a hátrányokra hívják fel a figyelmet. A tények: Európa túl széles ahhoz, hogy egyetlen egységes időzónával mindenki a napi ritmusának megfelelő időszámítást kapjon. Hajnali napsütés és korai délutáni naplemente. Sötétben munkába indulás és éjszakai világosság. Ezeket mindenki ismeri. Kevésszer rögzítjük azonban, hogy az óraállítás éppen ezt a problémát enyhíti: tulajdonképpen az aktívan töltött órákat rátoljuk a napsütéses időszakra.Ha a széles időzónánknak ezt a korrekciós elemét eltöröljük, akkor két dolog történhet. (1) Még extrémebb napkelte és napnyugta időpontokkal fogunk találkozni. (2) Ezt elkerülendő Európa két nagy időzónára szakad, és nem csupán a kontinens szélein látunk majd üdítő kivételként "CET±1" időzónákat, hanem lesz két nagyjából egyforma időzóna, melynek határa valahol középen szeli majd át az Európai Uniót.

Ebben a helyzetben kell tehát majd valamelyik időzónába sorolnunk.

A téma nyilván sokkal komplexebb, mint hogy egy rövid írásban fejtegessük. Most mindössze azt állítjuk, sokkal fájdalmasabb és kötöttebb döntés lesz időzónát választani, mint ahogy most gondoljuk (a magyarok ugyanis a felmérések szerint mindenkinél jobban elutasítják az óraátállítást és a jelek szerint a többség a nyári időszámítás mellett érvel). Állításunk, majd Németország és Franciaország eldönti, hogy mi jó nekik (amihez buzgón asszisztálnak a Benelux-államok, Dánia, Olaszország, Svájc alkalmazkodik, Ausztria meg lobbizik). Magyarország ebben a kérdésben irreleváns. Magyarország azt teheti, hogy kivárja a német-francia egyeztetések végét (amiben rengeteg szempont fog érvényesülni az emberek akaratán kívül, pl. turizmus, ipari lobbi, nemzetközi kapcsolatok), aztán eldönti, milyen időzónát szeretne. Ha a francia-német tengely a jelenlegi nyárit választja, nincs semmi látni való. De mi van, ha a télit?

Totális félreértés: hatalmas pofára esés lehet az óraátállítás Magyarország számára
A jelenlegi időzónánk (részben politikai és történelmi okokból) rendkívül széles. Párizs és Budapest között több mint egy óra van napfelkeltében, a franciaországi Brest és Nyíregyháza között már 1 óra 45 perc. (Brestben még március végén is 7 óra után kel fel a nap). A nagy időzónák a centrumnak alapvetően jók, a perifériáknak meg kompromisszumokkal járnak. (Portugália megpróbálta a kontinentális európai időzónát, nem jött be neki.) Nem véletlen, hogy mi is azt érezzük, a nyári időszámítás a jó. Ugyanakkor az üzleti környezet, a történelem és a jóérzés Nyugat-Európához köt minket.

Totális félreértés: hatalmas pofára esés lehet az óraátállítás Magyarország számára
Nyugat-Európa történelmi lehetőség előtt áll, eldöntheti, hogy milyen időzónában szeretne élni a következő évtizedekben. Szerintünk a saját szempontjukból jó és felelős döntést fognak hozni. Természetesen mondhatnánk, hogy ennek összeurópai döntésnek kell lennie, de az európai lakosság és gazdaság jelentős része a Párizs- München közötti sávban koncentrálódik. Bár a döntésben fontos, hogy az emberek mit akarnak, de legalább ilyen fontos a gazdasági lobbi, amelynek a szava a gazdasági lassulás tükrében felértékelődhet. Megítélésünk szerint nagyon könnyen elképzelhető (nem ismerve teljes mértékben a nyugat-európai preferenciákat), hogy Nyugat-Európa a jelenlegi téli időzónát fogja választani. És akkor fájdalmas döntés elé fogunk nézni, és csak rossz megoldások lesznek: téli időszámítás vagy a román időzóna.Címlapkép forrása: Patrick Seeger / dpa / AFP
GettyImages-200487905-002
Csaknem pormentes lesz az ALDI magyarországi logisztikai bázisa
STA_0781
STA_0480
putyin
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
GettyImages-200487905-002