Folytatódik a magyar bérrobbanás
Gazdaság

Folytatódik a magyar bérrobbanás

Portfolio
Januárban a bruttó átlagkereset 343 500 forint, a nettó átlagkereset 228 400 forint volt, mindkettő 10,6%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - derült ki a KSH friss számaiból. Az adatok alapján elmondható, hogy a hazai béremelkedési ütem továbbra is nagyon erős. Az idei évben a legkisebb bérek növekedése (a minimálbér és a garantált bérminimum 8-8%-os emelése és az egyre fokozódó munkaerőhiány hajtja felfelé a kereseteket.
A bruttó átlagkereset 343 500 forint, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 354 200 forint volt. A nettó átlagkereset a kedvezmények nélkül 228 400 forint volt, a kedvezményeket is figyelembe véve 235 500 forint. A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 10,6%-kal, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó átlagkereset pedig 10,8%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Folytatódik a magyar bérrobbanás

A keresetek növekedésében kulcsszerepet játszik, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum egyaránt 8-8%-kal nőtt az idei évben, miközben a munkaerőhiány miatt is fokozódik a bérnyomás.

Mindez látszik a vállalati szektor bérezésén, ahol 11,8%-kal nőttek a keresetek januárban. Az év eleji béremelések tehát kifejezetten erősek voltak (és ez még nem is tartalmazza a tavaszi bértárgyalások eredményét).

Folytatódik a magyar bérrobbanás

Az átlagos béremelést az "húzta le", hogy a költségvetési szektorban mindössze 6,4%-kal nőttek a bérek, lassabban, mint az elmúlt időszakban.

A reálkeresetek növekedési üteme elmarad a bruttó (és nettó) bérek növekedési üteméről, miután a fogyasztói árak az elmúlt hónapokban értemben emelkedtek. Januárban a keresetek vásárlóereje 7,7%-kal emelkedett, miután az infláció 2,7%-on alakult a hónapban.

A KSH 2019-től a havi létszám és keresetinformációkat a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól átvett ún. járulékbevallásból, a költségvetési szervezetek vonatkozásában pedig a Magyar Államkincstártól átvett adatokból állítja elő és publikálja, a korábbi havi munkaügyi adatgyűjtés kivezetésével párhuzamosan. Az adminisztratív adatok átvételét a hivatalos statisztikáról szóló (2016. évi CLV.) törvény teszi lehetővé. A havi munkaügyi adatgyűjtés kivezetése jelentősen, a munkaügyi statisztikák esetében kevesebb mint felére csökkentette az adatszolgáltatói terheket.

A friss adatok azt is bemutatják, hogy miként alakult a nők és a férfiak keresete közötti különbség, valamint az egyes korcsoportok béréről is képet kapunk:(Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba)
címlap_INA
continental uj auto szag acella
Webp
D_MTI20191212057
boris johnson brexit
naptár 2020
usa wall street trader
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
mav ev vegi juttatas