Lássuk, behúzza-e a féket a magyar gazdaság!
Gazdaság

Lássuk, behúzza-e a féket a magyar gazdaság!

Portfolio
Nem bővelkedünk a héten makroadatokban, elsősorban a friss konjunktúramutatókra lehet érdemes figyelni. Európában kellemetlen meglepetést okoztak a márciusi feldolgozóipari adatok, a hét elején kiderül, hogy ez Magyarországon is érződött-e.
A hét eleje rögtön izgalmasan indul magyar szempontból, hiszen hétfőn egyrészt az MNB közli a negyedik negyedéves pénzügyi számlák átfogó adatát, másrészt várhatóan érkezik a márciusi feldolgozóipari beszerzési menedzserindex. A jegybank előzetes statisztikája szerint az év végén a GDP 70,9 százaléka volt az államadósság, ezt most várhatóan lefelé módosítják még, hiszen már a tényleges GDP-összeggel számolnak a korábbi becslés helyett, ami alacsonyabb rátát jelenthet. A bmi-adat pedig azért lehet lényeges, mert nemrég az európai statisztikák jókora csalódást okoztak, így megtudhatjuk, hogy ez a hatás a magyar gazdaságba is begyűrűzött-e márciusban. Februárban 55,7 ponton volt a magyar beszerzési menedzserindex, ami még mindig jóval a növekedést jelző 50 pontos lélektani határ feletti érték, miközben Nyugat-Európában már jelentős lassulást láttunk az elmúlt hónapokban. Amerikában is konjunktúraadat jelenik meg délután, emellett a kiskereskedelmi forgalom statisztikájára lesz érdemes figyelni. Az amerikai adatok kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a hétvégi óraátállítás után "helyreáll a rend", vagyis a megszokott időben, az eddiginél egy órával később jönnek az adatok magyar idő szerint.

Lássuk, behúzza-e a féket a magyar gazdaság!
Kedden a mainál sokkal csendesebb nap lesz, itthon például a dkj-aukció mellett semmilyen említésre méltó eseményre nem készülhetünk. Az Eurostat közli a munkanélküliség legfrissebb tagállami statisztikáit, míg Amerikában a tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya lehet érdekes.

Az MNB a szokásos havi banki statisztikákat publikálja szerda reggel, melyből megismerhetjük a hitelintézetek mérlegszerkezetét, illetve kiderül, milyen átlagos kamat mellett vehettünk fel hiteleket februárban. A KSH a kiskereskedelem februári számaival jön szintén szerda reggel. Ugyanezt a fogyasztásra vonatkozó adatot közli az európai statisztikai hivatal is délelőtt, kora délután pedig jön az amerikai magánszektor foglalkoztatottságára vonatkozó ADP-index, mely az átfogó munkaerő-piaci adat jó indikátora.

Csütörtökön megint egy csendesebb nap jön itthon csak egy ÁKK-aukcióval, illetve a német gyáripari megrendelések adatával. Ehhez képest a hét végére megint kicsit felpörögnek az események, az MNB a nemzetközi tartalékok március végi összegéről számol be péntek reggel, a KSH pedig az ipari termelés friss adatával rukkol elő. Emellett a német ipar és a már említett amerikai átfogó munkaerő-piaci adat érdemel említést.

A címlapkép forrása: Shutterstock
wall street_shutterstock
wall street_getty
walmart_getty
facebook_getty
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
walmart_getty